Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POČELO JE!

Evo kako stranke reaguju na odluku SNS-a o izborima!

Autor: RTS | 25.01.2014 - 18:37:00h | Komentara: 8

Najavljeni parlamentarni izbori neće usporiti evropski put Srbije i dijalog Beograda i Prištine, uveren je Ivica Dačić. Osnovni razlog za izbore brzina u sprovođenju reformi, ističe Zorana Mihajlović. Izbori su potvrda da je Vlada loše radila, rekao Dragan Đilas. Odluka o izborima neminovna, ističe Vojislav Koštunica. LDP: Vreme je da se dobije drugačija vlast.

Imamo druga posla: Premijer Ivica Dačić

Premijer Ivica Dačić | Foto: FoNet

Reagujući na moguće raspisivanje izbora u Socijalističkoj partiji Srbije, koalicinom partneru naprednjaka, kažu da se ne plaše izbora i da su spremni na njih. Spremne su i druge stranke za koje je izlazak na izbore očekivan potez.

Premijer i lider SPS-a Ivica Dačić izrazio je očekivanje da najavljeni vanredni parlamentarni izbori neće usporiti evropski put Srbije i dijalog Beograda i Prištine.

Da je SPS spreman za izbore potvrdila je potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović. Ona je dodala da će u kampanji prioritet biti na običnog čoveka i njegove probleme.

- SPS se ne plaši izbora i suštinski nije protiv izbora - rekao je funkcioner socijalista Aleksandar Antić novinarima i poručio da izbori u martu odgovaraju socijalistima.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike

Zorana Mihajlović, ministarka energetike | Foto: Đ. Kojadinović

Potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović rekla je da Vlada nije radila loše, ali da je osnovni razlog za izbore brzina u sprovođenju reformi.

- Mnogo toga smo uradili, od Briselskog sporazuma, početka pregovora sa EU. To su sve veliki koraci, ali činjenica je da se teško živi i mi moramo brže, moramo da povećamo zaposlenost, sprovedemo ekonomske reforme - rekla je Mihajlovićeva novinarima u beogradskom Centru "Sava", posle vanredne izborne skupštine naprednjaka.

Velimir Ili: Logično

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je, nakon rekonstrukcije vlade, očekivano i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Velja Ilić

Velja Ilić | Foto: Dimitrije Goll

- Logično je bilo raspisivanje izbora, na kojima narod treba da se opredeli. Srbija od nove vlade očekuje nova radna mesta, investicije, završetak borbe protiv korupcije, rešavanje mnogih pitanja u vezi sa Kosovom i priključenje evropskoj porodici-  naveo je Ilić.

Đilas: Dokaz da je Vlada loša

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas rekao je da je predlog za raspisivanje vanrednih izbora potvrda da je Vlada Srbije loše radila.

- Danas je svima u Srbiji jasno da se izbori ne raspisuju da bi se proverila volja građana Srbije. Svaka vlada koja sama sebe raspusti time jasno potvrđuje da je sve vreme radila loše i da nema kapacitet da povede zemlju napred - rekao je Đilas na konferenciji za novinare u Kraljevu.

DSS: Neminovna odluka

Lider DSS-a Vojislav Koštunica rekao je da je odluka o raspuštanju sadašnje Vlade i Skupštine neminovna jer je ova vlast, kako kaže, nanela Srbiji strahovitu državnu i ekonomsku štetu.

Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica

- Sada slede izbori i Demokratska stranka Srbije poziva građane da podrže političku neutralnost i odbace EU koja razara našu ekonomiju i državu - rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, samo zdrava ekonomija koja nije pod okovima Evropske unije i SSP i samo politička neutralnost omogućavaju Srbiji sigurnu budućnost.

LDP:Vreme je za sposobnu vlast

Liberalno-demokratske partija ocenila je da je dobro što se izbori održavaju u ovom trenutku zbog toga što sada postoje ozbiljne šanse da "odličnim izbornim rezultatom liste LDP bude zaustavljeno ekonomsko i socijalno propadanje Srbije, depresija u zemlji i osećaj besperspektivnosti".

- Odlazeća vlada zaslužuje priznanje za Briselski sporazum, ali je sada vreme da se dobije drugačija vlast, sposobna da vodi i sve druge, mnogo dublje reforme, koje do sada nisu ni dodirnute - navedeno je u saopštenju LDP-a.

Ljajić:Očekivana odluka

Najava Aleksandra Vučića da će Predsedništvu naprednjaka predložiti da se ide na izbore za lidera SDPS Rasima Ljajića je očekivana i svakako bolja od aktuelnog stanja.

Uvoz GMO uslov za  ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju: Rasim Ljajić

Uvoz GMO uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju: Rasim Ljajić | Foto: Nebojša Marković

- Svaka odluka je bolja od ovog besomučnog licitiranja koje traje već dva meseca o tome da li će biti ili ne izbora. Prema tome, ova odluka je očekivana - sigurno da su se u SNS opredelili rukovodeći se time da je za jednu novu fazu pred kojom je Srbija potrebno da uđu novi ljudi, nova eneregija, sveža krv - rekao je Ljajić Tanjugu.

Predsednik SPDS izjavio je da će od ponedeljka razgovarati sa SNS-om o zajedničkom učešću na vanrednim izborima.

URS: Izbori najbolje rešenje

Ujedinjeni regioni Srbije smatraju su da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rešenje za Srbiju, jer je mesecima jasno da aktuelna vlada nema rešenja za probleme u državi.

- Veoma je važno da Srbija što pre dobije vladu koja je spremna da umesto politike stezanja kaiša, građanima bez odlaganja donese nova radna mesta i bolji život - rekao je agenciji Beta portparol URS-a Marko Selaković.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da odluka o izborima može da donese rasplet na političkoj sceni i da otvori procese koji mogu doneti dobro celoj zemlji.

Lider Zajedno za Srbiju Dušan Petrović smatra da je najava raspisivanja vanrednih parlametarnih izbora dobra vest za građane Srbije, jer se time okončava višemesečni period u kome se o toj temi licitiralo.

Stručnjaci: Nema iznenađenja

SAD veruje da su politička pitanja poput održavanja izbora, unutrašnja stvar Srbije.

- Primili smo znanju predlog prvog potpredsednika vlade njegovoj stranci i čekamo odluku Vlade - rečeno je Tanjugu u američkoj ambasadi u Beogradu.

Odluka ne predstavlja iznenađenje, rekao je Tanjugu programski direktor CESID-a Marko Blagojević. On je objasnio da do izbora može doći na tri načina - ostavkom premijera, izglasavanjem nepoverenja vladi ili tako što će vlada predsedniku države poslati obrazložen predlog, posle koga on treba da raspusti parlament i raspiše izbore. Blagojeviću treća mogućnost deluje najizvesnije.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da predlog naprednjaka da se raspisišu izbori nije iznenađenje s obzirom na trzavice između SPS-a i SNS-a o socijalno-ekonomskim zakonima i o borbi protiv korupcije.

Analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je predlog lidera SNS-a o raspisivanju izbora racionalan i da će doneti stabilnost političkom sistemu.

Novinska agencija Rojters ocenjuje da bi veliki dobitak za naprednjake bio dolazak Aleksandra Vučića na mesto premijera.

Rojters primećuje da je za dobar rejting naprednjaka uglavnom zaslužna lična popularnost lidera SNS-a i njegova žestoka kampanja protiv političke korupcije.

Rukovodilac istraživanja rastećih tržišta u Standard banci, Timoti Eš smatra da će prevremeni izbori u Srbiji biti tržišno pozitivan korak.

- Izbori će se verovatno završiti pobedom SNS-a i stranka bi sa novim i snažnim mandatom mogla da ubrza reforme - kaže Eš.

Eš očekuje da će Narodna banka Srbije održavati dinar stabilnim tokom izborne trke, jer, kako kaže, za to ima dovoljne devizne rezerve. Veruje da će se nova vlada, nakon izbora, brzo uključiti u novi aranžman sa MMF-om.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • vera Vreme: 25.01.2014 19:05h

    Ovog puta samo DSS. jedini koji nas nisu lagali a do sada im nismo verovali.

  • Viki Vreme: 25.01.2014 19:41h

    Đilas je i te kako u pravu. Ova Vlada je katastrofa i izbori su bili samo pitanje dana!

  • vlastimir Vreme: 25.01.2014 19:47h

    Djilase ziveli smo u tvom i slobinom vremenu,pusti ovu novu vlast nek rade svoj posao jer ljudi znaju sta rade za razliku od vas.

  • bioritam Vreme: 26.01.2014 06:46h

    Veljo, nije "logično" da posle reonstrukcije budu izbori. Logično je bilo kad se videlo da ne ide nikako, da UMESTO rekonstrukcije idu izbori - izbori su samo znak 1. da nije uspela vlada, 2. da nije uspela ni rekonstrukcija kojom se to htelo popraviti. Strašno...

  • gruja Vreme: 26.01.2014 07:22h

    sad do marta nece silaziti sa tv-a.Najbojle da odjavim kablovsku jer od lazi(svi su isti) i obecanja us..cu se

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP