Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

EPILOG IZBORA U ZRENJANINU, SRBOBRANU I APATINU

DS priznao poraz na
ponovljenim izborima u Vojvodini!

Autor: Agencije | 03.03.2013 - 22:21:00h | Komentara: 3

U danas održanom drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora u Zrenjaninu i Srbobranu za pokrajinske poslanike izabrani su kandidati Srpske napredne stranke Darko Badok i Živko Nastić, objavila je SNS.

Krunska

Demokrate priznale poraz | Foto: Aleksandar Stanković

U Apatinu je, kako je navedeno, za pokrajinskog poslanika izabran kandidat Socijalističke partije Srbije Dragan Rastović koji je u drugom krugu izbora dobio podršku SNS. Istovremeno, Demokratska stranka je priznala poraz.

Drugi krug dopunskih pokrajinskih izbora u Zrenjaninu, Srbobranu i Apatinu protekao je u medjusobnim optužbama SNS i DS za prebijanja i zastrašivanja ljudi.

Na vlasti u Vojvodini je Demokratska stranka i drugi krug izbora u tri opštine ne utiče značajnije na odnos snaga u parlamentu. Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu. Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-LSV-SVM-LDP.

DS je u saopštenju za javnost naveo da su ovi izbori "podigli potencijal" te stranke u Vojvodini za više od 10.000 glasova. Kako je navedeno, sva tri kandidata Demokratske stranke (DS), iako su doživeli poraz, zabeležili su porast broja glasova u sve tri izborne jedinice.

Dopunski izbori održani su jer su predsednici opština Apatin Živorad Smiljanić i Srbobran Zoran Mladenović (SPS) podneli ostavke na mesto pokrajinskih poslanika.

Izbori u Zrenjaninu sprovode se jer je gradonačelnik Ivan Bošnjak (SNS) vratio mandat Skupštini Vojvodine.

Pobedili naprednjaci i socijalisti

U drugom krugu dopunskih izbora za poslanike skupštine Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu, održanom danas u Zrenjaninu, Apatinu i Srbobranu, pobedili su kandidati Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Srbobran
Na izborima u Srbobranu, prema podacima iz izbornog štaba DS-a, kandidat SNS Živko Nastić, osvojio je 4.426 glasova, a kandidatkinja DS-a Valerija Tanasijin, osvojila je 3.490 glasova. Prema podacima iz izbornog štana SNS-a, na izborima u Srbobranu izašlo je 8.162 birača ili 57,65 odsto, a za kandidata SNS-a glasalo je 4.426 ili 54,23 odsto, dok je za kandidatkinju DS-a glasalo 3.486 ili 42,71 odsto.

Zrenjanin
U Zrenjaninu, prema izvorima iz DS-a, za kandidata SNS-a Darka Badjoka glasala su 5.827 birača, dok je za kandidata DS Miodraga Damjanova glasalo 3.865 birača.

Apatin
U drugom krugu izbora u Apatinu našli su se kandidati Socijalističke partije Srbije Dragan Rastović i kandidat DS-a Bruno Urbanovski. Prema podacima iz izbornog štaba DS-a, za kandidata socijalista glasalo je 6.569 glasača, a za kandidata DS-a 4.441 birača. Podaci iz izbornog štaba SPS-a, što se tiče njihovog kandidata su isti (6.569 glasova), dok se podaci o kandidatu DS-a razlikuju za tri glasa, odnosno prema SPS-u, Urbanovski je osvojio 4.438 glasova.

SNS će tražiti raspisivanje pokrajinskih izbora u Vojvodini!


Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Saveta za Vojvodinu te stranke, Igor Mirović, rekao je večeras Tanjugu da je današnji dan veoma važan za građane Vojvodine.


"U tri velika grada u različitim krajevima Vojvodine, građani su svojim glasovima, pokazali da žele da prate politiku SNS-a, koja predvodi opoziciju u skupštini Vojvodine i koja treba da dovede do smene sa vlasti Demokratsku stranku (DS) u Vojvodini", rekao je Mirović i dodao da je  uveren da bi građani i u maju glasali za smenu DS sa vlasti u Vojvodini, koja u pokrajini vlada od 2000. godine, da su, kako je rekao, znali istinu o Razvojnoj banci Vojvodine, o Fondu za kapitalna ulaganja i o tome da je Zakon o nadležnostima AP Vojvodine u suprotnosti sa ustavom.


"Volja građana Vojvodine iskazana na današnjim izborima trebalo bi da bude dovoljan znak DS da raspiše nove pokrajinske izbore, jer vlast bez legitimiteta ima nedemokratske principe", rekao je Mirović, ističući da je raspisivanje novih pokrajinskih izbora zahtev koji upućuje SNS.


Gradonačelnik Apatina, član glavnog odbora SPS-a Živorad Smiljanić, kazao je večeras Tanjugu da je SPS u Apatinu od 29 izbornih jedinica, ubedljivo pobedio u 27.


"Razlika od 2.100 glasova, najrečitije pokazuje da Apatinci veruju SPS-u i da će socijalisti još dugo vladati u Apatinu", rekao je Smiljanić.


Portparol DS Aleksandra Jerkov, izjavila je večeras Tanjugu da su u DS zadovoljni ostvarenim izbornim rezultatom, iako DS nije osvojio nove poslanike.


"Zadovoljni smo, jer je stranka potvrdila svoju poziciju i podršku koju ima među gradjanima Vojvodine, jer je u sve tri izborne jedinice osvojila znatno više glasova nego u prvom krugu i na prošlogodišnjim majskim izborima", rekla je Jerkov, dodajući da sve tri izborne jedinice u kojima su održani izbori tradicionalno nisu naklonjene kandidatima koje predlaže demokratska stranka.

Bajatović: Otvoreno pitanje legitimiteta pozicije DS!


Predsednik vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović izjavio je večeras da rezultati dopunskih izbora za poslanike u skupštini Vojvodine otvaraju pitanje legitimiteta političke pozicije DS u pokrajini i da treba očekivati dalje korake SPS i SNS da se dešavanja u Vojvodini upodobe sa interesima građana.

Dušan Bajatović

Dušan Bajatović

Bajatović je u izjavi Tanjugu izrazio zadovoljstvo rezultatima drugog kruga dopunskih izbora za poslanike u Skupštini AP Vojvodine, jer je postignut osnovi cilj vladajuće kolicije.


"Sportskim rečnikom rečeno rezultat je 2-1-0 u korist SNS i SPS, a ovaj rezultat ruši osnovnu političku tezu DS da oni imaju primat za rešavanje takozvanog vojvodjanskg pitanja, koje su izmislili", rekao je Bajatović.


Prema njegovim rečima, nije bilo politički realno da DS, koja je osvojila 21,8 posto glasova po proporcionalnom sistemu, iz toga izvlači pravo da isključivo upravlja Vojvodinom.


"Sada su poraženi i na većinskim izborima, što otvara pitanje legitimiteta takve političke pozicije DS u Vojvodini i treba očekivati dalje korak SP i SNS da se dešavanja u Vojvodini upodobe sa interesima gradjana koji žive na teritoriji pokrajine i nacionalnih interesa Republike Srbije", kazao je Bajatović.

DS i SNS se optužuju zbog tuča u Srbobranu! 

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) optužio je večeras Srpsku naprednu stranku (SNS) da je organizovala "batinaše" koji se okupljaju ispred biračkih mesta u Srbobranu i zastrašuju građane. Srpska napredna stranka (SNS) je pak užasnuta najnovijim batinaškim delovanjem Demokratske stranke (DS) u Srbobranu gde je danas oko 17 sati član biračkog odbora iz SNS Mirko Slavulj "brutalno pretučen od strane šest lica", saopšteno je iz SNS. Policija privela dve osobe.

"Batinaši SNS se masovno okupljaju ispred biračkih mesta u Srbobranu. U svim naseljima je ogromna tenzija i gradjani se plaše da uđu na birališta. Na biračkom mestu 22, u Turiji, okupilo se preko 50 mladića, obučenih u crno, zatrašujućeg izgleda", navodi se u saopštenju DS i dodaje se da su ti mladići ispred jednog birališta vratili dva građanina, nakon čega su aktivisti DS pozvali policiju, a nepoznate osobe su nasrnule na njih i došlo je do tuče.

Srpska napredna stranka

Babić: DS prebijanjem pokazuje nemoć
Poslanik u Skupštini Srbije i zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Zoran Babić izjavio je večeras da DS "prebijanjem članova izborne komisije u Turiji, pokazuje svoju nemoć".
On je rekao da demokrate gube članstvo i izbore na svim nivoima, a to pokušavaju da spreče nasiljem.
" Koliko juče su nas optuživali da radimo slične stvari, a sada su pokazali svoje pravo lice", rekao je Babić Tanjugu, dodajući da je policija uhapsila vinovnike incidenta i zadržala ih u službenim prostorijama.
On je naglasio da se sada pokazuje da je SNS bio u pravu kada je juče tvrdio da nema ništa sa navodnim incidentima i da je tome sklona DS.

"Policija je sa zakašnjenjem reagovala, a na molbu šefova izbornih štabova, da omoguće normalan ulazak na biračka mesta, objasnili su da to ne mogu da urade. Nažalost, aktivisti DS su zadržani u pritvoru, a aktivisti SNS pušteni", piše u saopštenju.

Navodi se da Srbobranom "kruže automobili beogradskih registracija, koji su u toku jučerašnjeg dana učestvovali u tučama, što je prijavljeno policiji".

DS je apelovao na policiju da spreči ovo "nevidjeno nasilje i torturu" i obezbedi bezbedan izlazak na biračka mesta.

Srpska napredna stranka (SNS) je večeras saopštila da je užasnuta najnovijim batinaškim delovanjem Demokratske stranke (DS) u Srbobranu gde je danas oko 17 sati član biračkog odbora iz SNS Mirko Slavulj "brutalno pretučen od strane šest lica", saopšteno je iz SNS.

U saopštenju je navedeno da je Slavulju izbijeno ukupno šest zuba.
U subotu su SNS i DS razmenili nekoliko saopštenja, u kojima optužuju aktiviste suprotnih stranaka za prebijanje svojih aktivista u Srbobranu.
Demokratska stranka tvrdi da njihove aktiviste tuku aktivisti SNS, koji izlaze iz "džipova beogradskih i somborskih tablica", dok SNS, pak, tvrdi da aktiviste SNS batinaju članovi DS koji izlaze iz "džipova koji pripadaju Vladi Vojvodine".

Demokratska stranka

Dodaje se da su njenom članu, koji je u biračkom odboru, izbijeni zubi i nanete teške telesne povrede i navodi da napadači nisu privedeni.

Srpska napredna stranka i Demokratska stranka su se i tokom jučerašnjeg dana međusobno optuživale za prebijanje ljudi u Srbobranu.

Policija privela dve osobe!


Policija je odredila zadržavanje dvojici aktivista Demokratske stranke (DS) zbog sumnje da su fizički napali aktiviste Srpske napredne stranke (SNS), a naprednjaci i demokrate se medjusobno optužuju za incidente u Srbobranu.


Naprednjaci tvrde da je šest osoba pretuklo njhovog člana u Srbobranu, dok demokrate navode da se "batinaši" SNS masovno okupljaju ispred biračkih mesta u toj vojvodjanskoj opštini i da u svim naseljima vlada tenzija.


Policija u Srbobranu odredila je zadržavanje D.B. (49) i M.B. (29) iz te opštine zbog sumnje da su kršili javni red i mir tako što su fizički napali aktiviste SNS, saopšteno je iz Policijske uprave Novi Sad.


Njih dvojica, inače aktivisti su DS, kako se navodi, u mestu Turija u toj opštini nešto pre 17 sati ispred biračkog mesta fizički napali dvojicu aktivista SNS, a jednog od njih lakše povredili.

U saopštenju se navodi i da će D.B. i M. B. biti zadržani do 12 časova na osnovu Zakona o javnom redu i miru i protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje istrage.

Poslednji komentari
  • Bane Vreme: 04.03.2013 08:06h

    "DS je u saopštenju za javnost naveo da su ovi izbori "podigli potencijal" te stranke u Vojvodini za više od 10.000 glasova. Kako je navedeno, sva tri kandidata Demokratske stranke (DS), iako su doživeli poraz, zabeležili su porast broja glasova u sve tri izborne jedinice."...Ovo je klasicna retorika DS-a poslednjih 12 god. Od nas misle da smo idiotii pa ne znamo koliko su 2+2. Ovako su uvek od svojih poraza pravili pobede, klasicna manipulacija glupim narodom. Pa ti glasaj za njih...Eto sta se dogodi juce -- 40 ljudi iz LDP ( a to je ista kasta) shvatise napokon sve ovo.

  • Nekada Vreme: 04.03.2013 16:40h

    Casno je priznati poraz i konstruktivno saradjivati. Jedino tako se opozicija moze nadati nekim buducim povoljnijim rezultatima. Skorije sigurno ne, mnogo su nam svima preseli.

  • Promene Vreme: 04.03.2013 17:13h

    DS konacno mora da prihvati istinu da ih narod vise ne zeli u organima vlasti jer to svojim predjasnjim radom ne zasluzuju. Narod zeli nove ljude, vredne, pemetne, postene a to su ljudi iz SNS-a

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP