Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OBRT

Donedavni tadićevci Đilasove uzdanice!

Autor: F.B. / Alo! | 11.09.2012 - 18:13:00h | Komentara: 0

Izborom Dragana Đilasa za predsednika Demokratske stranke najbolje pozicije u Krunskoj mogli bi da zauzmu i neki kadrovi koji su tokom vladavine Borisa Tadića bili u priličnom zapećku.

Vladar i zamena?

Vladar i zamena? | Foto: Andrej Isaković

 Kako „Alo!”“saznaje, Đilasovi aduti za potpredsednike DS-a su aktuelni potpredsednik Bojan Pajtić, sekretar Predsedništva Borislav Stefanović, nekadašnji potpredsednik stranke Božidar Đelić, lider paraćinskih demokrata Saša Paunović i bivši ministri Milan Marković i Oliver Dulić.

- Najozbiljniji kandidati za predsednika DS-a su Đilas i Tadić, ukoliko se Pajtić ne kandiduje. Đelić se svom snagom nudi Đilasu jer je Borisu okrenuo leđa smatrajući da je zaslužio bolji tretman u stranci. Nije tajna da je smatrao da mu je u proteklom periodu pripadala čak i funkcija potpredsednika.

Đilas prozvao lokalne lidere

Đilas je u subotu na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora pozvao sve lokalne lidere DS-a koji su u svojim sredinama osvojili manje od osam odsto da podnesu ostavke na poslaničko mesto. Među njima Boška Ristića iz Niša, Dušana Obradovića iz Kragujevca, Milorada Đidića iz Kruševca, Milovana Markovića iz Valjeva...

Ružica Đinđić, koja je otvoreno podržala Đilasa, takođe se pominje kao kandidat za potpredsednika te opcije, pošto po statutu jedno potpredsedničko mesto pripada ženi. Međutim, nije isključeno da će ona to ipak odbiti - kaže naš izvor iz DS-a.

U Đilasovom taboru razmatra se i druga opcija, prema kojoj bi stranački statut pretrpeo promene tako da se ukinu potpredsednička mesta, a zadrži samo funkcija zamenika predsednika.
- U tom slučaju, Pajtić bi seo na poziciju zamenika predsednika. Što se tiče Dragana Šutanovca, bilo je za očekivati da bude uzdržan, pošto je bliži Đilasu, ali mu je Boris venčani kum. Na ovaj način, Šutanovac je donekle sebi osigurao neku višu funkciju u DS-u bez obzira na to koja opcija pobedi, ali sigurno ne potpredsedničku - kaže naš izvor.

Dragan Đilas /

Dragan Đilas | Foto: ALO!

Boris Tadić, prema našim saznanjima, još ne otkriva imena kandidata za potpredsednike, ali se spekuliše da i dalje računa na sadašnjeg potpredsednika Dušana Petrovića i dojučerašnjeg šefa kabineta Miodraga Rakića.

Živković: Trećina odbora DS-a nelegalno radi

Bivši premijer Zoran Živković ne krije ambicije da uđe u trku za prvog čoveka DS-a, ali za „Alo!“ kaže da će to zahtevati hrabrost stranačkih odbora da ga predlože.
- Opštinski odbori DS-a su podanici predsednika i nekolicine potpredsednika stranke. Važan detalj pred vanrednu izbornu skupštinu je činjenica da je čak 30 odsto stranke u nelegalnom i nelegitimnom statusu, pošto u toliko odbora nisu održane skupštine, pa su ti odbori u statutarnom smislu neformalne grupe ljudi - kaže on.

- Nije isključeno da u Borisovu potpredsedničku trku uđe i Vuk Jeremić, iako ga je Boris kritikovao na sednici Glavnog odbora. Ambicije sigurno ima i Dragoljub Mićunović! Što se tiče kandidature žena, nije isključeno da izlete neki od Mićunovićevih aduta, recimo Nada Kolundžija ili Nataša Vučković, ali pominje se i Tamara Tripić, koja je sekretar stranke - dodaje sagovornik „Alo!“ iz Krunske.
Ukoliko Pajtić podrži Đilasa i ne kandiduje se, ova opcija imala bi samo u Vojvodini i Beogradu oko 60 odsto podrške, plus jako uporište u Kragujevcu, a računa i da će uspeti da izlobira dodatne glasove delegata iz još nekih odbora u Srbiji. Što se tiče Borisa Tadića, njegovo uporište su Kosovo, Šabac s okolinom i odbori južno od Niša, ali ne i sam Niš, u kojem je gradski odbor podeljen.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP