Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

USKORO OTVARANJE POGLAVLJA?

Devenport: U žiži su poglavlja 23 i 24

Autor: Tanjug | 10.03.2015 - 20:50:00h | Komentara: 1

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izrazio je danas nadu da će uskoro biti završena priprema akcionih planova za otvaranje poglavlja 23. i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i da će ova dva poglavlja biti uskoro otvorena.

Majkl Davenport

Majkl Devenport | Foto: Screenshot "Youtube"

Završili smo fazu tehničkih pregleda svih 35 poglavlja u pregovorima. U toku je priprema akcionih planova za otvaranje prva dva poglavlja, 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i osnovnih prava, kao i borbe protiv korupcije. Nadam se da će taj posao da bude završen tokom narednih nedelja i meseci i da će doći do otvaranja ta dva poglavlja što pre, rekao je Devenport novinarima na Pravnom fakultetu Univeziteta u Beogradu.


On je istakao da je na državama članicama EU da donesu odluku o otvaranju poglavlja, ali kako je rekao, Evropska komisija ima pozitivan i intenzivan dijalog, ne samo sa Vladom Srbije, nego i sa predstavnicima civilnog društva, a poglavlja 23 i 24 su u središtu pažnje.

- Ova dva poglavlja su u žiži naše pažnje, a paralelno ide implementacija svih obaveza koje Beograd ima prema sporazumu sa Prištinom od aprila 2013. godine. Ponovo je počeo dijalog na političkom nivou i to je veoma pozitivan znak za dalji tok pregovora, naveo je evropski diplomata.


Devenport je dodao da Evropska komisija može dati pozitivnu preporuku samo na bazi akcionih planova koje sada mora da pripremi Vlada Srbije.


Na pitanje da li bi poglavlje 35, na kojem kao prvom koje bi trebalo otvoriti insistira Nemačka, moglo da predstavlja problem, on je odgovorio da sva poglavlja treba otvoriti i zatvoriti, kao i da sve zemlje EU donose odluku o otvaranju poglavlja, a ne samo jedna.


Svako poglavlje ima svoju težinu u ovim pregovorima. Bez otvaranja i zatvaranja svih 35 poglavlja neće doći do uspeha. U žiži su, kao što sam rekao poglavlja 23 i 24 i to je opšti princip EU, ne samo u slučaju Srbije, nego svih kandidata, naglasio je Devenport.


On je istakao da je teško reći koje poglavlje će najpre da bude otvoreno, ali je izrazio podršku naporima ministarstava pravde i unutrašnjih poslova koje imaju koordinacionu ulogu u vezi sa poglavljima 23 i 24.


Devenport je večeras održao predavanje studentima Mastera evropskih integracija na temu: Stanje pregovora Srbije sa EU.

Poslednji komentari
  • DESPOT Vreme: 11.03.2015 18:08h

    Verovatno ne bismo ni postojali kao Srbija

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP