Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OPTUŽBE

DS: Ova vlast nas zadužuje!

Autor: Beta | 13.01.2013 - 11:10:00h | Komentara: 5

Demokratska stranka zatražila je danas od Ministarstva finansija i Vlade Srbije da što pre javnosti objasne zašto zemlju i njene građane zadužuju po, kako je navedeno, izuzetno nepovoljnim uslovima.

"Zašto smo se za potrebe železnice zadužili 800 miliona dolara od Rusije po kamati od 4,1 odsto godišnje, uz uslov da ruske firme posao dobijaju bez tendera, a domaća preduzeća mogu da rade samo 30 odsto poslova", upitala je u saopštenju najjača opoziciona stranka.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: Dušan Milenković

 Demokrate pitaju ministra finansija Mlađana Dinkića i vladu zbog čega su uzeli kredit od Rusije po kamati od 4,1 odsto godišnje kada Kina nudi Srbiji kredite za infrastrukturu po kamati od tri odsto, uz učešće domaćih firmi od minimum 49 odsto u ukupnim radovima.

"Zašto smo uzeli kredit od Rusije po 4,1 odsto, kad nam Evropska banka za obnovu i razvoj nudi kredit po 1,5 odsto, a Svetska banka čak ispod 1 odsto godišnje i pri tome ni EBRD ni Svetska banka ne postavljaju uslov čije kompanije će dobiti poslove, već se poslovi dobijaju na medjunarodnim tenderima", upitale su demokrate.
DS traži od vlade da objasni zbog čega je izgradnja pruge Valjevo-Loznica prioritet i zašto je skoro polovina sredstava od ruskog kredita namenjena upravo za tu deonicu koja se gradi već sto godina i za koju se zna da nikada neće biti rentabilna.
"Zašto se zanemaruju deonice Beograd - Novi Sad, Raška - Novi Pazar, Pančevo - Vršac ili železnički most kod Vinče, za koje postoji neuporedivo veća tražnja kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju", pitaju demokrate.
Na kraju saopštenja, DS je podsetio i da je aktuelna vlada za pet meseci zadužila zemlji za 2,5 milijardi evra. Stranka podseća i da je prošla vlada na čijem je čelu ona bila za prvih sedam meseci 2012. zadužila Srbiju dva i po puta manje, i to u vreme kada je sadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić "plašio građane lažnom i opasnom pričom o bankrotstvu zemlje".  
Poslednji komentari
  • Noca Vreme: 13.01.2013 11:29h

    DS: Ova vlast nas zadužuje!Jos imaju obraza nesto da kazu kad su oni ostavili Srbiju pred bankrotom.

  • Student diktorant Vreme: 13.01.2013 12:40h

    Uh, bas mi je dosta lazi gospode iz vrha DS, tj onih koji daju izjave.Kome vi vise podmecete crve za cevape, pobedila vas je partija koju je narod izabrao, i zasto pljujete bez pljuvecke na SNS?! Ne lupetajte neistine, jos vise ce vam se obiti o glavu i puistite ovu vlast da spasava narod i od blata koje ste vi naneli medju nas.

  • ZIKA PAUK Vreme: 13.01.2013 16:19h

    samo vi ništa ne pričajte...zbog vas će sedamnaest generacija biti zaduženo,a o sumnjivim poslovima da ne pričamo

  • miroslav BZ Vreme: 13.01.2013 16:36h

    hahahahahaaaa ova im je dobra!!! Pa zar oni da to kazu?

  • anon Vreme: 24.12.2014 18:04h

    Da nas zadužuju to je tačno. A da nas siromaše e to je još tačnije.Ova štednja i ovo očijukanje sa tajkunima nigde ne vodi u dobro. Mora kad tad da pukne. Nikad nisam video više korupcije nego danas sa njima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP