Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NOVI STATUT DS-A

Đilasu ograničena vlast u stranci!

Autor: M. Dakić | 02.11.2012 - 22:16:00h | Komentara: 12

Boris Tadić i Dragan Đilas postigli su načelni dogovor oko puta kojim Demokratska stranka treba da ide, pa će se u skladu s tim dogovorom aktuelni lider povući iz trke za predsednika i to mesto ustupiti svom dosadašnjem zameniku. Očekuje se da ta odluka bude saopštena na sednici Glavnog odbora 4. novembra!

Pobednici: Dragan Đilas i Bojan Pajtić

Pobednici: Dragan Đilas i Bojan Pajtić | Foto: Beta - Nenad Petrović

Kako saznajemo u vrhu demokrata, na toj sednici neće biti kadriranja u stranci, već bi trebalo da se usvoje izmene Statuta koje je zahtevao upravo Tadić. Taj nacrt je pripremljen, ali bi danas trebalo da bude formulisana finalna verzija, a još se razmatra Tadićev predlog da se stranačka skupština umesto na četiri održava na svake dve godine. Jedna od glavnih novina koju predviđa novi statut jeste da se ograniče direktna ovlašćenja predsednika i prenesu na ostala stranačka tela, pre svega na Predsedništvo, koje bi trebalo da broji 35 članova.


Nikolić: DS je potreban Srbiji!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da ga ne interesuje unutarstanačka borba u Demokratskoj stranci, ali da je DS potreban Srbiji reformisan.
- Mislim da je Demokratska stranka potrebna Srbiji, ali da pre toga mora da se reformiše i, pre svega, ogradi od pojedinih svojih funkcionera koji su u prethodnom periodu vlast doživljavali kao sredstvo za bogaćenje, a ne kao priliku da učine nešto za narod. Nažalost, kako trenutno stvari stoje, to se sada neće dogoditi, jer i dalje figuriraju isti ljudi, iako su podeljeni u dva tabora - naveo je Nikolić.

- U Predsedništvo partije biće delegirani predstavnici okružnih odbora, dok će uže Predsedništvo činiti potpredsednici, predsednici Izvršnog odbora i Političkog saveta stranke i njen sekretar. Na njih će biti preneta ovlašćenja i veća kontrola lidera, koji je do sada mogao da poništava sve odluke drugih stranačkih tela i suspenduje svakog člana.

Novina je i veći broj potpredsedničkih mesta. DS je do sada imao pet potpredsednika, a izmenama je predviđeno da dobije šest ili verovatnije sedam ljudi na toj funkciji, a reč je o kadrovima koja su već pominjana u javnosti.
Tokom sledeće nedelje trebalo bi da bude usaglašena i Politička deklaracija, kojom bi se DS profilisao kao partija socijaldemokratske orijentacije, na čemu je takođe insistirao Tadić - navodi naš izvor.

Oba tabora kažu da u nedelju ne očekuju prelomnu sednicu niti cepanje stranke, već da se stranka pripremi za izbornu skupštinu, koja je pomerena za 25. novembar. Prvi deo sednice biće otvoren za javnost i na njemu će aktuelni lider podneti svoj izveštaj.

Boris Tadić

Boris Tadić | Foto: Andrej Isaković

Kao što je poznato, Bojan Pajtić trebalo bi da bude zamenik predsednika demokrata, a potpredsednici Jovan Marković, doskorašnji gradonačelnik Užica, i aktuelna gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović kao kandidati Dragana Đilasa, dok Tadić računa na Gorana Ćirića i Natašu Vučković, a spekuliše se da bi na mesto potpredsednika mogao da dođe i Dragan Šutanovac.
Poslednji komentari
  • Marko-Pancevo Vreme: 03.11.2012 01:32h

    Vesna Martinovic nije aktuelna gradonacelnica Panceva,vec bivsa gradonacelnica,DS je u gradu opozicija,a na vlasti su trenutno SNS-SPS-DSS-URS

  • bankar Vreme: 03.11.2012 06:09h

    Gospodo iz DSa, Vi jos uvek zivite u proslosti i ne prihvatate cinjenicu da Vas je narod poslao u istoriju, sto se tice politickog zivota Srbije, tako da vise nije ni bitno da li cete se pocepati ili ne , ili da li je ogranicena vlast Djilasa unutar stranke ili ne ...

  • Tanja Vreme: 03.11.2012 10:24h

    Kakva je ovo demokratija. Šta je sa izborima. Postoji i treći kandidat.

  • Alo forever Vreme: 03.11.2012 14:14h

    Djiki je bio najvceci kriticar Vucica u predizbornoj kampanji..tapsao I grlio borisa I bio ubedjen da ce 20 maja narod izabrati njegovog vodju I lidera…a sada tog istog vodju ogovara I pljuje..to samo govori kakvu politiku I koristoljublje je DS nametao prethodnih 12 godina…

  • Alo man Vreme: 03.11.2012 14:15h

    Kad se setim Djiki samo koliko si hvalio Bokija u kampanji ..grlili se po gradovima...ovaj primer prepucavanja pokazuje samo kakvo pravo lice imate svi...i koliko je vasa politicka koncepcija i metodologija isfolirana.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP