Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IZBORI U DS:

Đilas: Neke cene za ulazak u vlast nećemo platiti!

Autor: M. K. - I. K. / Tanjug | 31.05.2014 - 11:46:00h | Komentara: 0

Kada su kandidati za predsednike i podpredsednike Demokratske stranke ušli u Sava Centar na izbornu skupštinu sačekao ih je gromoglasan aplauz.

Bojan Pajtić i Dragan Đilas

Bojan Pajtić i Dragan Đilas

Predsednik Demokratske stranike Dragan Đilas izjavio je danas da postoji cena koju, ipak, ne treba platiti za ulazak u vlast i da je stranka koju vodi u poslednjih godinu dana izdržala napade i došla u poziciju da ne može da sarađuje sa aktuelnom vlašću jer ne dele istu viziju.


Podnoseći izveštaj o radu stranke izmedju dve izborne skupštine, koji je usvojen sa desetak uzdržanih glasova, Djilas je delegatima 18. Izborne skupštine poručio da je stranka od kako je on predsednik na dobitku jer je imala slobodnije ljude koji su mogli da govore bez straha od posledica.


Đilas je ponovio da je neophodno jedinstvo unutar DS, "naročito u vremenima koja dolaze" i dodao da je uvek verovao da su oni koji su ostali u stranci spremni da rade zajedno upravo zbog, kako je naveo, opasnosti koja se nadvila nad Srbijom.


"Ipak nije uvek bilo tako", rekao je Đilas i podsetio da je nekadašnji počasni predsednik DS Boris Tadić samo 35 dana pred izbore napustio stranku i time, kako je podvukao, doveo do toga da izborni rezultat bude mnogo lošiji.
Đilas je rekao da će samo rekapitulirati stvari koje su se dešavale u prethodnom periodu, ali ne i ono kako vidi budućnost stranke.

Mićunović

Dragoljub Mićunović | Foto: FoNet

 

U tom kontekstu podsetio je na predlog LDP da se stranka ugasi i napravi neka nova, na, kako je naveo, hapšenja i privođenja članova DS "kojima ni optužnice nisu podignute i provlačenje kroz tabloide rukovodstva stranke i njega lično".


"Ako mi na sebe ne preuzmemo napade, laži, ne uspemo da dodjemo do pozicije da spasemo Srbiju, nema ko to drugi da uradi", rekao je Djilas i poručio demokratama da se u narednih godinu i po, koliko će prema njegovoj proceni trajati aktuelna vlast, spreme na težak period jer "njihova žrtva nije uzaludna".


Delegatima se obratio i predsednik političkog saveta DS Dragoiljub Mićunović koji je rekao da verovatno ne bi verovali da im je neko ranije rekao, a naročito posle 5. oktobra da će Tomislav Nikolić biti predsednik države, Aleksandar Vučić premijer i Maja Gojković predsednik parlamenta.
Istorija je takva, naglasio je Mićunović i podvukao da su i demokrate pravile greške, ali da ipak ne postoji nijedna politička stranka osim DS koja je u stanju da ostvari program koji je postavila pre 25 godina.


Izborna skupština počela je odavanjem pošte stradalima u poplavama i time što su delegati kojih je registrovano 2.756 poslali humanitarni SMS na 1003.
Demokrate danas biraju predsednika i za to imaju da kandidata pet potpredsednika za šta se kandidovalo 10 kandidata, 40 članova Glavnog odbora zašta je zainteresovano 92 kandidata, tri člana Nadzornog odbora za koje je kandidaturu prošlo četvoro i devet članova Statutarne komisije koliko je i kandidata za tu funkciju.


Prema planu skupštine u 14,45 trebalo bi da počne glasanje a u 19.30 i svečana sednica na kojoj će se obratiti izabrani predsednik stranke.
U diskusiji koja je bila otvorena za javnost posle podnošenja izveštaja predsednika iznet je zahtev da se zatraži da se ispita politička pozadina ubistva Zorana Djindjića ili da se ukoliko stranka to ne želi, njegova fotografija ukloni sa izborne skupštine kao i da se utvrde razlozi i odgvornost a posebno Tadića za gubitak izbora.

Atmosfera pokazuje da su spremni za početak izborne skupštine kome će prisustvovati i Ružica Đinđić koja će sedeti između Dragana Đilasa i Bojana Pajtića.

Izborna skupština je počela minutom ćutanja iz poštovanja prema žrtvama poplava, a nakon toga su svi prisutni pozvani da SMS porukom na 1003 doniraju ugroženima.

Demokratska stranka danas na Izbornoj skupštini bira ko će je ubuduće voditi. Dragan Đilas nalazi se u gotovo istoj poziciji u kojoj je pre samo godinu i po bio Boris Tadić, koga je upravo Đilas pobedio na stranačkim izborima i preuzeo DS, a zatim ga još jednom nadjačao na čuvenom maratonskom Glavnom odboru i na kraju ga naterao da iz nje ode. Zbog slične ambicije Bojana Pajtića, Đilas ovoga puta igra defanzivu i brani svoj teško osvojeni tron.

Mada obojica uveravaju da će i posle eventualnog poraza ostati uz plavo-žuti tim, teško je zamisliti da će ova kohabitacija imati šanse da opstane kad nije nijedna pre nje.


U poslednjem velikom lomu, Pajtić nije stao uz Tadića, iako mu ni Đilas nije bio po volji. Spekulisalo se da bi, zbog Vojvodine, kao jedine oaze u Srbiji koju drži DS, mogao biti treća, umerena opcija. Međutim, sačekao je do danas i priredio je Đilasu svojevrsni „deža vi”. Baš kao što je novembra 2012. na stranačkim izborima Đilas, sa relativno sigurne pozicije prvog čoveka Beograda, udario na Tadića, tada teško poraženog predsednika Srbije i predsednika nokautiranog DS-a, tako i danas Bojan Pajtić, i dalje aktuelni premijer Vojvodine, staje na crtu tek smenjenom gradonačelniku i šefu stranke koja je jedva prešla cenzus. Pošto i Pajtić broji poslednje dane u vojvođanskoj vladi, moć i jednog i drugog značajno se istopila, što današnji megdan čini još neizvesnijim.

- Pored ovoliko visprenih, stručnih, zrelih članica i članova DS, ovoj partiji nije potreban vođa, potreban je koordinator, potreban je neko ko će stvoriti ambijent u kome će se razmenjivati energija, ideje, inicijative, argumenti - rekao Pajtić obraćajući se delegatima na Izbornoj skupštini DS.

Na Izbornoj skupštini Demokratske stranke (DS) u toku je glasanje za čelne funkcije, a kandidati za prvog čoveka demokrata Dragan Djilas i Bojan Pajtić nisu prihvatili predlog da prvi iskoriste to pravo, već su stali u red sa ostalim delegatima.
Na Izbornoj skupštini pravo glasa ima 2.756 delegata koji glasaju podeljeni na dva punkta, po azbučnom redu, a u redu "društvo" prave jedni drugima, na primer, Ružica Djindjić, kandidati za potpredsednike Slobodan Milosavljević i Gordana Čomić....


Prema scenariju koji je utvrdjen, glasanje bi tebalo da bude završeno, a rezultati saopšteni do 17.30 sati kada se očeuje svečana sednica, na kojoj će se obratiti pobednik stranačkih izbora.


DS pored predsednika i pet potpredsednika, bira i predsednika Političkog saveta, 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora, tri člana Nadzornog odbora i devet članova Statutarne komisije.


Izborna skupština DS održava se u Centru Sava.

LSV i SNS čekaju ishod


Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je duže vreme u zategnutim odnosima sa Pajtićem i njegovim demokratama, čeka ishod stranačkih izbora u DS-u, nakon kojih će se definitivno i izjasniti da li ostaje u koaliciji sa demokratama u Vojvodini. Sa druge strane, naprednjaci, koji su već duže vreme nestrpljivi da Pajtiću vide leđa, uveliko pričaju da su već obezbedili potrebnu većinu od 61 poslanika.
- Naprednjaci tvrde da je sve spremno za rušenje Pajtića, ali čekaju da prođu stranački izbori u DS-u. Toj stranci predstoji cepanje i sigurno je da to neće biti ista stranka. Tada će SVM i LSV lakše moći da objasne svojim biračima zašto su prešli na drugu stranu. Takođe, sve je izglednije da pokrajinskih izbora neće biti, već da će verovatno uskoro uslediti prekomponovanje vlasti - kaže izvor „Alo!” blizak naprednjacima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP