Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČNO

Dodik: Hajka je počela, ali
ne pristajem na smenu!

Autor: Fonet | 11.01.2013 - 20:37:00h | Komentara: 0

Međunarodna hajka je počela, ali na odluku o smeni ne bi pristao, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i naglasio da je on izabrani predsednik i da ne bi prihvatio odluku o smeni ukoliko bi visoki predstavnik pokušao da primeni bonska ovlašćenja u koja spada i uklanjanje političara sa dužnosti.

"Ne bih prihvatio odluku o smeni, kao što ne biste ni vi u vašoj zemlji prihvatili da vam stranac određuje šta treba da činite. Ja sam izabrani predsednik na neposrednim izborima i nijedan stranac, pa ni visoki predstavnik, ne može da me smeni. Na tu odluku ne bih pristao", rekao je Dodik.
U tom slučaju, nemam problem šta da učinim, nego visoki predstavnik. Da li će možda da pošalje nekoliko jedinica međunarodnih snaga da spreče da uđem u zgradu? Naravno da to mogu", rekao je on
Kako je rekao, s predstavnicima međunarodne zajednice sigurno neće tući ali bi pozvao vladu da zasedaju na nekom drugom mestu i donesu odluke u kojima bi rekli šta o tome misle.

Srbi više vole RS od BiH! - Milorad Dodik

Neću da se bijem ni sa kim - Milorad Dodik | Foto: Rajko Ristić

"Oni to savršeno dobro znaju, pa neka izvole", poručio je Dodik odgovarajući na pitanje katarske TV mreže "Al džazira" da li je zabrinut da bi visoki predstavnik mogao, možda, da pokuša da primeni bonska ovlašćenja, u koja spada i uklanjanje političara sa dužnosti.
Dodik je rekao i da je jasno da on nema neku izraženu ljubav za Bosnu i Hercegovinu, ali da ne čini ništa što bi tu državu moglo da dovede u sferu nasilja.
Dodik je rekao da nikada nije učestvovao ni u jednoj vrsti nasilja, pa ni političkog niti pravnog i da oni koji to čine pokušavaju da naprave priču da je on "čovek te
vrste".
"Ja nemam neku izraženu ljubav za BiH i to je jasno. (...) Izvan ljubavi sam realan čovek, koji smatra da postoji država koja se zove BiH, koja je međunarodno priznata, članica je UN, u toj zemlji živim i poštujem njen ustav. Protiv toga nisam i ne činim ništa što bi moglo da dovede BiH u sferu nasilja. Ali, isto tako, kao političar imam pravo na politike i ono što može da bude projekat za bolju
situaciju u samoj BiH", istakao je Dodik.
Govoreći o eventualnom referendumu o otcepljenju RS i u kom trenutku bi on bio održan, Dodik je podsetio da je pre izvesnog vremena samo pominjanje referenduma bila zabranjena tema.
"Sada imamo jednu uređenu zakonodavnu proceduru u vezi s tim i ne isključujem mogućnost da Republika Srpska jednog dana u svojoj budućnosti održi takav referendum i da se izjasni na način koji je primeren i u drugim evropskim zemljama, kako to sada rada recimo Škotska ili Katalonija ili neke druge zajednice koje razmišljaju na taj način", istakao je Dodik.
On je dodao da referendum nema nikakvog smisla ako se BiH sredi i ako bude po meri svih koji žive u njoj.
"Ali, ako BiH nastavi da ignoriše status Republike Srpske i da u tom pogledu imamo probleme, naravno da ćemo se odlučiti da sprovedemo referendum", istakao je Dodik. 
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP