Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

TELEFONSKI RAZGOVOR DVA PREDSEDNIKA

Evo šta je Tomislav Nikolić rekao Putinu!

Autor: RTS | 07.12.2014 - 22:15:00h | Komentara: 5

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o perspektivama energetske saradnje, saopštio je Kremlj. Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će sutra razgovarati s premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom o "Južnom toku".

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin | Foto: AP

Predsednici Srbije i Rusije i mađarski premijer su, kako se navodi, razmotrili bilateralnu saradnju i dalji rad u energetskoj sferi u svetlu obustave projekta "Južni tok", preneo je Tas.

Razgovor Nikolića i Putina usledio je nekoliko dana pošto je Rusija saopštila da prekida projekat izgradnje gasovoda "Južni tok", prenosi Tanjug.

Nikolić je najavio da će tim povodom inicirati direktan kontakt sa ruskim predsednikom.

Dvojica predsednika su se poslednji put sastali prilikom Putinove posete Beogradu 16. oktobra.

Kako je večeras saopšteno iz kabineta Predsednika, razgovor je vođen na inicijativu ruskog predsednika, a protekao je u veoma srdačnoj i prijateljskoj atmosferi i trajao je preko četrdeset minuta.

Predsednik Nikolić je izrazio privrženost Srbije prijateljstvu sa Ruskom Federacijom i istakao da prijatelji jedni druge nikada ne kažnjavaju, a posebno ne u periodu krize.

Putin je, kako se navodi detaljno izvestio predsednika Nikolića oko gasovoda "Južni tok", kao i oko gasovoda koji će ići preko Turske.

Nikolić je tom priliko istakao kako bi se obustavljanje "Južnog toka" odrazilo na energetsku stabilnost Srbije i izrazio nadu da ta odluka ipak nije konačna. "Reperkusije takve odluke bile bi dalekosežne i negativno bi se odrazile na čitavu našu ekonomiju", podvukao je predsednik Nikolić.

Srbija i Rusija

Srbija i Rusija

Nikolić je izvestio Putina koje količine gasa su potrebne Srbiji i da bi bilo dobro uvesti Toling sistem.

Dva predsednika su razgovarala i o drugim temama među kojima je i projekat "Petrohemija", a predsednik Nikolić je zamolio da se obezbedi snabdevanje gasom hemijske industrije Srbije po povoljnijim cenama, navodi se u saopštenju.

"Veoma nam je značajna podrška oko formiranja Ruskog investicionog fonda čija bi sredstva bila namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i farmaceutskog indrustriji orijentisanoj ka ruskom tržištu", rekao je Nikolić.

Vučić sutra sa Medvedevom o "Južnom toku"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra razgovarati s premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom u vezi sa situacijom sa gasovodom "Južni tok".

Vučić je istakao da Srbija nastoji da sve eventualne poteškoće reši na partnerskim osnovama.

"Naši eksperti rade na tome i proučavamo sve ugovore. Trudićemo se da na partnerskim osnovama rešimo sve naše eventualne poteškoće i probleme", izjavio je Vučić u Krupnju.

Podsetio je da država ništa nije krila u vezi sa tim gasovodom i ponovio da odustajanje Rusije od "Južnog toga" za Srbiju nije lepa vest.

"Nažalost, videli smo neke koji su taj ugovor potpisali, a koji sam ja posle toga ispravljao, pravio neuporedivo bolje, da mi drže pridike i predavanja kako bi to trebalo sada da uradimo. Poslušaćemo bar neke njihove savete, a neke druge bolje da nisu ni iznosili", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da se još nije čuo sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji je danas razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da će to učiniti uskoro.

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da se već neko vreme govori o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom koja je u redu najviših evropskih prioriteta.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 07.12.2014 23:53h

    DOLAZI ZIMA OCES JEDNU tOMOVACU

  • CIRINELA Vreme: 08.12.2014 04:00h

    Sve u svemu dobro smišljen tekst začinjen sa malo predpostavljenih tema a ništa o samom razgovoru kojem novinar niti je prisustvovao niti je dobio informaciju. Klasično novinarsko nabadanje.

  • davca Vreme: 08.12.2014 09:15h

    Od nas nista ne zavisi mi smo sve uslove ispunili mozemo samo da cekamo i da se nadamo najboljem......

  • Lune Vreme: 08.12.2014 13:09h

    Hm,hmm..cini se da je Putin primio izvinjenje vojvode Tome za...hm,hmm: Путин је пришао борцима НОР (препознао сам председника СУБНОР-а проф.Зечевића), присно их поздравио, на снимку се видео и разговор. За то време председник Србије стајао је поред аутомобила, са стране, као неко кога уопште не интересује с ким и о чему то прича његов и гост наше државе.

  • maki885 Vreme: 08.12.2014 14:50h

    Lako je kritikovati a ništa ne preduzimati... Sve pohvale našem predsedniku i premijeru na zalaganju i ispravljanju tuđih grešaka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP