Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREGOVORI

Evropa podeljena oko
Srbije

Autor: Tanjug | 10.12.2012 - 15:55:00h | Komentara: 8

Uoči ministarskog sastanka u Briselu, u danu otvaranja "integrisanih prelaza" na Merdarama i Jarinju, izvor blizak kiparskom predsedavanju Evropskim savetom tvrdi da su se članice EU podelile po pitanju da li bi Srbiji uopšte trebalo odrediti datum početka pregovora.

Tanjug saznaje da su protiv pominjanja datuma za pregovore Srbiji Nemačka, Velika Britanija i Holandija, koje smatraju da još uvek nije postignut dovoljan napredak u primeni dijaloga Beograda i Prištine. Sa druge strane, Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovodjenja sporazuma o integrisanim prelazima (IBM).
Premijer Srbije Ivica Dačić ipak očekuje da predlog zaključaka ministara spoljnih poslova EU predvidi da će u martu biti doneta odluka da u junu započnu pregovori sa Srbijom o članstvu u Uniji.

Evropska Unija

Pridruživanje Srbije EU i dalje neizvesno...

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, koja boravi u Briselu, potvrđuje da je pitanje datuma i dalje otvoreno pošto, kako kaže, postoje dve verzije nacrta zaključaka Saveta ministara EU u vezi sa dodeljivanjem datuma - jedna u kojoj se datum pominje, i druga u kojoj o datumu nema reči.
U predlogu zaključaka u koje je Tanjug ranije imao uvid stoji da postoje izgledi da pregovori sa Srbijom o pridruživanju budu otvoreni u junu, pošto prethodno Savet EU na proleće 2013. proceni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, što je ključni uslov za otvaranje pregovora.
Međutim, kako je objasnio neimenovani diplomata, neke zemlje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog, za odredjivanje datuma pregovora.
"Ni posle tri sastanka na nivou ambasadora tokom prošle nedelje nismo postigli saglasnost o predlogu zaključaka u vezi sa Srbijom i Kosovom", rekao je evropski diplomata na današnjem brifingu.

Ivica Dačić

Optimističan povodom pregovora: Ivica Dačić | Foto: FoNet

Premijer Dačić ističe da Srbija nikada nije bila bliža datumu pregovora a samim tim i EU, a kad je reč o prelazima, kaže: "Da to nismo uradili govorili bismo o 2014. ili o 2015. godini. Ne kažem da ne može drugačije samo treba dobro razmisliti pre nego što se preduzmu bilo kakvi koraci."
Dačić je u Vladi Srbije istakao da je Srbija stekla međunarodni kredibilitet koji će biti važan i kada se bude razmatralo o njenom napretku.

"Pokazali smo da smo u tako teškim uslovima sposobni i da imamo smelosti da doslovno zaštitimo mir i naše nacionalne interese", rekao je Dačić.

Po rečima Suzane Grubješić, "ključno je pitanje da li će datum biti pomenut ili neće, odnosno da li će se reći da će Srbija u junu dobiti datum ili ne".
"Ja se iskreno nadam da će napori ove vlade biti prepoznati i da će nam ostaviti otvorena vrata da u junu dobijemo datum za početak pregovora", rekla je Grubješić, na početku višednevne posete Briselu.
Ona je ponovila da je Vlada Srbije ispunila sve što je obećala, a da sa zemljama koje i dalje "zatežu" jednostavno mora više da se radi.

Povreda ugleda Srbije

Datum pregovora i dalje pod znakom pitanja... | Foto: Reuters

"Moramo bolje da se prezentujemo, moramo više da objašnavamo da vide da imaju posla sa ozbiljnim političarima u Srbiji koji drže datu reč", istakla je Grubješić.
Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton ističe da je veoma zadovoljna što su dva integrisana prelaza na Kosovu otvorena na vreme i da će o tome, kao i celokupnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine na političkom nivou, obavestiti šefove diplomatija EU.
Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvide Vestervele pohvalio je napredak u dijalogu Beograda i Prištine i dodao je potrebno nastaviti tim putem.
"Ono što smo videli između Srbije i Kosova odličan je napredak i možemo samo da ohrabrimo sve strane i učesnike da ostanu na tom putu. Mi mislimo da je apsolutno neophodno da svi razumeju da iz perspektive EU ne postoje nikakve sumnje u teritorijalni integritet", rekao je Vestervele, odgovarajući na pitanje Tanjuga može li Srbija od Saveta ministara EU da očekuje datum za početak pregovora.

Šef austrijske diplomatije Mihael Šindeleger

Šef austrijske diplomatije Mihael Šindeleger | Foto: Reuters

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger rekao je da postoji mogućnost da Evropski savet odluči da se Srbiji odredi datum za početak pregovora o članstvu u EU sredinom 2013. godine.
"Mislim da se neće dogoditi da Evropski savet odluči da Srbija odmah počne sa pregovorima, ali bi jedno od rešenja moglo biti da se odredi vremenski raspored i da pregovori počnu u 2013, sredinom godine ako se ispune svih kriterijumi i normalizuju odnosi između Kosova i Srbije. To bi moglo biti jedno od rešenja za koje se zalažemo", kazao je Špindeleger.
Špindeleger je rekao novinarima i da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine veliko iznenađenje za Austriju, te da Srbija treba da bude ohrabrena da krene napred.
I šef švedske diplomatije Karl Bilt ocenjuje da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine veći nego što je Švedska očekivala, ali da i dalje nije izvesno da li će Srbiji biti određen datum za početak pregovora.
"Videćemo sutra", rekao je Bilt, odgovorajući na pitanje hoće li u zaključima Saveta ministara spoljnih poslova zemlja članica EU biti pomenuto dodeljivanja Srbiji datuma za početak pregovora.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Bilt je rekao da su sastanci pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton doveli do značajnog napretka i da je zbog toga ohrabren kada je reč o evropskim integracijama Srbije. "Moramo da vidimo šta će biti sa implementacijom dogovora na terenu", dodao je.

Suzana Grubješić

Potpredsednica Vlade Srbije: Suzana Grubješić | Foto: Milorad Milanković

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski poručio je Srbiji da ne treba preterano da se vezuje za datume, da će vreme za to doći, a da u medjuvremenu treba da reformiše svoj pravni sistem i politiku i učini ih što bližim evropskim standardima.
"Ne bih se mnogo vezivao za datume - to će doći, ali najvažniji posao mora da se uradi u Srbiju, da se zemlja reformiše i da učini svoj pravni sistem i politisku što bližim EU", kazao je Sikorski, koj se u Briselu sastao sa potpredsednicom sprske vlade Suzanom Grubješić.
Sikorski je naglasio da se Poljska zalaže za integraciju Zapadnog Balkana u EU i da na taj proces gleda kao na nezavršen.
"Podržavamo integraciju Zapadnog Balkana pod uslovom da nas te zemlje ubede da umeju da sarađuju međusobno, da umeju da reše razmirice koje postoje među njima i ako ispunjavaju sve kriterijume kao i svi ostali što su ispunjavali", poručio je Sikorski.
Poslednji komentari
  • md Vreme: 10.12.2012 16:09h

    popusite k..u evropo pun mi je ku..c i vas i nas

  • novica952 Vreme: 10.12.2012 19:01h

    Kao što smo znali opet se ispred puta prema EU isprečila Nemalka sada uz podršku Holadnije i Britanije i verujem da će ova opcija opstati uprkoz željama Italije,Kupra i još nekih da se odredi Srbiji datum. Naša nesereća je da je uvek protiv nas nemačka i da će to trajati unedogled i ne verujem da se može pronaći način da se ovo reši.Čak i u vreme DS-a čiji lideri su naginjali Nemačkoj više nego sadašnja vlada nije bilo napretka. Moramo konačno shvatiti ko među tom unijom vuče konce i određuje pravila i ne treba verovati Vesterveleu koji nas javno pohvaljuje a u zvaničnim dokumentima primenjuje pravila koja nas sve više udaljuju od datuma.

  • Danijel L. Vreme: 10.12.2012 19:50h

    Srbija je uradila sve sta su trazili da bi se priblizila EU, sada nam samom ostaje da cekamo i da se nadamo da ce napokon odrediti taj famozni datum.

  • Miro Vreme: 10.12.2012 19:55h

    Srbija je uradila sve, cak i vise od toga, da bi se priblizila EU. Sada samo da se vi iz EU smilujete i odredite taj famozni datum. Mi cekamo....nadam se ne Godoa

  • Srbin Vreme: 10.12.2012 20:24h

    Jojjjj ljudi mani te se Evrope pa vidite sta nam rade da nas pale ko budale.... Daj da udjemo u Rusku Federaciju pa i ako nas zezaju makar su nasi pravoslavci a ovi nas nece i ako nas uzmu pojesce nas vidite sta se radi po Grckoj Sloveniji pa Italija Spanija Engleska hoce napolje bezite dalje od ovoga.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP