Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NEZADOVOLJAN

Dežer: Srpska reforma
pravosuđa završila u agoniji

Autor: Fonet | 21.12.2012 - 15:21:00h | Komentara: 37

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer ocenio je danas da je Srbija, nažalost, izgubila mnogo vremena i energije u reformi pravosuđa, a da situacija u toj oblasti nije ništa bolja nego na početku tog procesa.

Dežer je, na predstavljanju publikacije o reformi pravosuđa u Srbiji od 2008. do 2012. godine, rekao da je EU vrlo detaljno pratila taj proces i da zato insistirala na reviziji postupka izbora i reizbora sudija i usvajanju pravila za nju.

„Parada ponosa“ ove godine mora da se održi, poručio Dežer

Razočaran reformom srpskog pravosuđa: Vinsent Dežer| Foto: FoNet

Na početku procesa reformi, podsetio je on, Delegacija EU je imala indicije da bi on mogao da se kreće u pravom smeru, ali da su se, kako je odmicao, pojavljivale naznake da to neće biti tako i na kraju je "završio u agoniji".
"Ako bismo rekli šta smo naučili iz ovog procesa - to je da, ako smo u pogrešnom vozu, onda je svaka sledeća stanica pogrešna", ilustrovao je Dežer situaciju sa reformom pravosuđa u Srbiji.
Profesor prava Vesna Rakić Vodinelić je, kao jedan od autora publikacije, ocenila da je ta knjiga, nažalost, morala da bude napisana, kao dokument i svedočanstvo neuspešnog pokušaja reforme pravosuđa.
Taj pokušaj, istakla je ona, predstavlja recept kako ne treba pokušavati reformisati pravosuđe nigde, jer tako nešto više ne bi smelo da se dogodi ni u Srbiji ni negde drugde.
Rakić Vodinelić smatra da, pored Ministarstva pravde, Vlade, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, odgovornost za neuspeh reforme u vrlo velikoj meri snosi i Ustavni sud Srbije, koji je olako odbacivao inicijative za
ocenu ustavnosti odluka.
Ona je Ustavnom sudu zamerila i što je donosio kontradiktorne i često neblagovremene odluke, a ukazala je i na činjenicu da su evropske institucije na lošu reformu pravosuđa reagovale sa zakašnjenjem.
"Tek zahvaljujući evropskim organizacijama, pre svega Evropskoj komisiji, naša politička javnost prihvatila je ono što je stručna javnost govorila pre toga", konstatovala je Rakić Vodinelić.
Prema njenom mišljenju, stanje u pravosuđu Srbije je sada gore nego pre reforme, a ni početni koraci nove vlasti ne ohrabruju preterano.
Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 21.12.2012 16:44h

    sudstvo je i dalje u katastrofalnom stanju.i dalje ide po starom.razvlace se predmeti dok ne zastare.sudstvo nije samostalno.niko ne uzima u obzir ustavni sud.svako radi u sudu sta mu se hoce pod verzijom samostalnosti a ne postuju se zakoni i propisi.

  • slušalac Vreme: 21.12.2012 19:57h

    Aktuelna vlast bi trebala da krene sa energičnim sankcionisanjem svih glavnih krivaca za ovakvu reformu pravosuđa, bez obzira što će krenuti orkestrirani napad, da je to obračun sa opozicijom.

  • Kruna Vreme: 21.12.2012 20:38h

    Za ovako stanje pravosuđa kriva je DS,jer za 12 godina vlasti nije uradila ništa da reformiše naše pravosuđe,nova vlast na čelu sa DS je tu tek kratko vreme i verujem da će reformisati naše pravosuđe po standardima EU.

  • Pravda Vreme: 21.12.2012 20:44h

    Verujem da će nova vlada na čelu sa SNS i ministrom Selakovićem ubrzo reformisati pravosuđe po standardima EU.

  • Tim Vreme: 21.12.2012 20:57h

    Verujem da će ministar Selaković naći načina da za relativno kratko vreme reformiše naše pravosuđe po standardima EU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP