Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAPETO

Erdogan: Ko pipne Bošnjake, imaće protiv sebe 100 miliona Turaka, slaćemo ratni brod!
Vučić: Dodik da dođe hitno u Beograd!

Autor: Tanjug | 13.07.2014 - 13:16:00h | Komentara: 12

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka", istakavši da zato ne treba da čudi "kada turski ratni brod uplovi u Neum" jer je to znak podrške suverenitetu BiH, prenosi "Večernji list" u izdanju za BiH.

ff

Erdogan ponovo provocira | Foto: AP

Večernji list ocenjuje da se Erdogan za potrebe izborne kampanje u Turskoj počeo mešati u unutrašnja pitanja i odnose konstitutivnih naroda u BiH i postavlja pitanje da li će Savet ministara BiH reagovati na izjavu turskog premijera.


Inače, nije bilo moguće pronaći šire izvode na engleskom jeziku iz ovog govora, koji je Erdogan, kandidat za predsednika Turske, navodno održao na jednom predizbornom skupu uoči komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima.

Navodni izvodi su objavljeni na nekoliko bošnjačkih sajtova, poput goBiH.ba, cazin.net i saff.ba, mada nije preciziran izvor tih izveštaja.
"Turska ili Osmansko carstvo je svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predalo neprijatelju, Austrougarskoj, bez ikakve zaštite!

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik | Foto: Milorad Milanković

To sebi nikad nismo i nećemo moć halalit, ali onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspeli da ih zaštitimo!
Sad se kunem velikim Alahom da, kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto miliona Turaka!

Zato se nemojte čudit kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH!", navodno je rekao Erdogan, prenosi "saff.ba".
Prvobitno je bilo najavljeno da će u Neumu od 14. do 19. jula biti održane pomorske vežbe turske mornarice, ali zasad oko toga još nema zvanične saglasnosti u Sarajevu.

Vučić: Dodik da dođe u Beograd

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u Beograd na hitne konsultacije predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Srbija je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji, navodi se u saopštenju.
 

Milorad Dodik pozvao je premijera Srbije Aleksandra Vučića na hitan sastanak da bi utvrdili adekvatene odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa Srbije i Republike Srpske, povodom pretnji turskog premijera Tajipa Erdogana.


"Smatram da je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vreme sastanemo, i utvrdimo adekvatne odgovore za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa", navodi se u Dodikovom pismu Vučiću.

Dodik je izjavu turskog premijera da će onaj ko dirne Bošnjake imati posla sa 100 miliona Turaka i da će turski brodovi uploviti u Neum, jer je to podrška njenom suverenitetu, ocenio kao "neskriveni i brutalni napad najviših funkcionera Republike Turske na mir i stabilnost Bosne i Hercegovine", u kojoj je Republika Srpska jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda.

"Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija pretnji, koja dolazi od najviših turskih funkiconera, proći bez reakcije ostalih evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH koje su stizale iz Turske", naveo je Dodik.

Dodik je podsetio Vučića da je Turska članica Saveta za implementaciju mira, ocenivši da se godinama, u okviru tog tela, ponaša kao advokat samo jednog naroda u BiH i otvoreno zastupa bošnjačke interese.

"Iako su i Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu članice Saveta za provođenje mira, pa je i na taj način ostavljen manevarski prostor državama koje žele da razgrade sporazum, radi čije primene su se i samoosnovali", navodi se u pismu.

Dodik još smatra da Turska "već duže vreme ne pomaže primeni sporazuma na kojem počiva BiH" i potpuno se otvoreno meša u unutrašnja pitanja BiH.
 

Poslednji komentari
  • Srbenda Vreme: 13.07.2014 13:51h

    Turčine....

  • gavrilovic Vreme: 13.07.2014 13:57h

    Miletu Ronhilu se tresu gace...haha

  • KIKI 11 Vreme: 13.07.2014 14:05h

    DODIKU RESAVAJ PO DEJTONU SVOJE PROBLEME SAMO SRBIJU OSTAVI NA MIRU,MI JOS UVEK ISPASTAMO DEVEDESETE NE UVLACI NAS U NIKAKVO ZLO.

  • Branislav S. Vreme: 13.07.2014 14:31h

    Mrtva trka u inteligenciji izmedju ove tri budale.

  • ja Vreme: 13.07.2014 18:57h

    Шта ће бити с куће?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP