Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SPREMAN

Đilas: Vrh vlasti priča o izborima

Autor: Tanjug | 23.01.2013 - 23:06:00h | Komentara: 1

O vanrednim izborima u 2013. mnogo se više priča u vrhu aktuelne vlasti, nego u vrhu Demokratske stranke, izjavio je večeras predsednik te stranke Dragan Đilas. On je dodao da u toj stranci nema mogućnosti za više politika.

Đilas je u emisiji RTS-a "Svedok" naveo da je DS kada god da budu izbori spremna na njih, ali da se o izborima mnogo više priča u vrhu aktuelne vlasti, jer se "ne zna ko se više iz te vlade zaklinje svaki dan da je spreman na izbore".

Najveći favorit: Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Dušan Milenković

 "Ako uspem da to što sa ljudima koji su danas u vrhu DS uradim i pokažem narodu šta je DS i za šta će se boriti, siguran sam da će DS, kada god budu bili izbori, proći jako dobro", rekao je Đilas i podsetio da je jasno kazao da u vladi te stranke neće moći da bude Mlađan Dinkić i da od toga ne beži.

DS je, prema njegovim rečima, spremna da kada dođu izbori i u zavisnosti od rezultata razgovara o učešću u vlasti sa onima koji žele konsenzus o najvažnim stvarima, poput departizacije države. Govoreći o kadrovskim pitanjima u DS, Đilas je napomenuo da u toj stranci nema mogućnosti za više politika i da su pojedinci u stranci, ma kako se zvali, nebitni, već je ključno ono što će DS ponuditi građanima.
Prema njegovim rečima, u DS moraju da se znaju red i pravila, da odluke Glavnog odbora prihvataju svi, a da je onaj koji to ne uradi - sam sebe isključio iz stranke.
"Nema mogućnosti za više politika. Politiku formiraju GO, Presedništvo i ja. Svako može da iznese ideje, ali kada donesemo odluku moramo da je i sprovodemo. Za mene promene u stranci nisu personalno pitanje, već promena ideje, načina na koji funkcionišemo. Stranački organi će reći o Petroviću (Dušan) i Jeremiću (Vuk), a da li će neko postati samostalni poslanik to nije ključno, ključno je ono što će DS ponuditi građanima. Pojedinci u toj priči, zvali se Petrović ili Đilas, potpuno su nebitni", rekao je Đilas.
On je dodao da je osnovni smisao njegovog zahteva da bivši ministri iz redova DS podnesu ostavke diskontinuitet sa onima koji su loše radili i nova politika DS.
"Pravimo novu priču, novi ljudi, poštujemo ljude iz prethodnog mandata deo su tima, ali je vreme da u prvom redu stoje neki novi ljudi“, rekao je Đilas i dodao da je ponosan što Srbija ima svog predstavnika u GS UN.
"To je dobra stvar za Srbiju, mislim da je Jeremić uradio dosta dobrih stvari, poput koncerta u Njujorku, ali to su dobre stvari. On je izabran za poslanika na listi DS, bio je ministar u prošloj vladi, imamo odluku GO, a one se pođednako odnose na sve, to je princip", objasnio je Đilas.
Uz napomenu da je DS uradila mnogo toga i da zaslužuje da bude oreol nacionalne institucije, Đilas je naveo da nije siguran da ona u narodu danas ima takav ugled i da je njegov posao da taj ugled povrati. "To nećemo uspeti ako ne budemo bili u stanju da razumemo one koji drugačije misle, ako ne budemo u stanju da razumemo bele listiće i razumemo intelektualce", kazao je predsednik DS i dodao da je DS platila strašno veliku cenu što je pravila puno kompromisa i da ih u buduće neće praviti, bez obzira na to šta će sutra neki koalicioni partneri reći.
Govoreći o strategiji demokrata, lider te stranke je istakao da su osnovne stvari ulazak u EU i prihvatanje evropskih vrednosti, departizacija, ekonomski preporod, razvoj slobodnog društva, da Srbija za deset godina bude politički i ekonomski lider na Balkanu…
Kada su u pitanju borba protiv korupcije i kriminala, Đilas je kazao da je u vreme vlade DS jako puno urađeno na tom polju, a u vezi aktivnosti aktuelne vlade i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića da ne može da ne kaže ono što vidi svojim očima.
"Uvek ću da kažem da je dobro što je na osnovu kontakata Vučića ova kompanija iz Emirata došla i želi da ulaže. Ne vidim šta je to loše... Nećete od mene čuti da treba da se uništi ta investicija da bi na izborima građani glasali za nas", kazao je Đilas.
Uz napomenu da nikada neće štititi nikoga iz stranke, ko se ogrešio o zakon, samo zato što je član DS, Đilas je naglasio i da neće dozvoliti da zbog jednog ili nekoliko takvih cela DS bude nazivana kriminalnom.
"Moja stranka snosi odgovrnost što nije dovoljno radila da naši ljudi koji nemaju dovoljno kavliteta ne vode neke firme i zato nam je narod rekao da ne treba da vodimo vlast", naveo je Đilas i dodao da je njegov prethodnik Boris Tadić pogrešio što one koji su se bavili kriminalom još ranije nije smestio "tamo gde zaslužuju".
Upitan u kakvim je odnosima danas s Tadićem, Đilas je odgovorio da su uvek bili i da će i ostati prijatelji.  
Poslednji komentari
  • Bata Vreme: 24.01.2013 08:47h

    Neces ni ti dugo da lajes po medijima

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP