Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! ISTRAŽUJE

Demokrate pre 25 godina: Pajtić studirao, Borko svirao, a Balša se nervirao! (FOTO)

Autor: Damira Ramadani - Maja Keranović | 08.02.2015 - 12:15:00h | Komentara: 5

Pre 25 godina, kada je održana osnivačka skupština obnovljene Demokratske stranke, naši sagovornici koji danas predstavljaju i vode tu stranku bili su uglavnom studenti, neki i pankeri, a pojedini su s nestrpljenjem čekali da postanu đaci prvaci.

Pre 25 godina, kada je održana osnivačka skupština obnovljene Demokratske stranke, naši sagovornici koji danas predstavljaju i vode tu stranku bili su uglavnom studenti, neki i pankeri, a pojedini su s nestrpljenjem čekali da postanu đaci prvaci.

Pajtić se  devedesetih  bavio sportom  i učio  francuski  jezik

Pajtić se devedesetih bavio sportom i učio francuski jezik

Lider demokrata i predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić pre dve i po decenije bio je student prve godine Pravnog fakulteta, bavio se sportom i išao na privatne časove francuskog jezika.

Bojan Pajtić

Bojan Pajtić | Foto: Nenad Mihajlović
- Učestvovao sam na svim studentskim demonstracijama čiji je cilj bio borba za pravednije društvo - protiv diktature. U DS ulazim 1996. godine, na poziv kolega iz gradskog odbora stranke u Novom Sadu. Smatrao sam da niko nema pravo da sedi skrštenih ruku dok Milošević uvlači zemlju u nove ratove i konfrontaciju sa svetom. Tada sam već bio asistent na matičnom fakultetu. Jedno od mojih prvih sećanja u vezi sa DS-om, jeste to da sam, kao portparol gradskog odbora u Novom Sadu, nekoliko meseci nakon ulaska u stranku, držao zajedničku pres konferenciju sa tadašnjim predsednikom stranke Zoranom Đinđićem - priseća se Pajtić.

Prvi nastup imao  9. marta 1990.:  Stefanović panker

Prvi nastup imao 9. marta 1990: Stefanović panker (prvi levo)

Borislav Stefanović, potpredsednik DS-a i šef poslaničke grupe te stranke, pre 25 godina bio je 16-godišnjak, išao u Karlovačku gimnaziju, bavio se muzikom i bio panker. Novosadski bend - „Generacija bez budućnosti“, u kome je svirao, osnovan je mesec dana nakon osnivačke skupštine DS-a. Prvi koncert održali su 9. marta 1990.

Borislav  Stefanović

Borislav Stefanović | Foto: Oliver Bunić
- Bilo je jasno da se stvara nova stranka koja nije bila nacionalna, već građanski obojena... U DS sam se učlanio tiho, 2003. godine, nekoliko dana nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Tada se u DS nije ulazilo zbog funkcija - kaže Stefanović.

Mašta da  pođe u školu:  Božović

Mašta da pođe u školu: Božović

Balša Božović, poslanik i lider beogradskih demokrata, pre 25 godina pripremao se za svoj sedmi rođendan i jedva čekao da krene u školu.

Balša Božović

Balša Božović

- Živeo sam u uverenju da će me čin polaska u školu svrstati u svet starijih i ozbiljnijih, u društvo mojih roditelja. Jedan od prijatelja moje porodice bio je i taj prosedi čovek. Uvek kada je dolazio kod nas u goste, roditelji bi mu posvećivali posebnu pažnju. Verovao sam, samim tim, da je mnogo bitan, tako je i pričao i sedeo. Ime mu je Dragoljub, a prezime Mićunović. Moj brat, koji je dve godine mlađi od mene, oslovljavao ga je po nadimku, želeći da pokaže kako je on sa njim prisniji, što me je nerviralo. Mićun, prvi predsednik DS-a, osnovao je stranku zajedno sa velikim brojem uglednih ljudi, među kojima su bili i moji roditelji, na šta sam posebno ponosan... Za moju porodicu i mene ta 1990. bila je godina velikih očekivanja. Početak za DS. Početak za viziju moderne Srbije - priseća se Božović.


U stranci zahvaljujući Zoranu Đinđiću

Šule u gradskom  izbornom štabu  DS-a, jesen 1996.

Šule u gradskom izbornom štabu DS-a, jesen 1996.

Zamenica predsednika DS-a Gordana Čomić, 1990. godine bavila se fizikom, a kaže da je prva sećanja na DS vezuju za tribinu koju je te godine održao Zoran Đinđić na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Tada je i odlučila da se učlani u DS. U to vreme Dragan Šutanovac, koji je danas poslanik DS-a imao je 22 godine i studirao je mašinstvo, ali i puno putovao.

Dragan Šutanovac

Dragan Šutanovac | Foto: Goran Srdanov

- Prva sećanja koja me vežu za stranku su lokalni izbori 1996. godine, tada sam kao volonter došao da pomognem u kampanji. Sećam se dana kada sam se učlanio u DS. Bilo je to 17. januara 1997. godine, na nagovor Zorana Đinđića - priseća se Šutanovac.


Jovana savladavala prve korake!

Imala je godinu dana  kad je nastao DS

Imala je godinu dana kad je nastao DS

Najmlađa poslanica demokrata Jovana Jovanović, koja je i predsednica demokratske omladine, imala je samo godinu dana kada je održana osnivačka skupština stranke.

Jovana Jovanović (26) (DS)

Jovana Jovanović

- Još u osnovnoj školi išla sam na proteste sa roditeljima i rođacima, slušala sam govore dr Zorana Đinđića. Učlanila sam se u DS čim sam postala punoletna... Ovu stranku i ljude u njoj videla sam i vidim kao najbliže svom sistemu vrednosti sa kojima zajedno najbolje mogu da dam doprinos razvoju demokratske države i društva - kaže za „Alo!“ Jovanovićeva.

 
Poslednji komentari
  • djordje Vreme: 08.02.2015 13:07h

    sve moj do mojega

  • anica Vreme: 08.02.2015 13:13h

    Predivan si Balsa:)))

  • cuburka Vreme: 08.02.2015 17:17h

    DJORDJE,A STA IM FALI?NISAM PRISTALICA NI JEDNE STRANKE ALI OVDE CITANO SVI SU VISOKO OBRAZOVANI,KULTURNI I LEPO VASPITANI LJUDI.STA BI TREBALO DA SU, PA DA NE BUDU ONAKVI KAKO SI TI NAPISAO.'AJD ZDRAVO

  • @CUBURKA Vreme: 10.02.2015 08:34h

    Fali im to sto im se ne može verovati! Kao i ovima sad! E zato je Đorđe (djordje) u pravu

  • Pepa Prase Vreme: 10.02.2015 17:57h

    Sve lopov do lopova

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP