Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAKON NAPETE SEDNICE GLAVNOG ODBORA

Đilas ostaje na čelu DS!

Autor: Beta, Blic, Tanjug | 18.01.2014 - 11:45:00h | Komentara: 37

Nakon napete sednice Glavnog odbora Demokratske stranke, glasovima članova odlučeno je da će predsednik ostati Dragan Đilas! Posle 12 sati odlučivanja, konačni rezultat glasanja je - 274 za Đilasa, protiv je bilo 127, deset je bilo uzdržanih, a 15 zamenika nije glasalo.

Demokratska stranka

Demokratska stranka

Sednica je završena obraćanjem predsednika stranke Dragana Djilasa i
replikom počasnog predsednika Borisa Tadića.

Đilas je u završnoj reči naveo da je ponosan na današnju raspravu
i dodao da će se povući s mesta predsednika partije ako ne bude
izglasan njegov izveštaj.

"Voleo bih da mi date poverenje i da zajedništvom sprovedemo politku
stranke u kampanji za beogradske izbore", rekao je Djilas, a preneli
su agenciji Beta izvori iz DS.

Đilas je rekao da, ako Aleksandar Vučić zakaže vanredne parlamenarne izbore, ostaje optimista kada je rezultat DS u pitanju.

Dodao je da prihvata i ceni kritike koje je danas čuo, iako je očekivao podršku svih.

Đilas je ocenio da se DS i dalje deli i dodao da on ipak veruje u
jedinstvo. Boris Tadić je poručio da "ne gura" da bude predsednik DS i nosilac liste jer je to već bio.

"Ne umeš Dragane da vodiš stranku, rezultat se meri, politika je brutalna stvar. Dragane Đilase ti nemaš poltiku, što znači da ni stranka nema poltiku. Moj predlog je da se povučeš, jer bi to bilo korisno i fer. Kažem ti da to učiniš na vreme da ne propadneš na izborima", rekao je Tadić.

DS ima 160 odbora, ali je funkcionalno 130 i svi imaju predstavnike u
Glavnom odboru, koji ima 481 člana.

Sednici je tokom dana prisustvovalo 440 članova GO.

Rasprava je bila žestoka, obeležena polemikama dve suprotstavljene
struje, od kojih jedna podržava Djialsa a druga Tadića.

GO DS Foto: Nenad Mihajlović

Dragan Đilas na GO DS Foto: Nenad Mihajlović

 


Rakić je veći deo svog izlaganja posvetio objašnjenju nedavno objavljenog autorskog teksta u "Politici" i nije se izjašnjavao ni za ni protiv izveštaja.
"Ni od koga se nije čuo nijedan konkretan predlog šta da se radi, sem Mićunovićevog, koji je rekao da treba sačekati do završetka beogradskih izbora pa tek onda se izjašnjavaati o predsedniku", rekao je Rakić.


Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, koji je govorio prvi posle Đilasa, rekao je da u ovom trenutku ne bi trebalo tražiti smenu predsednika stranke i da sa tim treba sačekati do završetka izbora u prestonici, pa tek onda razgovarati o poverenju predsedniku Đilasu.

GO DS Foto: Nenad Mihajlović

Boris Tadić: DS se vodi parama, a ne interesom stranke Foto: Nenad Mihajlović

 

Takav stav izneo je i zamenik predsednika DS Bojan Pajtić.
U obraćanju članovima GO, Djilas je zatražio podršku za svoj rad i poručio da ne vodi stranku koja će biti uz "takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića, već DS koja veruje da može da pobedi SNS i Vučića i sa te pozicije menja državu".


Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić poručio je, medjutim, lideru demokrata Draganu Djilasu, na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora, da nema kapacitet da vodi DS, a članovima Odbora da glasanje za izveštaj predsednika znači loš izborni rezultat na beogradskim izborima.
Prema informacijama koje je Tanjug dobio iz dela sednice koja se vodi iza zatvorenih vrata, počasni predsednik DS bio je veoma oštar u obraćanju Djilasu i članovima GO, i nezadovoljan načinom na koji se stranka vodi u poslednjih 14 meseci od kako je Djilas na funkciji predsednika.


Voleo bih, dodao je, da se jednog dana uporede računi ko je šta uradio.
"Ovo je trka za parama, za moći za uticaj a ne za DS", rekao je Tadić i dodao:"Gospodo delegati vi ćete davanjem podrške za izveštaj se opredeliti da li ste za DJilasa ili mene. I da li DJilas ili ja imam kapacitet da stranka krene u izbornu trku.


Oštro je zamerio Djilasu i Borislavu Stefanoviću da ne može da se preti onima koji nisu za izveštaj jer to, kako je rekao, nije demokratija.
"I pre prošlih izbora sam rekao da Dragan DJilas nema kapacitet da vodi DS. Nemam ništa lično protiv tebe ali to sam mislio i kad si izabran i sada", rekao je Tadić obraćajući se Đilasu.

GO DS Foto: Nenad Mihajlović

Prisustvuje i Dulić Foto: Nenad Mihajlović

 


Najeksplicitnija u podršci Đilasu, bila je član Političkog saveta Vida Ognjenović, koja je, kako je Tanjugu preneto, rekla da na smeni predsednika stranke insistiraju oni koji bi želeli saradnju sa SNS.


Dragan Šutanovac je, međutim, oštro kritikovao i Tadića i Đilasa i najavio da će glasati za izveštaj predsednika stranke.


Šutanovac je posebno kritikovao Tadića što nije prihvatio njegovu inicijativu za smenu Đilasa u maju prošle godine, kada je, kako je rekao, on to predlagao nego je to pokrenuo sada, samo dva meseca pred beogradske izbore.

GO DS Foto: Nenad Mihajlović

Napeta atmosfera na sednici Foto: Nenad Mihajlović

 

"Borise nisi hteo da rušiš Đilasa u maju prole godine, a sada pred izbore hoćeš. To nije u interesu stranke", poručio je Šutanovac.


Poslanica Nada Kolundžija je navela da, ukoliko bi ovo bilo izjašnjavanje samo o izveštaju ona bi bila protiv, jer to što je predstavio predsednik stranke nije izveštaj. U njemu, kako je navela, ni procena ni ocena ni mera koje treba preduzeti.


Članovi Gavnog odbora izjašnjavaju se o izveštaju lidera DS-a čije bi neizglasavanje značilo i izglasavanje nepoverenja aktuelnom predsedniku.
Inače, sednica Glavnog odbora počela je nešto posle 12 sati minutom ćutanja povodom nedavno preminulog akademika LJubomira Tadića.

Uoči sednice Glavnog odbora DS zasedalo je Predsedništvo stranke, ali prema saznanjima agencije Beta na tom sastanku nisu donete nikakve presudne odluke.

Opet rivali: Tadić i Đilas

Opet rivali: Tadić i Đilas | Foto: Beta

 Članovi Glavnog odbora DS su uoči zasedanja dobijali sms poruke u kojima su ih dve suprostavljene strane pozivale da ih podrže.

U porukama u koje je Beta imala uvid jedna strana poziva da Glavni odbor DS ne usvoji izveštaj predsednika stranke Dragana Đilasa o radu dok druga poziva na podršku Đilasu i upozorava da ne treba voditi unutarstranačke bitke u predizborno vreme.

Počasni predsednik DS Boris Tadić pre početka sednice na kratko se pozdravio sa novinarima.

Minutom ćutanja na početku sednice odata je pošta akademiku Ljubomiru Tadiću, jednom od osnivača demokratske stranke.

Posle završetka predsedništva DS, zamenik predsednika stranke Bojan Pajtić izjavio je za "Blic" da očekuje da će članovi GO dvotrećinskom većinom usvojiti izveštaj o radu lidera stranke.

"Što se tiče trvdnje nekih kolega da više od 60 opštinskih i gradskih odbora insistira na smeni lidera stranke, to ne znači ništa, jer za njegovo nepoverenje članovi Glavnog odbora moraju da glasaju. Neki opštinski odbori kao Doljevac na primer, Obilić ili Leposavić, imaju po dva, eventualno tri člana u GO, dok gradski odbori kao što je novosadski imaju 20 puta više predstavnika u ovom stranačkom telu. Podsećam da su se oni izjasnili da se ne raspravlja o kadrovskim promenama pre održavanja gradskih izbora u Beogradu", kazao je Pajtić i dodao da je pismo koje je uputio članovima gradskog odbora potpisima prihvatilo više od dve trećina članova gradskog odbora (ima ih 400, a potpisalo je 300).

DS ima 160 odbora, ali je funkcionalno 130, i svi imaju predstavnike u Glavnom odboru, koji ima oko 450 članova.

Da bi Đilasu na sednici GO bilo uskraćeno poverenje, za to mora da glasa većina članova tog tela. 

Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 18.01.2014 12:01h

    Nadam se da će razum prevladati.

  • Vitez Vreme: 18.01.2014 13:16h

    Kakva neozbiljnost, da ne usvoje izveštaj. Prljava igra. Đilas je gospodin za sve njih.

  • monster Vreme: 18.01.2014 17:26h

    "Sve u ovoj zemlji propada"?! Propalo je, čoveče, sad još samo nas da sahrane. Napred Đilas, žive će nas pojesti bez vas.

  • majstor Vreme: 18.01.2014 18:04h

    Za Đilasa, uvek. DS nikad neće propasti, ima previše članova koji ne žele desnicu i misle svojom glavom. Napred DS!

  • Viki Vreme: 18.01.2014 18:34h

    Verujem u razum i jedinstvo DS-a. Verujem da demokrate nikada neće podržati koaliciju sa sns.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP