Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BEZ POSLANIČKOG KLUBA

Demokrate izbegle cepanje,
uz Petrovića samo tri poslanika

Autor: Blic.rs | 02.02.2013 - 11:47:00h | Komentara: 0

Dušan Petrović, doskora jedan od prvih ljudi Demokratske stranke, posle odluke o izbacivanju iz stranke nije uspeo da uzdrma stranačko mnjenje i na svoju stranu privuče više od tri poslanika, pa je neizvesno da li će uspeti da okupi nezavisni poslanički klub.

Dušan Petrović

Dušan Petrović

 Potrese u stranci nije uspeo da izazove ni aktuelni predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iako se spekulisalo da će odluka o isključivanju popularnog Vuka Jeremića demokrate više koštati. Jeremić je, da bi izbegao brzu odluku o izbacivanju iz stranke zbog nepoštovanja odluka najviših stranačkih organa, pribegao proceduralnim igrarijama i zamolio Izvršni odbor da mu da vremena da o njihovom zahtevu da vrati mandat razmisli.


U međuvremenu je otputovao iz Beograda u Minhen, a njegovi najbliži saradnici kažu da nije planiran skori Jeremićev povratak u Srbiju. Ostaće mu mogućnost od nekoliko dana da se pismeno izjasni, ali ukoliko nastavi da ćuti, Izvršni odbor će nastaviti proceduru bez obzira na njegovo ćutanje.

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić

 - Jeremić ima nekoliko dana da se izjasni da li će vratiti mandat. Ako to ne uradi, Izvršni odbor će smatrati da je odlučio da ne vrati mandat i postupićemo isto kao i u slučaju Dušana Petrovića. Nema načina da Jeremić odugovlači i time odloži ceo proces - rekao je juče za „Blic“ Milan Popović, potpredsednik Izvršnog odbora DS.

Petrović je juče ponovio da nema nameru da pravi ni poslaničku grupu, pa ni stranku, kao što se spekuliše, ali je pitanje da li to i može da uradi s obzirom na to da ga zasad podržavaju samo tri poslanika: Boško Ristić, Nebojša Zelenović i Miodrag Đidić. Izvori iz poslaničkog kluba DS kažu za „Blic“ da Slobodan Homen, za koga se do sada spekulisalo da je na Petrovićevoj strani, neće preći u Petrovićev tabor. Homen juče nije odgovorio na pitanje „Blica“ na čijoj je strani.

Poslanički klub DS ima 51 poslanika. Za osnivanje novog potrebno je pet.
Dušan Petrović optužio je predsednika DS Dragana Đilasa da je glavni krivac za to što demokrate nisu formirale vladu posle majskih izbora i ponovio tvrdnje da Đilas čisti stranku od neistomišljenika.
- DS nije formirao vladu jer je Boris Tadić izgubio na predsedničkim izborima, a glavni krivac je Đilas, jer je Tadić u Beogradu osvojio devet odsto manje glasova nego četiri godine ranije na predsedničkim izborima - rekao je Petrović novinarima na konferenciji u Skupštini Srbije.
Đilas je, prema njegovim rečima, odgovoran za izborne rezultate u Beogradu, ali i izborne rezultate u celoj Srbiji, budući da je tada bio zamenik predsednika stranke.
Petrović je rekao da je odlukom o njegovom isključenju DS „opet popustila pred Đilasovim samovlašćem“, i dodao da je on još, na njegovu žalost, „sleđen zbog rezultata izbora“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP