Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SASLUŠAN

Dinkić: Savest mi je čista povodom Nacionalne štedionice

Autor: B92 | 09.10.2013 - 13:03:00h | Komentara: 2

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije i bivši ministar Mlađan Dinkić izjavio je danas da je na saslušanju u policiji rekao da je država prodajom Nacionalne štedionice zaradila sedam puta više novca od uloženog i da mu je savest potpuno čista.

Dinkić izlazi sa saslušanja / Foto: Đorđe Kojadinović

Dinkić izlazi sa saslušanja  / Foto: Đorđe Kojadinović

Dinkić izlazi sa saslušanja / Foto: Đorđe Kojadinović

Dinkića je neko sačekao u njegovom novom Fijatu 500L / Foto: Đorđe Kojadinović

Dinkić je novinarima posle četvorosatnog saslušanja rekao da je Nacionalna štedionica za kratko vreme gradjanima isplatila staru deviznu štednju, koja je bila zarobljena u državnim bankama.

Dinkić je rekao da je zadovoljan jer je konačno dobio priliku da objasni sve o Nacionalnoj štedionici i skine ljagu sa svog imena i dodao da je siguran da će slučaj za njega biti pozitivno rešen.

O Nacionalnoj štedionici optužbe su ranije razmenili Dinkić i bivši ministar finansija Božidar Djelić, a u prodaji te banke učestvovali su i trgovci strujom Vuk Hamović i Vojin Lazarević.

Nacionalnoj štedionici je kao privatnoj banci dodeljen posao isplate stare devizne štednje i filijale nekadašnje Službe društvenog knjigovodstva (SDK), koje se u mnogim mestima Srbije nalaze na skupim lokacijama.

Nacionalnu štedionicu kupila je grčka EFG banka.

Dinkić je u Upravu kriminalističke policije pozvan u svojstvu građanina. Pored Dinkića, izjavu o ovom slučaju daće i Vladimir Ilić, član URS-a i Vesna Arsić, nekadašnja najbliža Dinkićeva saradnica u Ministarstvu finansija.

 

Nacionalna štedionica

Nacionalna štedionica | Foto: Nebojša Raus

Savet za borbu protiv korupcije upozoravao još 2004

 

Još 2004. je Savet za borbu protiv korupcije usvojio izveštaj o Nacionalnoj štedionici u kojem je javnosti predočeno da je Vlada Srbije odgovorna za to što je nekoliko njenih istaknutih članova učestvovalo u osnivanju Nacionalne štedionice i kreiranju predstave da se radi o državnoj banci. Savet tvrdi da je tadašnji guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić omogućio Nacionalnoj štedionici, privatnoj banci koju kontrolišu Vuk Hamović i Vojin Lazarević, da besplatno koristi opremu i poslovni prostor bivšeg ZOP-a i dodelio joj je bez konkursa isplatu velikog dela stare devizne štednje.

Kasnije se u javnosti tvrdilo i da je pojedincima omogućeno da se enormno obogate prodajom te banke grčkoj Eurobanci EFG.


U trenutku kada je Nacionalna štedionica osnovana, Dinkić je bio guverner, dok je Božidar Đelić bio ministar finansija, a kada je 2005. ona prodata Eurobanci EFG po višestruko većoj ceni u odnosu na kapital, Dinkić je bio ministar finansija.

Vučić o saslušanju Dinkića: Država radi svoj posao!
Prvi potpredsednik vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom saslušanja lidera URS Mlađana Dinkića u vezi sa Nacionalnom štedionicom, da državni organi rade svoj posao i da je to samo jedan od 24 sporna predmeta.


"Do kraja godine, do 31. decembra, na red će doći sva 24 sporna predmeta", rekao je Vučić novinarima u Ravnom selu.


Na saslušanju koje je Upravi kriminalističke policije trajalo više od četiri sata lider URS je odgovarao na pitanja policije u vezi sa poslovanjem Nacionalne štedionice.

Predsednik SNS u okviru predizborne kampanje za lokalne izbore u Vrbasu zakazane za 13. oktobar danas je obišao Ravno selo.


Dinkić je ranije danas novinarima rekao da je četiri sata u policiji davao iskaz u svojstvu gradjanina i svedoka, jer je u vreme reforme bankarskog sistema bio guverner Narodne banke Srbije .

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 09.10.2013 15:08h

    Криминалци свих земаља, уједините се!

  • gago Vreme: 10.10.2013 11:23h

    Pre bi`rek`o deb`o obraz nego cisra savest.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP