Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NASTAVLJA SE SAGA U DEMOKRATSKOJ STRANCI

Đilasa ruše posle izbora u Beogradu

Autor: M. DAKIĆ | 20.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Konačni rasplet u Demokratskoj stranci ipak će da sačeka beogradske izbore koji su zakazani za 16. mart i na kojima će Dragan Đilas ponovo biti kandidat za gradonačelnika.

Provukao se u Novom  Sadu, ali već za dva meseca  Đilasa čeka novi, teži test

Provukao se u Novom Sadu, ali već za dva meseca Đilasa čeka novi, teži test | Foto: Dragan Gojić

Kako „Alo!“ saznaje, struja u DS-u koja je zagovarala smenu aktuelnog lidera i povratak Tadića na čelo demokrata, ne veruje da će u tom merenju Đilas moći da pobedi Srpsku naprednu stranku, zbog čega ponovo planiraju da krenu u inicijativu za njegovu smenu.

Tadić da ćuti ili ode


Dragan Đilas u jednom intervjuu uoči sednice Glavnog odbora najavio je da će zagovornici njegove smene, ukoliko izgube, morati „da zaćute ili odu“. Iako tadićevci za naš list kažu da će poštovati odluke GO i pružiti podršku Đilasu na beogradskim izborima, iz Đilasovog tabora napominju da se od njih očekuje da ne „soliraju u medijima“ i ne lobiraju suprotno interesima stranke, već da poštuju odluke njenih najviših organa i budu timski igrači.

Ipak, naš izvor kaže da „pobunjenici“ nakon subotnje sednice GO, na kojoj je Đilas dobio dvotrećinsku podršku, neće napuštati stranku niti će formirati novu političku opciju, već će mu pružiti punu podršku u izborima za prvog čoveka prestonice.

- Đilas će imati našu punu podršku na izborima za gradonačelnika i naravno da nam je svima u interesu pobeda. Ipak, situacija je takva da smo nedavno imali uvid u istraživanje koje je rađeno na opštini Vračar, koja nam je jedno do glavnih uporišta u Beogradu i tu smo na oko 23 procenta, što znači da sa ostalim opštinama u kojima nismo toliko jaki, nećemo imati više od 12-13 odsto...
Takav rezultat sigurno nikoga neće zadovoljiti i ako se takav scenario ostvari, moraćemo ponovo da preispitamo stanje u stranci i zahtevamo promene. Videli ste da je i sam Đilas svoju političku karijeru vezao za predstojeće izbore - kaže naš sagovornik blizak počasnom predsedniku. Lider demokrata predložio je na maratonskoj sednici GO da se nakon izbora održi vanredna izborna skupština demokrata „ukoliko rezultati ne budu dobri“ i potom pojasnio da bi ga zadovoljila samo pobeda.

Uspeo da porazi Tadića, ali tek  treba da se suoči s Pajtićem i  Šutanovcem

Uspeo da porazi Tadića, ali tek treba da se suoči s Pajtićem i Šutanovcem | Foto: Nenad Mihajlović


Podsećanja radi, maja 2012. Đilas je sa osvojenih 35 odsto glasova uspeo da formira većinu u Skupštini grada i osvoji drugi mandat na čelu prestonice. Na sednici u Novom Sadu koja je trajala više od 12 sati, izglasan je izveštaj predsednika stranke s dvotrećinskom većinom - 274 naspram 127, dok ih je 10 bilo uzdržano. Počasni predsednik demokrata Boris Tadić čija je opcija predizbornih promena poražena na sednici GO nije zadovoljan rezultatom, ali ističe da je ona pokazala da je u DS-u veliki broj nezadovoljnih sadašnjom politikom stranke.

Rasturen tim

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da će se najnovije podele unutar DS-a loše odraziti na njihov rezultat na beogradskim izborima.
- Posle tako teških reči i žestokih političkih zamerki koje su iznele obe strane, teško se ponovo funkcioniše kao tim. Bez obzira
što se stranka nije pocepala, ostaje duboki jaz i to nije dobro za DS pred predstojeće beogradske izbore - ocenjuje Stanković. On ne misli da će Đilasova opozicija biti „izbrisana gumicom“, ali ni da će biti u prvoj postavi današnjeg rukovodstva.

Poslednji komentari
  • Miloš Vreme: 20.01.2014 07:15h

    Koješta, ruše ga 18 meseci pa ništa, tako će i sad biti.

  • Vesna Vreme: 20.01.2014 08:57h

    Šta će biti pokazaće vreme, ali mislim da je jasno šta su Đilasovi, a šta Tadićevi ciljevi. I zaista je besmisleno za sve kriviti Đilasa, zna se ko je izgubio izbore i kad je počeo pad rejtinga ds-a.

  • Vitez Vreme: 20.01.2014 09:52h

    Zato će Điki da pobedi u Beogradu, jer je on jedini koji će svojim radom da "promeni" Vučića koji hoće da menja narod. Đilasova filozofija je dokaži radom uspeh.

  • MilanCh Vreme: 20.01.2014 10:28h

    Djilas je zaista korektan prema Tadicu. Zamislite sta bi bilo u drugim strankama da se desilo ovako nesto?

  • Viki Vreme: 20.01.2014 18:06h

    I sada će i dalje da se nastave napadi na Đilasa. Dokle? Dokle će napadima na njega da se prikriva sve loše što se dešava u ovoj zemlji? Đilas je svoju sposobnost do sada pokazao. Iza njega su rezultati. A šta stoji iza svih onih koji ga napadaju? Kakve oni rezultate imaju?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP