Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

EKONOMISTI PREDVIĐAJU

Evo koliki će biti kurs 2017.

Autor: Beta | 09.12.2014 - 13:34:00h | Komentara: 3

Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu danas su objavili da će, prema optimističkom scenariju, devizni kurs 2017. godine iznositi 130,9 dinara za jedan evro.

Evri

Evri | Foto: Profimedia

Optimistički scenario podrzumeva sprovođenje fiskalne konsolidacije, monetarnu stabilnost, stvaranje uslova za rast investicija i povoljnije uslove za otplatu spoljnog duga, objasnio je Stojan Stamenković na konferenciji za novinare povodom novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).
Taj scenarij nije uključivao otkazivanje izgradnje gasovoda Južni tok, koji je Srbiji trebalo da obezbedi značajne investicije u narednim godinama.
Procena autora MAT-a je da bi, ukoliko bi bilo povoljno ekonomsko okruženje, prosečna vrednost deviznog kursa u 2015. godini iznosila 121 dinar za evro, a u 2016. godini 125,9 dinara za evropsku valutu.
Glavni razlog trenutnog rasta deviznog kursa, koji danas iznosi 121,8 dinara za evro, po rečima Stamenkovića je veća potražnja od ponude deviza.
Kako je istakao saradnik MAT-a Miladin Kovačević, smanjen je priliv inostranih investicija, a istovremeno se značajni iznosi deviza izdvajaju za razduživanje zemlje u inostranstvu, što je slučaj i sa zemljama u okruženju.
"Nadamo se da će potpisivanje aranžmana Srbije sa Međunarodnim
monetarnim fondom (MMF) doprineti rastu investicija, što bi uticalo na jačanje dinara, kao i mere Evropske centralne banke i reprogramiranje otplate duga inostranim kreditorima", kazao je Kovačević.
Kako je procenili autori MAT-a, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji će ove godine iznositi 2,1 odsto, a u 2015, po optimističkom scenariju, pad će biti 0,8 odsto, dok bi u 2016. rast BDP iznosio 1,5 odsto, a 2,5 odsto u 2017. godini.
Pognoze o privrednom rastu zasnovane su, kako je rekao Stamenković, na povećanju izvoza ako bi bile aktivinare obe peći u Železari Smederevo, zatim bila obezbeđena puna proizvodnja hemijskog kompleksa, i porastao izvoz automobilske i prehrambene industrije.
Urednik MAT-a Vladimir Vučković je kazao da će reforma javnih preduzeća biti glavni izazov za Vladu Srbije u postizanju fiskalne konsolidacije.
"Još nema planova poslovanja javnih preduzeća u 2015. godini iz kojih bi se videlo na koji način će biti postignute neophodne uštede. Izvesno je da dogodine biti povećane cene proizvoda i usluga tih preduzeća, a moraće da bude promenjen njihov menadžment i regulisana naplata potraživanja", ocenio je Vučković.
Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 10.12.2014 00:47h

    Strucnjaci nemaju pojma evro 2017 ce biti 200 dinara

  • CIRINELA Vreme: 10.12.2014 05:38h

    Jedan "stručnjak" po imenu Labus je "prognozirao" euro na 130 dinara ali to će za koji dan biti tačno pre 3 godine. Dakle sve sam stručnjak do stručnjaka ili kako narod kaže sve moj do mojeg.

  • Proximus Vreme: 10.12.2014 23:09h

    a plata i dalje do ali do 20 hiljada dinara hahahaa jao mukooo naravno 2017 god

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP