Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SNS IMA REZERVU AKO DINKIĆ BUDE KOČIO REFORME

Dule zamenjuje Mlađu u Vladi?!

Autor: I. Kljajić | 08.06.2013 - 18:05:00h | Komentara: 6

Koliko god se branio od razdvajanja resora finansija i privrede, koje objedinjeno vodi, lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić moraće da pristane na to čim Srpska napredna stranka označi start za rekonstrukciju Vlade.

Naš izvor iz vrha SNS-a tvrdi da će taj potez biti među prvima koje će u „velikom spremanju” u Nemanjinoj 11 povući naprednjaci.

Đilas je  uklonio sve  neistomišljenike iz stranke: Dušan  Petrović

Dušan Petrović | Foto: Marko Metlaš


- Sada se lome koplja oko antikriznih mera koje moramo da preduzmemo. Svima je u interesu da se pokrene ekonomija, dovedu investicije i naprave rezovi u javnim rashodima. Insistiramo i na tome da Dinkić ostane bez jednog resora pre svega zbog toga što se u nerednim mesecima, nadamo se vrlo skoro, očekuje neka finansijska injekcija, da li kroz prodaju „Telekoma”, „Železaru” ili neku direktnu investiciju... SNS ne želi da dozvoli da samo Dinkić odlučuje o raspodeli - objašnjava naš sagovornik.

I prosta matematika pokazuje da vladajuća većina i bez URS-a ne bi bila ugrožena, a stabilnost vladajuće većine vrlo lako bi mogle da podupru politički igrači koji su isplivali posle gibanja u pojedinim strankama opozicije, pre svega Demokratskoj stranci.

Ljulja mu  se: Dinkić

Ljulja mu se: Dinkić | Foto: Nenad Đorđević

Dogovoren: Teret nije na sirotinji!

Na konsultacijama vladajuće koalicije o antikriznim merama dogovorene su brojne aktivnosti za oporavak srpske privrede, ali i mere za značajno smanjenje rashodne strane budžeta, saopšteno je sinoć po završetku sastanka održanog u vili Bokeljka, uz napomenu da teret smanjenja fiskalnog deficita neće biti na najsiromašnijim građanima. Navedeno je i da je Vlada Srbije odlučna da sačuva stabilnost finansijskog sistema i da svoje aktivnosti usmeri na povećanje privredne aktivnosti i životnog standarda, kao i da će detalji programa ekonomskih mera biti usaglašeni tokom sledeće nedelje.

Ipak, prema saznanjima „Alo!”, naprednjaci još ne razmišljaju o zameni za URS u vladajućoj koaliciji, a u pripravnosti se već naziru novi partneri - nova stranka Dušana Petrovića Zajedno za Srbiju, ali i SPO, koji se u parlamentu sve češće nalazi na strani vladajuće većine.

- Nije isključeno da bude i rekonstrukcije i izbora. U tom slučaju, scenario koji se bude primenio za rekonstrukciju nagovestiće i partnere s kojima Aleksandar Vučić namerava da pravi novu vladu. Ovoga puta sa svakako manjim brojem partnera - kaže naš izvor.

Na pomenuti plan razdvajanja njegovih resora reagovao je juče i sam Dinkić, rekavši da nema nameru da razgovara o podeli finansija i privrede dok traje ova vlada. Kako je napomenuo, vlada je mogla da se napravi i bez njega, ali da je on prihvatio „najvrući krompir”.
Ministar i lider URS-a je izjavio da treba pogledati rezultate rada ministara i razgovarati o njihovom učiniku, a njegova stranka je, kako kaže, otvorena za diskusiju, uz opasku da su „neki resori teži, a neki lakši”.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je juče - drugi dan zaredom, Beogradu oduzeto 171.659.745 dinara po osnovu pripadajućeg poreza na zarade.

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Oliver Bunić

 

Đilas je u saopštenju gradske uprave naveo i da Beograd i svi njegovi budžetski korisnici svoje obaveze izmiruju u zakonom predviđenom roku. On je istakao i ukazao još jednom „na besmislenost blokiranja gradova i opština širom Srbije zbog navodnih dugovanja ustanova kojima su osnivači, a koje nisu direktni budžetski korisnici”.


„Istovremeno pozdravljam početak promene stava Ministarstva finansija koje Kragujevcu nije obustavilo prenos para od poreza na zarade, iako Kragujevac ima neizmirene obaveze, što se može videti i na sajtu samog Ministarstva finansija“, istako je Đilas i ironično aludirao na činjenicu da je Dinkićev URS deo vlasti u Kragujevcu. Đilas je juče saopštio da Republika nije uplatila 100 miliona dinara gradu, zbog čega su dovedene u pitanje isplate za različita davanja na gradskom nivou.


„Pitam Dinkića gde je granica? Dokle više i gde je kraj? Preklinjem, nemojte više to da radite i prestanite, jer će ovo dovesti do potpunog kolapsa grada“, rekao je Đilas i objasnio da gradu nisu prebačena sredstva od poreza na plate sa obrazloženjem da devet ustanova, čiji je osnivač grad, nisu uplatile fakture u roku od 45 dana, kako to zakon propisuje.


Ministarstvo finansija je reagovalo navodeći da su Gradu Beogradu privremeno obustavljena transferna sredstva zbog kršenja zakona o rokovima plaćanja.

Poslednji komentari
  • aca Vreme: 08.06.2013 19:58h

    Vlada sa Dusanom Petrovicem i spo je sramota za SNS.Oni su onda gotovi.

  • aca Vreme: 08.06.2013 19:59h

    Ako SNS primi u Vladu Duleta i Spo onda su oni gotovi.

  • Asid Vreme: 08.06.2013 20:09h

    Bilo bi to sjajno rešenje, zamena je po svemu adekvatna a i u ekonomiju se razume kao i svaki politički pravnik, da ne kažem ko Marica u ...!

  • miki Vreme: 09.06.2013 10:53h

    Bogičević gura i rukama i nogama da ubaci svog čoveka u vladu. Naravno to je Dušan ozloglašeni demokrata i ekspert za sve oblasti.

  • Miša Vreme: 09.06.2013 11:57h

    Mislila sam da nam gore ne može biti, ali sam se izgleda jako prevarila

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP