Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BAHATO

Finansijeri SPS-a zaradili na tenderima 835 miliona!

Autor: Sanja Đorđević | 23.08.2012 - 16:45:00h | Komentara: 0

Četiri firme koje su u 2011. godini donirale 4,15 miliona dinara Socijalističkoj partiji Srbije su u protekle četiri godine od državnih funkcionera te iste stranke dobile najmanje 50 tendera vrednih preko 835 miliona dinara!

Aleksandar Antić

Aleksandar Antić | Foto: Vesna Lalić

 U pitanju su Građevinsko-zanatska zadruga „Jugoslavija“, „Isoplus“ i „Euroguma BBS“, koje su poslovale sa JP „Toplifikacija Požarevca“, JKP „Beogradske elektrane“, Privrednim društvom „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ i Skupštinom grada Beograda, objavio je antikorupcijski portal „pištaljka“. Prema saznaju „Alo!“, četvrti donator SPS-a je firma „Bamex“, koja je takođe poslovala s „Beogradskim elektranama“. Na čelu navedenih državnih preduzeća, odnosno institucija, u to vreme nalazili su se visoki funkcioneri SPS-a Zvonimir Blagojević, Dragan Jovanović, Zoran Predić i Aleksandar Antić.

Naime, u izveštaju o redovnom finansiranju SPS-a u 2011. godini, koji je objavljen na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, navodi se da je ta stranka od devet preduzeća dobila 10,08 miliona dinara na ime donacija. Među donatorima pojavljuje se Građevinsko zanatska zadruga „Jugoslavija“ s prilogom od 900.000 dinara, „Euroguma BBS“ sa 1,2 miliona dinara, „Isoplus“ sa dva miliona dinara i „Bamex“ sa 50.000 dinara.

SPS: Niko nije kršio zakon!

U vrhu SPS-a tvrde da javna preduzeća koja su vodili fonkcioneri te stranke su javne tendere vodila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da na izbor ponuđača nisu uticale veze s tom strankom.
- To nikakve veze nema. Da nije tako, te privatne firme bi verovatno donirale mnogo veće sume SPS-u i radile bi to u svim godinama u kojima su pobeđivale na tenderima, što nije slučaj - odbrambeni je argument socijalista, koji pozivaju revizore da provere sve dodeljene ugovore.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, od 2009. do 2011. „Isoplus“ je od javnih preduzeća kojima rukovode socijalisti dobila čak 26 tendera ukupne vrednosti 709,8 miliona dinara. „Jugoslavija“ je od sredine 2009. do sredine 2011. zaradila 66,6 miliona dinara na tenderima JKP „Beogradske elektrane“, koje su u isto vreme i firmi „Bamex“ dodelile 14 tendera vrednih preko 55 miliona dinara. Beogradskoj firmi „Euroguma BBS“ je u istom periodu iz budžeta Skupštine grada uplaćeno 3,7 miliona dinara za servis i nabavku guma za službena vozila. Poznato je da je u tom periodu na čelu beogradske skupštine bio Aleksandar Antić, predsednik Gradskog odbora i član Predsedništva SPS-a.
Takođe, dok su tenderi dodeljivani finansijerima socijalista na čelu JP „Toplifikacija Požarevac“ nalazio se član GO SPS-a i visoki funkcioner odbora socijalista u Požarevcu Zvonimir Blagojević. Na čelu PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ bio je socijalista Dragan Jovanović, takođe član GO te stranke. Kada je tendere dodeljivao JKP „Beogradske elektrane“, preduzećem je upravljao socijalista Zoran Predić, član Gradskog odbora SPS-a i potpredsednik lokalnog odbora SPS-a u Rakovici, kojim upravlja Dušan Đaković, tast premijera i lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP