Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NEMA NOVIH USLOVA ZA SRBIJU

Davenport: Otvaranje prvih poglavlja ove godine

Autor: Tanjug | 13.04.2015 - 19:52:00h | Komentara: 1

Nema novih uslova za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, a otvaranje prvih poglavlja u pregovorima može se očekivati tokom ove godine, rekao je danas u Subotici šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Majkl Davenport

Majkl Davenport | Foto: Screenshot "Youtube"

On je rekao da ne zna šta je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić imao u vidu kada je rekao da EU ne zna šta će sa Srbijom i da joj stalno postavlja nove uslove.

- Kao što je rekla Federika Mogerini tokom boravka u Beogradu nedavno - nema novih uslova. Možda gospodin potpredsednik ima u vidu šta je konkretno potrebno da se otvori jedno ili drugo poglavlje. Ne znam, treba da se obratite njemu da saznate šta ima u vidu, rekao je Devenport novinarima pred tribinu u Jevrejskoj opštini u Subotici.

Šef delegacije EU u Srbiji je rekao da se sada žele otvaranje prvih poglavlja u pregovorima, čemu prethodi izrada, kako očekuje, poslednjeg nacrta akcionog plana za poglavlje 23, a nakon toga i za poglavlje 24.

- Sve to zavisi od, s jedne strane Ministarstva pravde, a sa druge strane od Ministarstva unutrašnjih poslova. Mi smo spremni i na bazi ta dva akciona plana, Evropska komisija će predati i akcione planove i preporuke zemljama članicama Evropke unije, rekao je Devenport.

Upitan kada se očekuje otvaranje prvih poglavlja, Devenport je rekao da mu je teško da odgovori na to pitanje pre no što pogleda akcioni plan, ali da će se to desiti uskoro.

- Mislim da uskoro, tokom ove godine u svakom slučaju, možemo da pričamo o otvaranju ta dva poglavlja, rekao je Devenport.

On je na osnovu toga gde je na putu evrointegracija Srbija bila pre 3-4 godine, a gde danas, ocenio da je postignut veliki napredak Srbije na tom putu, podsetivši da je pre dve godine Srbija dobila status kandidata za članstvo, da je prošle godine zvanično otvorila pregovore, a da su sada završeni pregledi svih 35 poglavlja.

- Reč je sada o tome kada možemo da otvorimo i da konkretno počnemo sa pregovorima u vezi sa pojedinačnim poglavljima u pregovorima, naveo je on.
Devenport smatra da su "svi svesni" toga da ima mnogo zadataka, te da se zbog toga pregovori žele početi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije, borbom protiv diskriminacije i slobodom medija.

- To je polazna tačka, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Upitan o stanju slobode medija, Devenport je ocenio da je Vlada Srbije preduzela nekoliko važnih koraka kako bi se poboljšala situacija, navodeći set medijskih zakona čija se konkretna primena sada očekuje.

- Mislim da je Srbija prepoznala da situacija u medijima nije idealna. Svojom medijskom strategijom i usvajanjem tih zakona, pre svega je reč sada, tokom ove godine, o primeni u toj sferi, ocenio je on.

Upitan o stavu EU po pitanju učešća Srbije na paradi 9. maja u Moskvi, šef delegacije EU u Srbiji je rekao da je "na svakoj zemlji da odredi šta i gde će da učestvuje".

Ocenivši 9. maj kao veliki datum za zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog velikog broja njihovih žrtava tokom Drugog svetskog rata, Devenport je najavio da će predstavnici EU 8. maja položiti vence u Moskvi.

On je podsetio da je 9. maj od velikog značaja i za EU, zbog Šumanove deklaracije.

- Ovo je dan Roberta Šumana, gde razmišljamo o počecima Evropske unije i o budućnosti naše zajedničke evropske vizije. Uključujući i Srbiju kao buduću zemlju članicu Evropske unije, rekao je Devenport.
Poslednji komentari
  • RATKO Vreme: 13.04.2015 22:05h

    Znaci, za danas nema nikakvih novih uslova?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP