Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DRSKA SEKRETARKA SPS-A SEDI U ŠEST FOTELJA

„E baš neću da vam kažem koliko zarađujem”!

Autor: Ivan Ninić | 06.05.2013 - 16:47:00h | Komentara: 14

„Mogu da vam kažem ako imam dobru volju, ali evo neću da imam dobru volju, niti to treba da me pitate“, poručuje novinaru „Alo!“ Vesna Bjelić Francuski dok uživa na grbači građana Srbije

Vesna Bjelić Francuski

Vesna Bjelić Francuski

Vesna Bjelić Francuski, poslanik u skupštini AP Vojvodine i sekretar Pokrajinskog odbora SPS-a za Severno-banatski okrug, koja je do decembra prošle godine bila predsednica nadzornog odbora JP „Srbijagas“, trenutno sedi u šest fotelja, otkriva „Alo!“. Ova šampionka u gomilanju funkcija, međutim, drsko je odbila da odgovori na naše pitanje koliko ukupno zarađuje od svog “funkcionerisanja”.

Osim što je pokrajinska poslanica, Bjelić Francuski je istovoremeno sekretar u Sekretarijatu za finansije opštine Kikinda, član nadzornih odbora „HIP-Azotara“ d.o.o. Pančevo i „Metanolsko-sirćetni kompleks“ a.d. Kikinda, vlasnik preduzetničke agencije za knjigovodstvene usluge u Kikindi i likvidacioni upravnik u firmi „Promo“ d.o.o. Kikinda.

Narodni poslanik u skupštini AP Vojvodine

Narodni poslanik u skupštini AP Vojvodine | Foto: Dragan Gojić

Akumulacija ovih javnih i privatnih funkcija za nju nije sporna jer, kako kaže, stalno je zaposlena samo kao sekretar Sekretarijata za finansije opštine Kikinda, dok u Skupštini AP Vojvodine umesto plate prima poslanički paušal. Ona potvrđuje da se istovremeno bavi preduzetništvom.

Zid ćutanja oko zarada funkcionera!

Na pitanje o zaradi Vesne Bjelić Francuski i od rukovodstva “Metanolsko-sirćetnog kompleksa” dobili smo odgovor da oni „nisu u obavezi da daju ovakve informacije niti se to od njih može zahtevati“. U „Srbijagasu“ takođe nisu želeli da odgovore na pitanja o visini zarade svojih predstavnika u zavisnim privrednim društvima.


- Tačno je da sam vlasnik preduzetičke radnje, ali izvan redovnog radnog odnosa i tu nema nikakvog sukoba interesa. Vodim knjigovodstvo već 20 godina za potrebe četiri mala privatna preduzeća, koja nisu budžetski korisnici. Ni jedna od tih firmi ne posluje sa opštinom ili javnim preduzećima iz Kikinde - objašnjava za „Alo!“ Vesna Bjelić Francuski.

Član je HIP-Azotara DOO Pančevo

Član je HIP-Azotara DOO Pančevo | Foto: Goran Srdanov

Ona potvrđuje da se u preduzeću „Promo“ d.o.o. iz Kikinde i dalje vodi kao likvidacioni upravnik, ali da je ta funkcija „samo figurativna“, zbog trogodišnjih papiroloških problema koji postoje u postupku gašenja firme. Takođe, ona potvrđuje naša saznanja da u toj firmi 100 odsto vlasništva ima upravo SPS jer, kako kaže, ranije su stranke „mogle da osnivaju preduzeća, pa je to učinio opštinski odbor SPS u Kikindi“.

- Treba da znate da sam u nadzorne odbore „Azotare“ i „Matanolsko-sirćetnog kompleksa“ postavljena ispred JP „Srbijagas“ i zato nisu u pitanju bilo kakve funkcije koje su vezane za javnost, pa ne vidim zašto bi to javnosti bilo bitno - kaže Bjelić Francuski, kojoj je donošenjem novog Zakon o javnim preduzećima, 25. decembra prošle godine, prestala funkcija predsednice nadzornog odbora u JP „Srbijagas“.

Sekretar sekretarijata za finansije Opštine Kikinda

Sekretar sekretarijata za finansije Opštine Kikinda | Foto: Rada Šegrt

Na pitanje koliko novca mesečno zarađuje u dva nadzorna odbora čiji je i dalje član, funkcionerka SPS odbija da odgovori.

- To neću da vam kažem. Zašto da vam kažem koliko zarađujem? Mogu ako imam dobru volju, ali evo neću da imam dobru volju niti to treba da me pitate - kaže revoltirano gospođa Bjelić Francuski, a na našu konstataciju da je dužna da taj podatak saopšti javnosti, s obzirom na to da u tim firmama zastupa interes države, odgovora: „Mene u ta preduzeća nije postavila Republika, već JP „Srbijagas“ i to je nešto sasvim deseto o čemu neću da pričam“.
Višestruka funkcionerka je čak i posavetovala novinara „Alo!“ da “treba malo da se pomuči kako bi došao do podataka koji ga interesuju“.

Član je

Član je "Metanolsko-sirćetnog kompleksa" AD Kikinda

Alo! ne odustaje: Vesna, kolika vam je mesečna apanaža?!

Vesne Bjelić Francuski kaže da je sve mesečne prihode prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, ali je u njenoj imovinskoj karti nemoguće videti te podatke. Prema poslednjem imovinskom izveštaju, koji je dostavila 16. jula 2012. godine, kao predsednik NO JP „Srbijagas“ (46.867), sekretar Sekretarijata za finansije u Kikindi (73.017) i pokrajinski poslanik (40.000), ona je prijavila mesečne prihode od 159.884 dinara. Međutim, ostaje nepoznanica koliko novca funkcionerka SPS-a stvarno zarađuje, ako se u obzir uzmu njene funkcije u nadzornim odborima firmi „HIP-Azotara“ d.o.o. i „Matanolsko-sirćetni kompleks“ a.d., koje su u vlasništvu JP „Srbijagas“.
- Prihodi od samostalne delatnosti, kao i drugi prihodi koji se ne tretiraju kao javni ili budžetski izvori, treba da se prijavljuju Agenciji. Međutim, takvu vrstu podataka ne postavljamo javno na sajt Agencije zbog postojećih zakonskih ograničenja - kaže za „Alo!“ Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije.
 

Poslednji komentari
  • mmmmm Vreme: 07.05.2013 01:17h

    E HOCU I JA DA SEDIM U 6 FOTELJA....I NARAVNO DA PRIMAM 6 PLATA....

  • davor Vreme: 07.05.2013 07:43h

    Zbog ovakvih je Srbija gladna i ne zaposlena. Ovom zlu se mora stati na kraj.

  • ljubisa Vreme: 07.05.2013 08:13h

    bem ti drzavu i sudstvo.

  • nina Vreme: 07.05.2013 09:05h

    pa treba platiti to prezime ! po faci bi reko da je zavrsila megatrend u roku !

  • Nikola Vreme: 07.05.2013 11:35h

    Napred,samo hrabro novinari isterajte na čistac i ovo jer jedino Vi to možete,pošto društvene službe to neinteresuje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP