Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SAOPŠTILI ZVANIČNICI!

EU: Nije kraj sveta, ali nema datuma

Autor: Mondo | 08.04.2013 - 16:03:00h | Komentara: 2

Neimenovani zvaničnik EU izjavio da nije "kraj sveta", ali da se odlaže određivanje datuma Srbiji za pregovore sa EU. Brisel čeka zvaničan odgovor Beograda. Dežer nema utisak da je Srbija rekla "ne".

Neuspeh Beograda i Prištine da se dogovore o spornim pitanjima neće značiti zatvaranje vrata Evropske unije Srbiji, ali će se odraziti na rok dobijanja datuma početka pregovora, izjavio je danas za Tanjug zvaničnik Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.
"Nije kraj sveta ako ne bude sporazuma", rekao je ovaj briselski funkcioner i dodao da će Komisija u svakom slučaju nastaviti da pomaže Srbiji da ispuni kriterijume za članstvo.
"Naravno, u tom slučaju tajming za dobijanje datuma početka pregovora neće biti onaj kome smo se nadali", rekao je zvaničnik
Ranije danas saopšteno je da se u Briselu još čeka na zvaničan stav Vlade Srbije.
"Nema mesta spekulacijama dok ne vidimo zvaničnu odluku", rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton pod čijim pokroviteljstvom se odvija dijalog.
Ona je na redovnom brifingu za novinare u Evropskoj komisiji odbila da komenatriše najavu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da će Beograd tražiti hitan nastavak dijaloga, uz obrazloženje da se još čeka zvaničan stav srpskih vlasti.

Evropska Unija

Evropska Unija

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da je na visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton da odluči da li će dijalog Beograda i Pristine biti nastavljen, da sutra nije "sudnji dan" i da EU, kao i Srbija, ne odustaje od postizanja rešenja.
"Na Eštonovoj je da odluči da li će proces biti nastavljen jer je ona i sama rekla da su razlike male ali da postoje duboki jazovi i kada odgovori budu stigli večeras ona će odlučiti da li može da se nastavi proces", rekao je Dežer novinarima u Makišu.
Upitan da li misli da je Srbija odgovorila "ne", Dežer je rekao "po onome što sam čuo, ne zvuči mi da je Beograd rekao ne, ali je, naravno, proces u toku.
Kako je rekao, Eštonova i njen tim će analizirati "koliko je jaz dubok i preostale razlike i kako može da se nastavi dalje".
"Ne odustajemo od rešenja, bili smo zajedno svih ovih godina u tom procesu i želimo da dođemo do konstruktivnog resenja", rekao je Dežer i istakao da ne postoji nikakav ultimatum.
Prema njegovim rečima, sutra nije "sudnji dan" i celu "histeričnu retoriku treba ostaviti iza nas".
"Srbija nije sama u ovom procesu i tu ne mislim samo na pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, već mislim na svih 27 njenih članica", rekao je on.
Na pitanje kakav odgovor očekuje da Srbija uputi Briselu, Dežer je odgovorio da "danas nije sutra i moramo da sačekamo da Beograd i Priština upute svoje odluke".
"Niko ne treba da sumnja u opredeljenje Srbije da se postigne rešenje, ali ni u opredeljenje svih članica Unije da se do rešenja dođe", rekao je on.
Zvaničan stav Srbije biće upućen Briselu posle vanredne sednice Vlade koja počinje u 17 časova.
Evropski savet je u decembru prošle godine zaključio da Srbija u junu može da dobije datum početka pregovora o pridruživanju ukoliko do tada postigne "vidljiv i održiv napredak" u odnosima sa Prištinom.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton će u ime Komisije informisati zemlje članice o postignutom napretku na sastanku Ministarskog saveta koji će se 22. aprila održati u Luksemburgu.
Poslednji komentari
  • velikibuda Vreme: 08.04.2013 16:30h

    Velika stvar.Pokusajmo mi da svoje dvoriste uredimo iz inata,pa neka sutra oni gledaju nama preko plota.A imamo sve sto je potrebno za to.

  • anazg Vreme: 08.04.2013 17:12h

    e moj buda, a na čemu to da Vam itko zavidi...ušli vi ili ne to vam ne vraća Kosovo...ja ne znam do kad vi mislite spavat i gdje crpite to samopouzdanje...e blago onom tko vam ga je usadio na nikakvim osnovama,svaka mu čast

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP