Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NOVI MINISTAR PRIVREDE PORUČIO:

Dušan Vujović: Nema više prostora za muvanje, nameštanje i lakiranje!

Autor: NIN | 02.05.2014 - 22:06:00h | Komentara: 4

Sa ovakvim kamatnim stopama, čak i da je sve drugo savršeno, ne bi ništa moglo da se uradi.

Dušan Vujović

Dušan Vujović | Foto: Zoran Raš

Po toj ceni novca isplate se samo špekulativna ulaganja, preprodaja i uvoz, rekao je novi ministar privrede Dušan Vujović za novi broj NIN-a. On je objasnio da su visoke kamate jedno od ključnih ograničenja privrednog rasta. „Postoji 1.001 dokaz da su kamate previsoke i zato bi sa NBS trebalo da vidimo šta tu može da se uradi“, dodao je on.

Vujović je ocenio da je sada stanje u srpskoj privredi mnogo „opasnije“ nego ranije, jer je javni dug prešao 60 odsto BDP-a, a socijalni pritisak i socijalna očekivanja su toliko porasli da ne sme biti odlaganja promena.
Nema više plata od pola miliona
Ubuduće će se odgovornije upravljati javnim preduzećima.
- Neće više biti plata od pola miliona dinara dok se gomilaju gubici. Menadžeri će se birati na konkursima i neće se zapošljavati partijski, rođački ili drugi kadrovi. Menadžerima će biti garantovan samo deo zarade, a sve preko toga zavisiće od rezultata - rekao je Vujović.
- Država se ubuduće neće ponašati kao pijani milioner, kao što je to često bio slučaj u prethodnom periodu. Prošle godine napravljen je politički iskorak ka evrointegracijama, a ove je vreme da se rešavaju ekonomski problemi. Nema ovde više prostora za muvanje, za nameštanje, za lakiranje - rekao je Vujović za novi broj NIN-a.
Ministar privrede je ocenio da je na dugi rok neizdrživo da penzijski fond ima deficit od šest-sedam odsto BDP-a, ali da su ljudi s niskim penzijama poslednji koji bi trebalo da plate cenu stabilizacije strukturnih reformi jer su uštede moguće na drugim mestima.
Komentarišući najave premijera o mogućoj privatizaciji Telekoma, delova EPS-a, Železnica i „Srbijagasa“, Vujović je istakao da, ako država nema ni kadrovske ni sistemske ni druge pretpostavke da tim vlasništvom efikasno upravlja, onda su različite forme uvođenja privrednog sektora u ta preduzeća bolje rešenje nego monopolsko upravljanje države.
Poslednji komentari
  • Iksa Vreme: 03.05.2014 05:18h

    Ministre i nisi mrdnuo daleko od opisivanja stanja.

  • daki Vreme: 03.05.2014 07:17h

    zelim vam svu srecu u svim aktivnostima.ali nemojte izdvajati ljude .i gospodja jorgovanka tabakovic treba platu sa 700000 da spuisti na 150000.tada bi dokazala svoj istinski patriotizam srbiji,

  • davor Vreme: 03.05.2014 08:37h

    Ovaj covek jedino vredi u Vladi,i samo ako mu daju odresene ruke,nesto moze uraditi.Samo Americki sitem korporacija,gde menadzer,odnosno direktor,zaradjuje onoliko kako mu posluje preduzece,firma,bolnica. Moj direktor u Aranđelovcu naprimao svu svoju partijsku bolumentu u bonicu,zaduzio nas,ne primamo prevoz i sve ostalo i nikom nista. On osmeh od uva do uva.Deli stimulacije i sve ostalo,a dugujemo preko 120 mil.dinara??? Jeli to normalno??? Da imamo portira,vozaca,cistacica...i ostalih u obracunskom toliko???

  • Ekonomista Vreme: 03.05.2014 16:52h

    Snižavanja kamatnih stopa bi ubryalo cirkulaciju novca i mislim da to što pre treba da se koriguje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP