Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

JEZA

Dodiku poslali "čestitku" sa slikom leševa

Autor: Tanjug | 08.01.2014 - 21:57:00h | Komentara: 0

Nadležne institucije Republike Srpske (RS) već su preduzele predviđene mere, pošto su uoči 9. januara, Dana RS, na više adresa zvaničnika u tom BiH entitetu upućene "čestitke" neprimerenog sadržaja, potvrdio je entitetski predsednik Milorad Dodik.

Na "čestitkama" su fotografije ljudskih kostiju i leševa i natpis: "Ako obeležavate Dan RS, ne zaboravite - ovo su njeni temelji.

Partizani su većinom bili Srbi: Dodik

Milorad Dodik | Foto: Goran Sivački


Dodik kaže da je i on dobio takve "čestitke", koje je nazvao morbidnim, i naveo da dolaze izvan tog entiteta. On je rekao da tome ne pridaje bilo kakav značaj, ali je istakao da se takvim radnjama omalovažava RS, koja je međunarodno verifikovana.

- Naravno da je tokom rata bilo stradanja, ali se ovim potencira činjenica da je neko drugi stradao, a da nisu i Srbi stradali - naveo je Dodik posle sednice Senata RS i ukazao da je u takvoj atmosferi nemoguće tražiti da BiH "bude voljena".

- Vidljiva je promocija mržnje i netrpeljivosti u tome. Mislim da onaj ko mrzi ima problem, a ne onaj kome je mržnja upućena. S dostojanstvom slavimo Dan RS i od toga nećemo odustati - naveo je predsednik RS i dodao da niko zbog toga nije ugrožen i da nije siguran da je situacija takva tamo odakle dolaze "čestitke".

Dodik je najavio da će sledeća tema sednice ovog Savetodavnog tela biti položaj Srba u Federaciji BiH.

- Postoje utvrđeni podaci o 6.000 Srba ubijenih u federalnom Sarajevu tokom poslednjeg rata i postoje inicijative da se na prostoru Istočnog Sarajeva napravi memorijalni centar posvećen stradalima - rekao je on.

Senatori su naveli da su izazovi s kojima će se RS suočiti u ovoj godini izbori, obeležavanje početka Prvog svetskog rata i ekonomska pitanja, kazao je Dodik.

RS obeležava svoj praznik, 9. januar i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana, u znak sećanja na taj dan 1992. godine kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH.

Dodik je prijem povodom dana RS organizovao i 4. januara sa koga je poručio da je RS i danas spremna da prihvati Bosnu i Hercegovinu, ali odbijanje Bošnjaka da prihvate RS pokazuje da je to čak više besmisleno i govoriti.

On je to rekao jer se prijemu, kao ni ranijih godina, nisu odazvali bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS i delegati u Veću naroda, pa je poručio da "ne treba onda da se Bošnjaci čude što ljudi iz RS ne žele da prihvate BiH".
- RS je legitimna i legalna i deo je ustavnog poretka BiH. RS je međunarodno prihvaćena i priznata kroz Dejtonski sporazum i svako osporavanje je udar na njen Ustav i značaj - podsetio je on tim povodom i naveo i da su stigle "čestitke" neprimerenog sadržaja što se, kako je istakao, ranije nije dešavalo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP