Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PROGNOZA

Dinkić: Prošao haos,
živećemo bolje

Autor: Tanjug | 21.12.2012 - 13:36:00h | Komentara: 4

Sledeća godina je prelomna za srpsku privredu, izjavio je ministar finansuija i ekonomije Mlađan Dinkić, istakavši da očekuje veliki zaokret nabolje i konačan oporavak, a efekat tog preokreta odraziće se na poboljšanje životnog standarda građana tokom 2014. godine.

"Situacija koju je zatekla ova vlada bila je katastrofalna. Privreda je bila na kolenima, budžet prazan, a javne finansije u haosu. Sve opasnosti od sunovrata i bankrota smo izbegli. Sada se lakše diše", kazao je Dinkić u intervjuu "Novostima".
On je naglasio da su stabilizovane javne finansije, a sledeće godine "prepolovićemo budžetski deficit i zaustavićemo konačno rast javnog duga i kamata. Pokrenućemo privredu tako da očekujemo privredni rast od dva odsto".

Maratonac

Predviđa boljitak: Mlađan Dinkić| Foto: Željko Šafar

Na pitanje da li je to realno, on je naveo da je donet čitav niz konkretnih mera da se stimulišu i olakšaju privrednici koji grcaju u dugovima.
"Otpisuju se kamate na poreske dugove ako privrednici redovno plate tekuće poreske obaveze ili isplate glavni dug. Zato apelujem na njih da iskoriste tu šansu koju imaju sada i više nikada. Takođe, država vraća dugove koje imamo prema privredi i upravo smo putarima isplatili 4,73 milijarde dinara. Od proleća će država plaćati sve dugove u roku od 45 dana", naveo je on.
Dinkić je ukazao da su ukinuti parafiskalni nameti, i da će se pojednostaviti birokratija.
"Čak i pod pretpostavkom da izvoz svih drugih kompanija ostane na ovogodišnjem nivou, a da se samo ostvare planovi 'Fijata' i NIS-a, imaćemo rast izvoza od najmanje 25 odsto. Očekujem da će izvoz sledeće godine biti blizu 11 milijardi evra za razliku od ovogodišnjih 8,6 milijardi. To će biti prvi put da izvoz premašuje magičnu crtu od 10 milijardi evra. Ako poljoprivredna sezona bude bolja, izvoz će biti i veći", rekao je on.
Što se tiče izvoza hrane, Dinkić je kazao da Vlada ima jasan plan da ponudi poljoprivrednicima nešto što do sada nisu imali.

Novac

Dobri krediti za poljoprivrednike: Mlađan Dinkić | Foto: Željko Šafar

"To su dugoročni krediti na 15 godina sa izuzetno niskom kamatom za kupovinu opreme za navodnjavanje i za podizanje plastenika. U kratkom roku, možemo da utrostručimo izvoz poljoprivrede. Sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pregovaramo o kreditu od 300 miliona evra sa kamatom od 1,5 odsto na 20 godina otplate. Taj novac bismo preusmerili za sistem navodnjavanja što bi uvećalo proizvodnju", kazao je Dinkić.
Ministar je istakao da je nezaposlenost najveći socijalni problem i rak-rana privrede, navodeći da se planira da u narednoj godini "konačno zaustavimo rast nezaposlenosti i da ona počne da se smanjuje tokom 2014. godine".
Dinkić je kazao da "Srbijagas" ne može da nastavi poslovanje na isti način i da država za njihovu tekuću likvidnost garantuje sa 750 miliona evra, što je neodrživo. "Tražimo modernizaciju preduzeća i restrukturiranje, a Ministarstvo energetike sada pravi plan".
On je kazao da je situacija u "Galenici" takođe neodrživa. "Nagomilali su 175 miliona evra duga, a tehnološki višak je oko 1.000 ljudi. Rešili smo da potražimo strateškog partnera za tu kompaniju koja će ući u privatizaciju. Taj zalogaj je prevelik za državu".
Upitan zašto je država rešila da uvede departizaciju javnih preduzeća tek pošto su postavljeni funkcioneri SPS i PUPS na direktorska mesta, on je kazao da nije bilo konsenzusa u Vladi da se departizacija izvrši dosledno i do kraja.

Jorgovanka Tabaković 2012.

Mlađi se sviđa saradnja sa njom: Jorgovanka Tabaković | Foto: A. D.

"URS je zabranio stranačkim funkcionerima da konkurišu za direktorska mesta. Takav stav imaju i SNS i SDPS Rasima Ljajića. Novi zakon o javnim preduzećima je svakako put ka departizaciji, jer stranački funkcioneri moraju da 'zamrznu' rad u partiji ako žele da konkurišu za mesto direktora", rekao je on.
Odgovarajući da li proces protiv Miroslava Miškovića može da naruši političke odnose u Vladi, on je rekao da svaki sudski proces mora da se odvija u institucijama i daleko od politike.
"Država je pokazala da niko ne sme biti nedodirljiv. Ali niko ne sme biti ni osuđen, bez suđenja i iznošenja dokaza za sumnje. Kao što je predimenzioniran Miškovićev uticaj na formiranje Vlade, a nije ga bilo, tako se preteruje i sa sadašnjim uticajem njegovog hapšenja na opstanak Vlade", naveo je Dinkić.
Prema njegovim rečima, ako je neko od političara uzimao novac da bi obezbedio nekom biznismenu privilegije, taj mora da ide u zatvor. Ali sve to mora da se dokaže, a ne da se diže ogromna medijska prašina koja samo može da degradira borbu protiv korupcije.
Komentarišući državnu platformu za Kosovo, on je rekao da je važno da se čuje šta o tom dokumentu misle Srbi sa Kosova, opozicija i međunarodna zajednica.
"Nije bila ideja da odmah sa platformom idemo u Skupštinu i da je izglasa vladajuća koalicija, koja to uvek može. Želimo da čujemo primedbe, ideje, predloge i da dodjemo do što šire podrške", naveo je on.
Što se tiče dogovora lidera o promeni vlasti u opštinama, on je rekao da će se brzo videti "u kojoj opštini postoji stvarna volja da naše stranke zajedno rade".
"Nije dobro ni da iz Beograda namećemo tu 'volju' baš svuda. Niti je korisno za demokratiju da se u svakoj opštini preslika koalicija sa nivoa republike", smatra on.
Kad je reč o Narodnoj banci Srbije, on je kazao da je saradnja sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković neuporedivo bolja nego s prethodnim guvernerom.

On je rekao da je Vlada stabilna, "zasad funkcionišemo kao odličan tim" navodeći da su šanse za izbore u narednoj godini "mnogo manje od jedan odsto".

Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 21.12.2012 13:56h

    Verujemo ti kao za akcije-Mladja grobar srpske ekonomije...

  • Yaya Vreme: 21.12.2012 14:28h

    Nadam se da je tako

  • nina Vreme: 22.12.2012 14:02h

    vratite ovog pod hitno u lazu !

  • Milanili Vreme: 27.12.2012 13:59h

    Iz tvoja usta u Bozje usi...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP