Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK RS U BEOGRADU

Dodik bi sada potpisao Dejton

Autor: Tanjug | 22.05.2015 - 21:30:00h | Komentara: 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je i da je spreman, ako mu danas ponovo ponude ono što je Dejtonskim sporazumom verifikovano, da potpiše taj sporazum sa tekstom i slovima kako je napisan.

Dodik i Vučić

Dodik i Vučić | Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su odnosi Srbije i Republike Srpske sve bolji i da oni ne treba nikome da smetaju.
On je naveo da se odnosi Srbije i Republike Srpske odvijaju u okviru onoga što je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim vezama.
Dodik je novinarima nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da u tim odnosima nema ništa skriveno i tajno i da je Srbija i ranije jasno iskazivala svoj stav u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta BiH i postojanja Republike Srpske.
"Ništa nema, recimo, drugačije od onog što radi Turska, koja neprimereno pomaže isključivo Bošnjake i niko se ne obazire na to. Meni niko nikad to nije rekao, premijer mi ništa nije rekao, nisam se interesovao da li je to tačno ili ne, naši su odnosi dobri i korektni. Da li je neko time frustriran ili neko želi neku koncepciju provoditi to su spekulacije. Previše spekulacija ima u regionu", naveo je Dodik u odgovoru na pitanje novinara o navodnom zahtevu EU da Srbija smanji intezitet saradnje sa Republikom Srpskom.
Rekao je i da je spreman, ako mu danas ponovo ponude ono što je Dejtonskim sporazumom verifikovano, da potpiše taj sporazum sa tekstom i slovima kako je napisan.
"Toliko o tome kako mi nešto želimo da rušimo", poručio je Dodik.
Na sastanku sa Vučićem, kako je rekao, razgovarano je o saradnji Srbije i RS i načinu na koji Srbija može dodatno da pomogne RS u njenoj stabilizaciji u ekonomskim i socijalnim pitanjima.
Zaključeno je, prema njegovim rečima, da nekoliko dana uoči Vidovdana u Beogradu bude održana zajednička sednica vlada i da se nešto ranije sastane Savet za sprovođenje sporazuma o specijalnim vezama i da se na ta dva sastanka na najkonkretniji mogući način koncipiraju oblici saradnje.
"Razgovarali smo o nekim privrednim kontaktima i mogućim aranžmanima pomoći u poljoprivredi, u određenim indrustrijskim granama, kako što je proizvodnja nameštaja", naveo je Dodik i dodao da se razgovaralo i o završetku mosta na Drini kod Bratunca, odnosno Ljubovije.
Potvrđena je podrška Srbije Dejtonskom sporazumu, ali i jasno potencirana njena pozicija u kojoj se zalaže za očuvanje i pomoć Republici Srpskoj.
"Stav Srbije omogućava RS da na autonoman način gradi svoje političke pozicije u okviru BiH. RS nije zadovoljna sa načinom na koji se razrađivao Dejtonski sporazum, prenoseći nadležnosti RS na nivo BiH. To ništa nije pomoglo, razgradnja Dejtona dovodi do sve teže situacije u BiH", rekao je Dodik.
Na sastanku se posebno razgovaralo o tome kako da se zajednički osmisli reforma u oblasti obrazovanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP