Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

REAKCIJE

Đilas: Platforma za Kosovo
populistička i nerealna

Autor: Tanjug / Beta | 20.12.2012 - 15:36:00h | Komentara: 9

Lider Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas izjavio je danas da je platforma za Kosovo i Metohiju populistička i nerealna i da između ostalog sadrži i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU.

Najveći favorit: Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Dušan Milenković

- Na prvo čitanje dokumenta, on je populistički i nerealan i u sebi sadrži između ostalog i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi značilo prekid evropskih integracija, i datum za pregovore bi bio dalji nego što je danas - ocenio je Đilas.

On je na konferenciji za novinare u sedištu DS rekao da, kada su u pitanju prava ljudi koji žive na KiM, u Srbiji je danas malo onih koji bi rekli da to što je navedeno u platformi na tu temu, nije dobro za Srbe na Kosovu.
- Osnovni problem je što verujemo da je to nerealno - rekao je Đilas i dodao da će Predsedništvo DS detaljno analizirati dokument, jedan po jedna član i da će svoj stav izneti u javnost.
Đilas je ocenio i da Srbija danas ima dve politike prema Kosovu, jednu od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i drugu od Vlade Srbije.

Cilj je popravljanje slike Srbije - Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: AP

On je napomenuo da je neophodno da se o ovako bitnim temama uradi sve kako bi se postigao što širi društveni konsenzus. Đilas, koji se danas prvi od opozicionih lidera sastao sa predsednikom Nikolićem, rekao je i da tekst platforme ima devet strana.

Čeka ga suđenje: Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović | Foto: FoNet

Jovanović: Platforma za Kosovo neprihvatljiva!

Predsednik Liberalno-demokratške partije Čedomir Jovanović rekao je danas da je platforma za Kosovo u predloženom obliku neprihvatljiva i da je Ahtisarijev plan i dalje najbolje od svih rešenja predloženih za Kosovo. 
Jovanović je posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem novinarima ispred Predsedništva rekao da vladajuća koalicija u Srbiji vodi "podmuklu politiku" jer izgleda kao da je isturila Nikolića da izađe sa planom za Kosovo.

- Neka (predsednik vlade Ivica) Dačić prestane da glumata i neka kaže da li je ovo i njegov plan. Na osnovu koje platforme Dačić pregovara sa Tačijem u Briselu? Šta (prvi potpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar) Vučić misli o platformi - upitao je Jovanović.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: FoNet

Prema njegovim rečima, u platformi ima nekih pozitivnih rešenja ali ona ne nudi rešenje za problem "pod kojim Srbija grca". Jovanović je rekao da je ključni problem u tome što je vlast u Srbiji nespremna da kaže da će presudan uticaj na položaj kosovskih Srba imati kosovske institucije u Prištini.

Lider LDP je kazao da se mora bežati od rešenja koja su neprihvatljiva za Albance i istakao da nije potrebna još jedna Republika Srpska. Jovanović je kazao da je svima jasno da je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima u stvari uspostavljanje granice Srbije i Kosova.

Poslednji komentari
  • Makica Vreme: 20.12.2012 18:04h

    Pa kome je EU zelela dobro.Nasu zemlju je gledala samo da ucenjuje.

  • Profesorka Vreme: 20.12.2012 21:21h

    Hoce li me neko uputiti u to koje je to pametnije resenje gospodina Djilasa? Nesto se ne secam da ga je ijednom izneo... Najlakse je stajati po strani i kritikovati, a kad je njegova stranka bila na vlasti, nista se nije preduzimalo! Samo se pravila jos gora situacija...

  • fensi Vreme: 21.12.2012 20:51h

    Sta li se on javlja,a nema nista pametno da predlozi??

  • razocarana Vreme: 23.12.2012 18:17h

    Ocekivano neslaganje opozicije!!!

  • ksenija Vreme: 23.12.2012 18:18h

    Nisam ni ocekivala da ce da se sloze...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP