Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLEDNJA ISTRAŽIVANJA JAVNOG MNJENJA

EKSKLUZIVNO: Vučić može sam da vlada!

Autor: Ivana Kljajić | 27.09.2013 - 20:10:00h | Komentara: 15

Srpska napredna stranka mogla bi da na narednim izborima sama formira vlast! Poslednje istraživanje javnog mnjenja jedne renomirane beogradske agencije, u koje je „Alo!“ imao uvid, pokazuje da bi za naprednjake glasalo 45 odsto birača, što praktično znači i natpolovičnu većinu poslaničkih mandata u parlamentu. Prema rezulatima ovog istraživanja, urađenog za potrebe jedne od stranaka vladajuće koalicije, Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije osvojile bi po 14 odsto glasova, a Liberalno-demokratska partija i Demokratska stranka Srbije po šest odsto. Ubedljivo ispod cenzusa ostali su Srpska radikalna stranka sa tri i Ujedinjeni regioni Srbije i Dveri sa po dva odsto podrške birača.

Aleksandar Vučić

Bez konkurancije: Aleksandar Vučić | Foto: Emil Čonkić

 Sva skorašnja istraživanja beleže rast rejtinga naprednjaka, ali do sada oni nikad nisu stigli do 45 odsto. Iako će odnos snaga u parlamentu zavisiti i od izlaznosti i broja partija koje će deliti 250 mandata, ovako visok procenat za vodeću stranku značio bi verovatno 126 ili 127 poslaničkih mandata, dakle većinu sastavljenu od jedne jedine partije. SNS još veće uporište ima u centralnoj Srbiji, gde bi za tu opciju glasalo više od 50 odsto birača, dok je u Vojvodini taj procenat nešto ispod proseka. Pomenuto istraživanje pokazuje i veliku zainteresovanost građana za izbore - čak 55 odsto se u anketi izjasnilo da bi, ukoliko bi izbori bili održani sutra, izašlo na birališta!

Rezultati istraživanja javnog mnjenja

Rezultati istraživanja javnog mnjenja

 
- Svima je jasno da naprednjaci sve ovo vreme rastu. Međutim, ovaj procenat od 45 je realna mogućnost da mogu da bez privezaka, bez URS-a i SPS-a, ili uz podršku neke od manjinskih partija, imaju komotnu većinu u parlamentu. Zato nije ni čudo što sve ostale stranke, uprkos zvaničnim izjavama, na sve moguće načine pokušavaju da izbegnu prevremene izbore. Evo, i socijalisti džentlmenski prepuštaju naprednjacima mesto gradonačelnika Beograda jer im je stalo da nova većina što duže potraje. Znaju dobro da bi izbori u prestonici najverovatnije izazvali i izbore na višim nivoima, a na njima, kako sada stoje stvari, ne bi baš profitirali - objašnjava naš izvor iz vladajuće koalicije.

Izbori 16. marta 2014?


Posle smene gradonačelnika Dragana Đilasa i političkog zemljotresa koji je taj događaj izazvao ne samo u prestonici, naprednjaci su blizu odluke da za 16. mart naredne godine zakažu izbore na svim nivoima, saznaje „Alo!“ iz vrha SNS-a. Funkcioneri te stranke su već najavljivali mogućnost da se za šest meseci održe prevremeni lokalni izbori u glavnom gradu. Međutim, prema našim saznanjima, razmatra se i opcija da se ta ponuda značajno proširi i u istom danu organizuju i parlamentarni i pokrajinski izbori.

Rasim Ljajić: Moguće je!


Rasim Ljajić, lider SDPS-a i potpredsednik Vlade, kaže da prevremene parlamentarne izbore ne treba isključiti kao mogućnost, „pogotovu kada postoji tako šarolika koalicija“.
- Ne zavisi od mene da li će izbora biti, već je to pitanje prvenstveno za dve ključne stranke, SNS i SPS. Naše je da se spremamo za izbore, ako ih bude, da nas ne iznenade, ali ja ih ne bi isključio - izjavio je Ljajić za „Dnevnik“.
 
Poslednji komentari
  • MilanCh Vreme: 27.09.2013 20:24h

    "jedne renomirane beogradske agencije"? Samo sam čekao kada će početi nove naručene ankete i istraživanja. Mnogi su se otreznili, džaba vam sve

  • peralozac Vreme: 28.09.2013 01:11h

    I ja sam uradio ispitivanje javnog mnjenja pa se ne hvalim stopostotnom podrškom.

  • Dragan Vreme: 28.09.2013 01:32h

    Narucena istrazivanja,Vucic ima ceo tim iza sebe koji samo peva hvalospeve o njemu..gotov,Vucicu,gotovo...smenjujete Djilasa zbog duga Beograda od 300 mliliona eura a javno se hvalis da ces da nas zaduzis za dodatnih 3 milijarde eura,pored one 4 koje si nas vec zaduzio u tvojoj prvoj godini...investicije za godinu dana jedva 300 milona,i to je pola ugovoreno za vreme prethodne vlade....

  • Zemljostrugar Vreme: 28.09.2013 03:21h

    Moje poslednje istraživanje govori da će vam uskoro svima leteti perje.

  • trezvenjak Vreme: 28.09.2013 06:18h

    Koješta...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP