Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

TRAŽE PRIZNANJE

DS: Podrška sporazumu, uz uslov

Autor: Tanjug | 20.04.2013 - 16:51:00h | Komentara: 0

Demokratska stranka podržaće predlog sporazuma Beograda i Prištine i u parlamentu će glasati za taj dokument, pod uslovom da vlast narodu kaže da se time de fakto priznaje nezavisnost Kosova, rekao je danas predsednik demokrata Dragan Đilas.

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Nenad Đorđević

 - Ova vlast je donela odluku da pregovore sa tehničkog podigne na viši nivo i posle osam meseci imamo tekst sporazuma sa kojim niko u Srbiji nije zadovoljan, ali i situaciju u kojoj bi odbijanje ugrozilo bezbednost građana, pre svega na Kosovu i Metohiji, i koja bi Srbiju gurnula u izolaciju u odnosu na EU - naveo je Đilas.

Đilas je novinarima nakon sednice Predsedništva rekao da je DS takvu odluku o podršci predloga sporazuma donela zbog bezbednosti građana, pre svega na Kosovu i Metohiji, ali i daljeg puta zemlje ka EU, odnosno sistemu vrednosti, redu i pravilima koje EU nosi sa sobom.
- Predsedništvo DS je donelo odluku da se podrži predloženi sporazum, uz uslov ili zahtev prema vlasti da narodu kaže istinu da se ovim sporazumom defakto priznaje nezavisnost Kosova i da od dana kada su ga potpisali ne postoji nijedan oblik državnosti Srbije na Kosovu i Metohiji - rekao je Đilas na konferenciji za novinare.
Vlast, kako je dodao Đilas, treba da kaže i da će se Srbi na Kosovu ponašati u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, ali i da "jasno i glasno kaže da prihvatanje nesmetanog učešća u evropskim integracijama predstavlja posredno prihvatanje članstva Kosova u UN".
Predsednik DS tvrdi i da u predlogu sporazuma nema ni reči o povratku 200.000 proteranih Srba na Kosovu, o crkvama i manastirima, kao i o imovini Srbije i građana. Đilas je ponovio da će DS podržati predlog sporazuma,a da će "poslaniku Goranu Bogdanoviću, koji dolazi sa Kosova i Metohije, prepustiti da sam zauzme stav".
Lider demokrata je podsetio da DS nije bila deo pregovaračkog procesa, iako je više puta nudila svoje usluge, kao i da je, dok je ona vodila pregovore, Srbija dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, viznu liberalizaciju, status kandidata za članstvo u EU, uz očuvanje institucija na Kosovu i Metohiji.
Đilas je na pitanje da li je DS imala prilike da vidi predloženi sporazum rekao da nije i da je to još jedna vrsta neodgovornosti aktuelne vlasti, te upitao da li je normalno da opozicija i javnost ne znaju šta u njemu piše, već se obaveštavaju preko hrvatskih i prištinskih portala. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP