Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

LIDERI DS I LDP UGOVORILI ZAJEDNIČKI NASTUP U SKUPŠTINI I JAVNOSTI

Đilas i Čeda prave LDS!?

Autor: Maja Keranović | 29.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 9

Rukovodstva LDP-a i DS-a zadužila su juče šefa poslaničke grupe demokrata Borislava Stefanovića i potpredsednika liberala Bojana Đurića da pripreme predlog zajedničkog političkog nastupa u parlamentu i javnosti, a ukoliko članstvo dve stranke odluči biće stvorena i zajednička stranka.

Đilas  i Jovanović  zajedno sigurno prelaze cenzus i ostvaruju bolji  rezultat nego da sami idu  na izbore

Đilas i Jovanović zajedno sigurno prelaze cenzus i ostvaruju bolji rezultat nego da sami idu na izbore | Foto: Oliver Bunić

Iako nisu otkrili moguće ime nove partije, „Alo!“ nezvanično saznaje da bi ona mogla da se zove Liberalna demokratska stranka. Politički analitičari kažu da je ideja o stvaranju zajedničke stranke dosta neobična i neočekivana.


Jovanovićev povratak korenima


Čedomir Jovanović bio je u Demokratskoj stranci od 1998. do decembra 2004. godine, kada je isključen. Disciplinski postupak tada je protiv njega pokrenulo 11 funkcionera stranke smatrajući da je on u javnim nastupima „iznosio teške kvalifikacije o političkom delovanju stranke i njenog predsednika” i time povredio stranačku disciplinu. Inače, Jovanović se prethodno na skupštini DS-a oštro suprotstavio Borisu Tadiću i njegovoj političkoj saradnji sa Vojislavom Koštunicom. Nakon isključenja iz DS-a osnovao je Liberalno demokratsku partiju, čiji je predsednik.

Lideri stranaka Dragan Đilas i Čedomir Jovanović rekli su posle sastanka da su spremni da stvore jedinstvenu organizaciju, ali nisu precizirali kada bi se to moglo i dogoditi, navodeći da će članstvo dve partije odlučiti o efikasnim načinima saradnje i, ukoliko budu želeli, „biće stvorena jedna stranka“.

- Ne govorim o utapanju i ne govorim o stvaranju jake stranke zbog straha od izbora, već o potrebi za političkom ravnotežom - rekao je Jovanović i naglasio da su juče vođeni ozbiljni razgovori i da je ključno pitanje bilo šta je to što je potrebno društvu.

Lider DS se u potpunosti složio s tim i istakao da će Stefanović i Đurić u naredna dva meseca raditi na konkretizaciji saradnje zbog „potrebe i želje da se stvori alternativa onome što se sada dešava u društvu“. Na pitanje da li će zajednički nastupiti na predstojećim lokalnim izborima na Voždovcu, lideri DS-a i LDP-a su rekli da su pripreme za te izbore odmakle, ali nisu isključili mogućnost takve vrste saradnje na gradskim izborima i republičkim koji bi, kako očekuju, mogli biti istovremeno.

Marko Blagojević iz CeSID-a smatra da je pravljenje zajedničke stranke nešto što nije bilo očekivano.

- To je iskorak u nešto što ne bih nazvao lakim za politiku. LDP i DS su politički bliže nego što su bile dok je DS vodio Boris Tadić. Sa promenom rukovodstva menja se i politika, pa se sada čini da ta saradnja ima više smisla. Kad je reč o izborim rezultatima, to bi verovatno bio zbir rejtinga koje te dve stranke sada imaju, ali i nešto što LDP-u garantuje cenzus - navodi Blagojević.

Za Milana Nikolića, političkog analitičara i sociologa, ideja o stvaranja zajedničke stranke je dosta neobična.

- Obe stranke su u problemima. DS je sada, nakon pada po snazi blizu LPD-u. To sigurno brine Đilasa, možda mnogo više nego Jovanovića. Postoji potreba da se opozicija okupi. Međutim, ukoliko u tu eventualnu zajedničku stranku ne uđu još, recimo, tri stranke, već ostanu DS i LDP, podrška na izborima bi mogla da bude i manja nego što se očekuje. Ne možemo da saberemo rejting DS-a i LDP-a i da kažemo da bi takvi mogli da budu izborni rezultati.
Naime, kako DS i LDP ranije nisu bile bliske, verovatno će birači DS-a koji nisu ni ranije bili za saradnju LDP-a, otpasti, kao i obrnuto. Potrebno je šire okupljanje - navodi Nikolić.

Traže izbore

Predsednici DS-a i LDP-a Dragan Đilas i Čedomir Jovanović zatražili su juče od aktuelne vlasti da raspiše vanredne parlamentarne izbore i prekine progon političkih protivnika. Jovanović i Đilas su se složili da je aktuelna vlada dostigla svoj maksimium postizanjem Briselskog sporazuma i da nije u stanju da sprovede teške ekonomske reforme koje su Srbiji potrebne. Aktuelnu vlast su pozvali da borbu protiv korupcije prepusti tužilaštvu i da Srbe na Kosovu ne deli na one koji će izaći na lokalne izbore i one koji su protiv njih.

Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 29.10.2013 07:08h

    Sigurna sam da će Đilas naći pravu meru i način za zajednički rad ds-a i ldp-a, kako god to nazvali, a treba nam jaka opozicija.

  • borcanac Vreme: 29.10.2013 09:43h

    zanima me samo kako ce ovi trolovi da prevazidju svoje naglasene sujete i liderske pozicije koje su imali u svojim strankama.Sumnjam da ce ijedan pristati na inferiornu ulogu u stranci a u korist onog drugog..neverujem u tu ljubav..brzo ce se raspasti ta ljubav kao sto se vec jednom raspala...

  • cuburac Vreme: 29.10.2013 09:54h

    Jel to prave LDS...ili LSD?Nije svejedno!

  • Marko Vreme: 29.10.2013 10:12h

    Mislis prave LSD?

  • Toma Vreme: 29.10.2013 11:13h

    Dobroje da napolitickoj sceni Srbijepostoji jednapoliticka ravnoteza,koja ce bit i suprostavjena vladajucim strankama.Veomajeopasnoakovclast nemaopoziciju tada nastrupa jednoumlje,koje utice na gusenje gradjanskih sloboda.Oni koji vrse vlast imaju sva prava,ko misli drugacije nagrabusio je.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP