Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! INTERVJU

Dušan Petrović: Đilas
tuberkulozu leči aspirinima!

Autor: M. Dakić | 14.02.2013 - 00:11:00h | Komentara: 8

Od prvog dana nakon odlaska Borisa Tadića sa čelnog mesta Demokratske stranke, Dušan Petrović deluje kao najžešća opozicija novom stranačkom rukovodstvu.

Đilas je  uklonio sve  neistomišljenike iz stranke: Dušan  Petrović

Đilas je uklonio sve neistomišljenike iz stranke: Dušan Petrović | Foto: Marko Metlaš

Iako na svako pitanje u vezi sa svojim političkim planovima odgovara sa “videćemo”, bez pardona kritikuje program Dragana Đilasa o preporodu Srbije.


- Đilas je doneo odluku da me isteraju iz stranke kada sam predložio debatu o svom programu suštinske decentralizacije Srbije. Ako ništa drugo, bar sam ga svojim predlogom naterao da i sam izađe u javnost sa makar jednim papirom. Bolje imati i jedan papir koji možemo da popravljamo nego ništa.

- Zašto mislite da je vaša vizija Srbije bolja od njegove?
- Srbija nije dobro uređena zemlja jer Vojvodina i Beograd imaju svoje budžete, svoje parlamente, dok ostali deo Srbije nema skoro ništa. Ideja je da ove tri celine imaju svoje institucije i nadležnosti, da se ekonomska politika vodi na srednjem nivou vlasti, a država da zadrži sektore spoljnih i unutrašnjih poslova, odbrane.

- Šta mu konkretno zamerate?
- On je predložio plan za razvoj 10 najvećih gradova. Ne znam samo da li planira da se kandiduje za premijera ili gradonačelnika još devet gradova u Srbiji. Umesto da se bavi uzrocima problema koje ima Srbija, on pokušava da reši posledice. Tuberkulozu hoće da leči aspirinima!

- Ne verujete novom rukovodstvu, ali se uzdate u statutarnu komisiju?
- Verujem da će doneti ispravnu odluku jer u njoj sede pravnici, ljudi od struke.

- To nije lična Đilasova odluka, već ključnih stranačkih organa?
- Đilas je prvo naterao Glavni odbor, a potom i Izvršni, da stanu iza njegove namere da iz stranke skloni nepodobne. Dakle, ovo je revanšizam Dragana Đilasa. On hoće da se oslobodi svakoga ko na ozbiljan način otvara pitanje načina na koji vodi stranku. U stvari se priprema za skupštinu DS-a, do koje mora da dođe nakon parlamentarnih izbora.

- Izbori su, čini se, blizu. Kako bi DS prošao u ovom trenutku?
- Kada bi izbori bili u nedelju, na moju veliku žalost DS bi dobio znatno manje glasova nego u maju 2012. To pokazuju sva istraživanja. Pitanje je zašto je onda Đilas smenio Borisa Tadića.

- Pa sam Tadić se povukao iz trke za predsednika?
- Đilas je uz pomoć Bojana Pajtića smenio Borisa Tadića, to odgovorno tvrdim.

Đilas i Mlađa su stari drugari
Čini se da se sa Đilasom ni oko čega ne slažete. Ipak, da nije kritika Dinkića ono što vas povezuje?
- Vrlo je interesantno kako je tako jedno veliko prijateljstvo između Dinkića i Đilasa spalo na tako niske grane. Ja sam, za razliku od njega, uvek iznosio primedbe u vezi s onim što radi Dinkić. Od 2000. godine, Dinkić sa pet, šest ili sedam odsto podrške kreira ekonomsku politiku ove zemlje. Nije kriv on, nego sistem.

Poslednji komentari
  • marija Vreme: 14.02.2013 05:07h

    šta to navodi čoveka koji bi trebao da bude od struke (advokat) da se zubima i noktima drži za politiku, odnosno - fotelju? da pogađam...

  • Biljana Vreme: 14.02.2013 08:17h

    Sviđa mi se što Petrović sada zna šta i kako treba raditi. Pa gde su bile te ideje svih prethodnih godina dok mu nije smetao Đilas?!

  • Milan Vreme: 14.02.2013 09:44h

    Previse vaznosti se daje Petrovicu. Ili se istom pokusava destabilizacija demokratske stranke?

  • vera Vreme: 14.02.2013 09:57h

    Prvi su bili (DS) u kritici Dinkica da ra stura zemlju u regione i da tako unistava srbiju a sad se pitam odakle Petrovicu takva ideja.Mada tvrdim da je to odlicno jer se niko nebi izvlacio da sve pare odose u Beograd i za Beograd A Beograd je postao sivilo od grada sa svojim fasadama i ulicama jer se najmanje u njega ulaze.

  • Tatjana Vreme: 14.02.2013 10:31h

    Ako se vratimo malo unazad g. Petroviću, Đilas je najavljivao još ranije program koji će obelodaniti u februaru, tako da čak ni ta tvrdnja da ste ga vi naveli da se pokrene i da iznese "bar neki papir" nije tačna. Znam da se vi sada vadite na sve moguće načine, ali nikako da iznesete bar deo onoga što ste vi uradili za sve vreme od kada ste član stranke, naravno, ako se možete nečim i pohvaliti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP