Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODBACIO PREDLOG O ZAJEDNIČKOJ IZJAVILIDERA BIH

Dodik: Podmukle namere iz Sarajeva

Autor: index.hr | 04.01.2015 - 22:30:00h | Komentara: 2

Predsednik RS Milorad Dodik odbacio je predlog o zajedničkoj izjavi lidera BiH za spremnost za sprovođenje reformi.

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Goran Srdanov

Dodik je rekao kako je predlog izjave koje je predsedništvo BiH usaglasilo 31. decembra prošle godine uz odluku da ga uputi čelnicima političkih stranaka zbog komentara i eventualnih dopuna zapravo "korak prema centralizaciji BiH" te je stoga neprihvatljiva za RS.
"Niko ne može očekivati da ćemo mi iz Republike Srpske biti sledbenici pameti Ivanića i (predsednika Srpske demokratske stranke) Mladena Bosića u Sarajevu, jer smo se uverili da to i nije neka pamet", rekao je Dodik, produbljujući tako sukob s blokom srpskih stranaka koje učestvuju u vlasti na državnom nivou za razliku od njegovog Saveza nezavinih Socijaldemokrata (SNSD) koji je u opoziciji.
Izjava o predanosti političara u BiH sprovođenju reformi zahtev je koji je postavila Evropska komisija kako bi na temelju takvog dokumenta odobrila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) parafiranog još 2007. godine.
Takav zahtev je političarima u BiH tokom posete Sarajevu u decembru prošle godine prenela visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.
Tada je dogovoreno da izjavu napiše predsedništvo BiH, a Ivanić je komentarišući ranije Dodikove kritike istakao kako je i aktuelni predsednik RS bio na tom sastanku i ćutao, a sada pravi problem.
Dodik sada tvrdi kako je problem to što izjava predsedništva BiH navodno ne uvažava ustavni poredak BiH.
"To govori o skrivenim i podmuklim namerama prema Republici Srpskoj koje dolaze iz Sarajeva, a koje su prihvatili i sami Ivanić i Bosić podržavajući jednu takvu izjavu", rekao je Dodik.
Predsednik SDS-a Bosić Dodikovo je "miniranje" zajedničke izjave okarakterisao kao tek još jedan "napad na sve što nije politika sukoba u BiH".
"Zajednička izjava je samo deklaracija spremnosti da pokušamo da izađemo iz blata u kom smo svi veoma dugo zaglavljeni. To je najmanje što je EU mogla tražiti od BiH i ne vidimo nikakav problem u predlogu predsedništva BiH", kazao je ranije Bosić.
Poslednji komentari
  • Ljubica Vreme: 04.01.2015 22:55h

    Bravo za Dodika! To Srbine! Tako se brani RS.

  • Batistuta Vreme: 05.01.2015 10:53h

    Treba uvek gajiti nadu, biti uporan i vredno raditi na ostvarenju zelja i ciljeva!Iskreno se nadam i cvrsto verujem da je moguce sve ovo izvesti. Srecno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP