Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OČEKUJE SE SMENA U VRHU DS-A POSLE DEBAKLA NA IZBORIMA

Đilas pada pre prvog aprila!?

Autor: M. Keranović | 19.03.2014 - 08:22:00h | Komentara: 5

Dragan Đilas mogao bi da bude smenjen sa čela DS-a već narednog vikenda, ukoliko članovi Glavnog odbora te stranke ne usvoje njegov izveštaj o radu, saznaje „Alo!“

Sumorna atmosfera  na sastanku vrha DS -a dan posle izbora

Sumorna atmosfera na sastanku vrha DS -a dan posle izbora | Foto: Rajko Ristić

Demokrate su juče održale prvi sastanak Izbornog štaba posle parlamentarnih izbora. Nezadovoljstvo i razočarenje zbog izbornih rezultata i dalje su prisutni među članstvom, a o rezultatima izbora raspravljaće i Predsedništvo DS-a u subotu. Glavni odbor demokrata, kako navode naši izvori iz DS-a, mogao bi da bude održan već za desetak dana, odnosno 29. ili 30. marta, a pojedini istaknuti članovi stranke sumnjaju da će izveštaj o radu lidera DS-a tada biti usvojen, što bi značilo smenu Dragana Đilasa.


- Na Izbornom štabu nije bilo svađe. Vladala je maltene mrtvačka atmosfera. Svi su razočarani izbornim rezultatima, koji su katastrofalni. Sastanku nije prisustvovao Dragan Đilas jer je imao druge sastanke i obaveze. O rezultatima izbora raspravljaće i Predsedništvo.
Pošto se očekuje da sednica Glavnog odbora bude održana sledećeg vikenda, svi oni koji su nezadovoljni i razočarani izbornim rezultatima i koji su imali nameru da već narednih dana zatraže Đilasovu smenu, imaće tada priliku da rukovodstvu kažu i šta misle ne samo o rezultatima izbora već i o vođenju stranke. Đilas će, kao i na svakom GO, podneti izveštaj o radu, ali teško da će da mu prođe jer je ogromno nezadovoljstvo - kaže izvor „Alo!“ iz DS-a.

Sednicu je preksinoć imao i beogradski odbor DS-a na kojoj je takođe razgovarano o rezultatima izbora.
- Ni na toj sednici nije bilo svađe, ali je bilo prisutno nezadovoljstvo što je i se moglo i očekivati. Rečeno je i da se ne smeju donositi nagle odluke dok su emocije prenaglašene, jer bi to bilo štetno za stranku - navodi naš sagovornik.
Niko u DS-u ni juče nije želeo zvanično da govori o dešavanjima u stranci. Pojedine istaknute demokrate ne spore da su promene potrebne, ali nisu za to da se donose ishitreni potezi.

- Odgovornost je na svakome od nas, a ne samo na jednom čoveku. Ako se i pokrene pitanje smene Đilasa, onda se otvara drugo, a to je ko je taj ko bi mogao da ga nasledi na toj funkciji. Kad to kažem ne mislim na one koji to žele zarad ličnih interesa - ističe naš sagovornik blizak Đilasu.
Inače, u pojedinim stranačkim krugovima kao mogući kandidat za predsednika DS-a pominje se Dragan Šutanovac.

Da podsetimo, Dragan Đilas je još u izbornoj noći, odgovarajući na pitanje da li je spreman da se povuče sa mesta predsednika stranke, kazao da će se o „stvarima koja su unutrašnja stvar DS-a razgovarati na stranačkim organima“ i da će svi „zajedno doneti odluku koja je najbolja“. Demokratama u svakom slučaju sleduju unutarstranački izbori. Po statutu DS-a, izborna skupština održava se u roku od 180 dana od dana parlamentarnih izbora.

Borislav Stefanović

Borislav Stefanović | Foto: Vesna Lalić

Stefanović: Nećemo u Vladu, Srbiji treba opozicija

Član predsedništva DS-a Borislav Stefanović izjavio je juče da demokrate ni u kom slučaju neće ući u Vladu sa naprednjacima, pošto je Srbiji potrebna opozicija, makar i oslabljena. „Ulazak u Vladu prepuštamo ostalima, koji su, vidim, veoma zainteresovani“, kazao je Stefanović i istakao da „Srbija zaslužuje da ima opoziciju, pa makar ona bila oslabljena ili ako hoćete i poražena“. Iako ne nameravaju da uđu u Vladu demokrate će učestvovati u svim, kako je naveo, Ustavom predviđenim aktivnostima, koje podrazumevaju i susrete i konsultacije sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji treba da da mandat novom premijeru. On je najavio da će u najkraćem roku biti održane sednice Predsedništva i Glavnog odbora Demokratske stranke na kojima će biti analizirani izborni rezultati.

Poslednji komentari
  • lily Vreme: 19.03.2014 09:48h

    Bas mi zao

  • Miljenko manjina Vreme: 19.03.2014 10:39h

    Nije bitan covek vec je bitna politika stranke. Kada ce te preuzeti odgovornost za sve afere, lopovluke, mahinacije... Osudite te ljude pa onda mozete da krenete uspesno napred...

  • Toma Vreme: 19.03.2014 10:44h

    Nemoze jedasn covek biti kriv za sve,posle svaDJA, RASTURANJA STRANKE bolji rezultat nije ni mogao biti ocekivan.Sada su stranku napustili preletaci,nerki osnovali nove stranke a neki mnadjose udomljenje u SNS..sRBIJI TGREBA JAKA dEMOkrfatska stranka,iskrfeno se nadam da ce ostati opozicija ,jer ako nema opozicije vladajuca partfrgija zavodi dikitaturu.Imamo PPV koji hapsi,presudjuje,postavlja ministre,dakle jednog mocnog, sto je za svako demokatsko drustvo opasno.;

  • Mimčilo Vreme: 20.03.2014 16:44h

    Ja se pitam kako je ostao i ovoliko.

  • Snežana Vreme: 20.03.2014 17:19h

    Što pre to bolje, za sve!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP