Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KAKO NAŠU POLITIČKU SCENU VIDI UGLEDNI SVETSKI NEDELJNIK

Ekonomist o srpskoj politici: Da je Šekspir živ, Srbija bi mu bila inspiracija!

Autor: Ekipa Alo! | 10.01.2014 - 10:50:00h | Komentara: 4

- Da je Šekspir danas živ, mogao bi da pronađe nepresušan izvor inspiracije u Srbiji. Stari neprijatelji se rukuju, nekadašnji prijatelji zabadaju nož jedni drugima u leđima, neprirodne političke koalicije se prave i mnogi koji su donedavno bili uspešni završavaju u zatvoru. U ovakvoj atmosferi groznice ovaj mesec bi mogao da bude krucijalni. Glavne političke stranke održavaju sastanke na kojima bi trebalo da se odredi plan za 2014. godinu i da se otklone spekulacije o prevremenim izborima - stoji u uvodu teksta uglednog časopisa Ekonomist koji se bavi trenutnim stanjem u Srbiji.

Economist

Prenosimo vam prevod teksta pod naslovom "Serbian shenanigans" u celosti:

Krajem januara Srbija će formalno početi razgovore o pridruživanju sa EU. Jedini razlog zbog koga je Srbija toliko odmakla u procesu pridruživanja je napredak u razgovorima sa Kosovom. Zbog toga su Ivica Dačić i Hašim Tači, dva premijera nominovani za Nobelovu nagradu od strane američkih kongresmena. Ali ovo skoro niko da ne proslavlja u Srbiji, koja je rastrojena virtualnim ratom koji besni u političkim strankama.

Svakodnevno u vestima dominira pitanje kada će i da li će biti preveremenih izbora. Prethodni izbori, koji su održani 2012. godine, doneli su veliku pobedu Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koju je tada vodio Tomislav Nikolić, sadašnji predsednik Srbije. Uprkos odlučnom negiranju, on je sada u sukobu sa Aleksandrom Vučićem, prvim potpresednikom Vlade Srbije i trenutnim predsednikom SNS.

Na stranačkoj konferenciji 25. januara, Vučić je pročistio stranku od Nikolićevih pristalica. On se sada nada privremenim izborima i pobedi, nakon koje će moći sebi lojalne da postavi na sve pozicije moći u Srbiji.

- On želi brze reforme, ali one će biti bolne - kaže za Ekonomist Braca Grubačić, viši član SNS -a. Sa visokim procentom podrške u javnom mnjenju Srbije, verovatno će Vučić voditi SNS u novu pobedu na prevremenim izborima.

Jedan od njegovih planova je da se ozbiljno pozabavi sa gubitaškim javnim preduzećima koja u velikom broju slučajeva se koriste kao socijalni servisi za 60.000 zaposlenih.

- Velika većina direktora tih preduzema su politički postavljeni, kaže Grubačić i dodaje da su oni veoma srećni, "kao svinje koje leže u toplom blatu". Problem je u tome što zbog stagnirajuće ekonomije novac koji je potreban da se ove kompanije vode polako nestaje.

Mnoge od ovih kompanije ne vode članovi SNS - a već članovi DS - a koja je bila na vlasti do 2012. godine ili članovi Dačićevog malog SPS-a, koji je bio u koaliciji sa DS pre prebacivanja u koaliciju sa SNS, što je Dačiću obezbedilo premijersko mesto.

Na Balkanu politički patronat znači moć, novac i glasove. Tako da je Dačić protiv prevremenih izbora, posle kojih će gotovo sigurno biti zamenjen Vučićem. DS koja će održati svoj stranački sastanak 18. januara je takođe rada da izbegne izbore, nakon što je ponižena na lokalnim izborima u decembru.

Dragan Đilas, lider DS se bori sa pokušajima bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca da preuzmu stranku. Sve ovo se dešava neblagovremeno, kaže jedan zvaničnik za "Ekonomist". On tvrdi da je borba za vođstvo u DS "je kao borba za kabinu na Titaniku." Nakon što je DS izgubila moć 2012. godine, nekih 57 visokih članova stranke su uhapšena zbog korupcije i zloupotrebe položaja dok su bili na vlasti.
Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 10.01.2014 11:38h

    Tačno, Vučić koristi trenutnu moć koja neće potrajati još dugo. Nezadovoljstvo u narodu je ogromno.

  • majstor Vreme: 10.01.2014 14:18h

    Sve je to trgovina. Svi misle da su pametniji i da mogu bolje, a ne vidim da iko ima neke opipljive rezultate, osim tog Đilasa. Kad ćete jednom prestati da se bavite politikom, a početi da mislite na državu i narod?!

  • Viki Vreme: 10.01.2014 16:44h

    "Velika većina direktora tih preduzema su politički postavljeni, kaže Grubačić i dodaje da su oni veoma srećni, "kao svinje koje leže u toplom blatu". Problem je u tome što zbog stagnirajuće ekonomije novac koji je potreban da se ove kompanije vode polako nestaje." Stanje koje najbolje oslikava situaciju u našoj zemlji!

  • MilanCh Vreme: 11.01.2014 09:57h

    Da li se to meni cini da mi nemamo pametnija posla nego da se bavimo uvek i stalno nebitnim stvarima?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP