Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

RASPRAVA O BUDŽETU ZASTALA

Drama u Skupštini zbog vladinog amandmana

Autor: Beta | 24.12.2014 - 15:49:00h | Komentara: 3

U amandmanu Vlade Srbije potkrla se greškla od 35 miliona dinara. Opozicija tvrdi da se radi o falsifikatu, a partije na vlasti da je u pitanju tehnička greška.

Rijaliti  u Skupštini

Skupština | Foto: Oliver Bunić

Poslanik opozicione Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je danas da vladajuća većina pokušala da u skupštinsku proceduru podmetne falsifikovan Vladin amandman na Predlog budžeta za 2015. godinu.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da taj amandman nije bio razmatran na jutrošnjim sednicama odobra za finansije i ustavna pitanja, a da je u međuvremenu održana fantomska sednica na kojoj nisu bili predstavnicie opozicije.
- Još gore je da su u toj brzini želeli bukvalno da nas prevare. Očigledno da nisu umeli da saberu čak ni brojeve koje su naveli, tako da je greška u tom amandmanu oko 35 miliona dinara - rekao je Šutanovac i dodao da je grešku u iznosu priznao i ministar finansija Dušan Vujović.
Šutanovac je istakao da je reč o postupku bez presedana u Skupštini Srbije pošto vlast ima većinu u svim odborima, tako da su sve mogli da urade da to bude legalno.
- Pokušali su da to urade na nelegalan način i očigledno je da postoji velika nervoza jer budžet koji se usvaja niti je dobar niti je kvalitetan, a amandman ukazuje da je budžet nestručno rađen - rekao je Šutanovac.
On je rekao i da će DS insistirati da se otkrije ko je na taj način sabirao cirfe, ko je zaveo amandman i zašto nije bio na zvaničnim sednicama odbora.
Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, koji je prvi uočio grešku u amandmanu, rekao je novinarima u parlamentu da je poslanicima oko 13.00 podeljen amandman koji je primljen u skupštinsku proceduru pre pet dana, 19. decembra u 14.00.
On je rekao i da je posumnjao u verodostojnost tog podatka o prijemu amandmana jer se o njemu nije raspravljalo na jutrošnjim sednicama odbora za finansije i da je na sajtu E-parlamenta, preko kojeg se poslanici najbrže informišu o dokumentima koje vlada dostavlja skupštini, amandman zaveden sa današnjim datumom.
- Došli smo u jednu neprijatnu situaciju za vladajuću većinu i rukovodstvo Skupštine da su hteli nezakonito da stave amandman u proceduru i za to neko treba da snosi odgovornost. Ako neko stavi u proceduru papir sa potpisom predsednika Vlade, a zavede ga sa pogrešnim datumom i vremenom to je falsifikat - rekao je Đurišić.
Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović odbacio je navode o falsifikovanju amandmana i rekao da je on podnet 19. decembra.
- Verovatno se desila neka tehnička greška koja ni na koji način ne utiče na zakonitost amandmana - rekao je Martinović koji je predsednik Odobra Skupštine za ustavna pitanja i zakonodavstvo.
Martinović je najavio održavanje sednice tog odbora kako bi se
ocenilo da je taj amandman u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, ali
je sednica odložena i rečeno je da će o tome poslanici biti
naknadno pisano obavešteni.
Poslednji komentari
  • zora Vreme: 24.12.2014 16:53h

    Šta reći nego kriminal , bahatost i primitivizam predlagača , koji se služi falsifikatima. Naravno da treba utvrditi odgovornost i počinioca kazniti.

  • DS22 Vreme: 24.12.2014 18:58h

    Pa mogli ste predpostaviti jer je Gospa Kori doslovce izjavila "OVAKAV BUDZET JOS NIJE VIDJEN U SRBIJI" .I stvarno nije vidjen jer kad se to otkrije posle diskusije o amandmanima i predje dalje onda je to KRIVICNO DELO i POKUSAJ OBMANJIVANJA SKUPSTINE A PREDSEDNIK VLADE JE VEC OBMANUT (ako nije znao)JER JE NJEGOV POTPIS! Molim vas urednice ne zamerite na velikim slovima jer je ovaj slucaj zasluzio da se tako pise!

  • despot05 Vreme: 25.12.2014 08:03h

    Ajde zuti dosta vise .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP