Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NASTAVA NA MATERNJEM

Džudžo uputio novo pismo premijeru o bosanskom jeziku

Autor: Tanjug | 25.08.2014 - 17:20:00h | Komentara: 4

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžo danas je, ponovo, uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, u kome od njega traži da omogući bošnjačkim učenicima da nastave da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, saopštila je informativna služba BNV.

Esad Džudžo rodom iz Trebinja

Esad Džudžo | Foto: RAS

 Džudžo moli premijera da "u okviru svojih svojih nadležnosti" i u skladu s "međunarodnim, ustavnim i zakonskim načelima" preduzme sve da se omogući bošnjačkoj deci i njihovim roditeljima, u drugom upisnom roku, u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju, izjašnjavanje o jeziku na kojem će pohađati nastavu, "jer im to nije omogućeno u prvom upisnom roku".

Premijer je zamoljen da omogući da učenici gimnazija u Novom Pazaru i Sjenici nastave da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

"Očekujemo da u skladu sa vašim nadležnostima obezbedite da i pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, nastave da uživaju Ustavom i zakonom garantovana prava, a posebno pravo na obrazovanje na maternjem jeziku", napisao je predsednik BNV u tehničkom mandatu premijeru Srbije.
Informativna služba je, u saopštenju navela, da su o sadržaju pisma obavešteni ministar prosvete Srđan Verbić, direktorka Kancelarije za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Predsednik ovog BNV prvo pismo premijeru Vučići i ministru prosvete Verbiću uputio je pre petnaestak dana. Tema je bila ista - organizovanje nastave na bosanskom jeziku u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u ovom kraju.
BNV u tehničkom mandatu saopštava da je prošle školske godine nastava na bosanskom jeziku izvodena u 168 odeljenja u 35 vaspitno-obrazovnih ustanova.
Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 25.08.2014 17:34h

    Čemu povika na ovog čoveka, pa ima pravo, 90 % natpisa ulica, mesta i putokaza u Srbiji izuzev Vojvodine napisano je na latinci, a to nije nikako u skladu sa srpskim jezikom i srpskom kulturom. Sada povika na čoveka čiju su preci prešli u Islam verovatno zbog istih grešaka koje i danas radimo.

  • Pera Vreme: 25.08.2014 18:01h

    Idi prvo u federaciju (bosnu) pa reci da dozvole nastavu deci na srpskom jeziku!

  • Elliott Ness Chikago Vreme: 26.08.2014 10:22h

    Sve bi ja skolovao na jezicima kakav ko zeli,samo posle nema posla jer srbi ne razumeju bosnjacki.Morate prevesti diplome pa da vidimo da li su te diplome validne i u skladu sa nasim skolstvom.Kazu ako udjete u dijalog sa budalom onda ste i Vi druga budala.

  • Драгомир Vreme: 26.08.2014 15:05h

    Џуџа би требало да поднесе захтев СВЕТСКОМ ИНСТИТУТУ ЗА ЈЕЗИКЕ који се налази у Немачком граду како би ,,БОШЊАЧКИ,, језик био признат као самосталан?Тамо ће морати да докаже да таквог језика нигде нема?Ако му нешто не буде јасно нека помоћ потражи од Хрватске?Они су то учинили и били ОДБИЈЕНИ!Јасно им је речено да говоре СРПСКИМ језиком.Тиме ће бити прекинута лакрдија око ,,бошњачког,, језика и крај приче! ПС.Мађар Фрањо Туђман је покушао да уведе ,,новохрватски језик,, са којим је било невиђене спрње!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP