Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PISAO NADLEŽNIMA

Dodik traži ukidanje OHR!

Autor: Ekipa Alo! | 07.11.2012 - 23:54:00h | Komentara: 1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je još jedan izveštaj u ime Republike Srpske generalnom sekrataru Ujedinjenih nacija, članicama saveta bezbednosti, ambasadama i zvaničnicima EU, Rusije, SAD u kome je ponovo pozvao na ukidanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH i optužio je da "već dugo koči politički i ekonomski razvoj BiH".

Za ukidanje Vojske BIH: Milorad Dodik

Za ukidanje OHR: Milorad Dodik | Foto: Petar Marković

Izveštaj je prihvatila i Vlada RS na posebnoj sednici, a taj dokument od oko 50 strana objavljen je na portalima predsednika i vlade RS.

Dodik je u izveštaju je ponovo pozvao na ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH i optužio je da "hendikepira uobičajeni proces izgradnje političkog konsenzusa koji postoji u demokratskim državama koje upravljaju same sobom".
Dodik navodi da "nakon brzog napretka u prvih pet meseci 2012. i letnog zastoja zbog raskola između dve najveće bošnjačke stranke, rukovodioci BiH se ponovo dogovaraju o daljem napredovanju BiH".
On je izrazio spremnost RS da nastavi da radi u duhu saradnje kako bi pružila pomoć u rešavanju hitnih pitanja u BiH, koja obuhvataju i sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".
"RS će nastaviti i da se zauzima za reforme da bi se osigurala efikasnost i odgovornost organa BiH, kao i njihovo poštovanje Ustava BiH. Kroz strukturisani dijalog EU o pravosuđu, RS radi na reformi pravosudnog sistema BiH čiji je cilj njegovo usklađivanje s evropskim standardima i Ustavom, naveo je Dodik.
Dodik u popratnom pismu piše da RS insistira na ravnopravnom tretmanu žrtava ratnih zločina, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.
Iznosi se i stav o potrebi usvajanja reforme institucija BiH radi usaglašavanja s Ustavom i omogućavanja političkog i ekonomskog napretka.
Dodik je naveo neke očigledne prednosti decentralizovanog dejtonskog sistema, uključujući činjenicu da on ograničava uticaj političke paralize na nivou BiH.

Milorad Dodik

Posle vojske BiH, traži ukidanje i Kancelarije visokog predstavnika | Foto: Petar Marković

Decentralizovana struktura BiH, takođe, omogućava RS da nastavi da korača u pravcu reforme svoje privrede i polaže temelj trajnog prosperiteta. Nažalost, odlukama visokog predstavnika na neustavan način je prenesen veliki broj
nadležnosti s entiteta na agencije na nivou BiH. Tela na nivou BiH često karakteriše neefikasnost i zloupotreb ovlašćenja, istakao je Dodik.
Poseban deo izveštaja bavi se potrebom da se zatvori Kancelarija visokog predstavnika (OHR), koj, kako tvrdi Dodik, "već dugo koči politički i ekonomski razvoj BiH". "RS i dalje poziva na ukidanje kontraproduktivne uloge visokog pred tavnika u BiH, a posebno njegovih očigledno nezakonitih "Bonskih ovlašćenja" i moli Savet betbednosti da, s obzirom na 17 godina mira i stabilnosti u BiH,
izbegava pozivanje na poglavlje sedam Povelje UN, koje se tiče delovanja u slučaju pretnje miru, narušavanja mira i čina agresije, kaže se u dokumentu", prenosi Fena.
Poslednji komentari
  • h1n1 Vreme: 08.11.2012 11:06h

    šta god mislili o njemu on je sačuvao RS, da je tadić bio predsednik RS, BiH bi bila unitarna država. HAUG

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP