Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! OTKRIVA

Firme u stečaju finansirale
izborne kampanje stranaka!

Autor: A. Medaković i S. Đorđević | 08.06.2013 - 11:23:00h | Komentara: 10

Predsedničke i parlamentarne kampanje političkih stranaka u Srbiji u 2012. godini finansirale su kompanije u gubicima ili stečaju, sa prilozima koji prevazilaze njihove godišnje prihode, saznaje “Alo!”.

Firma u stečaju

Firme stečaju finansirale izborne kampanje | Foto: Olvier Bunić

Vodeće stranke u Srbiji
tokom 2012. primale
milionske donacije od
kompanija koje su
u gubicima ili stečaju

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) na portalu “čista politika” uradio je uporedno istraživanje izveštaja koje su stranke predale Agenciji za borbu protiv korupcije u kojima se navode imena firmi koje su davale priloge za izbornu kampanju u 2012. godini i finansijskih izveštaja tih kompanija za 2011. i 2010. godinu.

Zoran Gavrilović, analitičar BIRODI-ja, ističe da se nameće pitanje “na koji način i iz kojih izvora” su takva preduzeća obezbeđivala novac za finansiranje kampanje i koji je njihov interes. Analitičar Predrag Stojišić poručio je da se ovim slučajem mora pozabaviti i Poreska uprava.

"Pitanje je na koji način
i iz kojih izvora su takva preduzeća obezbeđivala
novac za donacije strankama"
Zoran Gavrilović, BIRODI

- Ako kompanija pokloni šest miliona dinara, a istovremeno prikaže da je u poslednje dve godine zaradila 5,3 miliona dinara, to znači da je kompanija poklonila više nego što je za dve godine zaradila. To je svakako posao i za Poresku upravu. U istraživanju smo takođe nailazili na kompanije koje daju milionske sume, a nemaju nijednog zaposlenog - navodi Stojišić.

Jelena Milunović, autorka analize integriteta stranaka, ističe da je poenta istraživanja da se promeni Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Nemanja Nenadić, programski direktor “Transparentnosti Srbija”, ističe da ovakvi podaci upućuju na to da su firme ili imale veći dobitak, ali su ga zbog poreza na drugačiji način prikazivale, ili su imale stvarne gubitke, ali su zbog bliskosti sa određenim partijama ipak pristale da ih finansiraju. On je dodao da ovim slučajem treba da se pozabavi Agencija za borbu protiv korupcije.

 

DS: Prilog tri puta veći od dobiti?! 

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Oliver Bunić

Prilog veći od prihoda donatora dobila je i Demokratska stranka. Njoj je firma “Oranice” donirala čak 7,9 miliona dinara, iako je za dve godine (2011. i 2012) ostvarila neto dobit od svega 2,7 miliona dinara. Na pitanje kako je njihov donator obezbedio prilog skoro tri puta veći od dobiti, demokrate nisu odgovorile do zaključenja ovog izdanja.

 

SPS: Od firme bez zaposlenih - šest miliona 

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Marko Đurica

Izbornu kampanju SPS-a finansirala je i firma “Adriatic region distribution” sa donacijom od šest miliona dinara iako je tokom 2011. ostvarila dobit od 1,06 miliona dinara. Donacije su dobili i od firme “Network world alliance Serbia” (dva miliona), koja 2011. nije imala nijednog zaposlenog, a ostvarila je dobit od 12,4 miliona dinara, dok je godinu pre toga bila u minusu 17,3 miliona dinara.


Direktor SPS-a Dejan Backović ističe da njihovi finansijeri nisu prekršili zakon.


- Svako može da donira ako ispunjava zakonske uslove, a to znači da ne posluju sa državom i da nemaju dugovanja prema radnicima i javnim prihodima. Siguran sam da naši donatori u tom smislu nisu prekršili zakon, a mi, kao stranka, ne ulazimo u poslovanje firmi i njihove motive za pomoć našoj stranci - rekao je Backović.

LDP: Sedam miliona donacije, a zarada 250.000 dinara!

Pod državnom lupom: Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović | Foto: FoNet

Među glavnim finansijerima LDP-a bila je firma “Out sourcing management solutions”, koja im je za parlamentarne izbore priložila tri miliona, a za predsedničke dodatna četiri miliona dinara, iako je 2011. prikazala zaradu od tek 250.000 dinara. Još zanimljiviji donator LDP-u je firma “Corpo”, koja je liberale pomogla sa milion dinara, a u finansijkom izveštaju za 2011. prikazala gubitak od čak 17 miliona dinara! Komentar na ovakvu finansijsku gimnastiku nismo uspeli da dobijemo u LDP-u.

URS: Četiri miliona od pekare koja je zaradila 129.000 dinara!

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Miloš Perić

Prošlogodišnju izbornu kampanju URS-a finansirala je i firma “SPM grup”, i to sa čak 5,2 miliona dinara iako je tokom 2011. zaradila tek 12.000 dinara dobiti! Priloge su dobili i od firme “Benelli motors” (4,9 miliona, a dobiti od 450.000 dinara) i pekare “Saša” (četiri miliona dinara, a dobiti 129.000 dinara). U URS-u tvrde da imaju potvrde ili izjave svih donatora da nisu imali dugove po osnovu javnih prihoda u vreme uplate donacija.


- Odnos visine donacije i prihoda ne bih mogao da komentarišem jer nemam uvid u poslovanje tih firmi. Međutim, situacija o kojoj govorite mi nije čudna jer, krećući se u zakonskim okvirima, dobar računovođa može od istog finansijskog rezultata da prikaže različitu dobit u zavisnosti od poslovne politike firme - izjavio je za “Alo!” Bojan Zečević, izvršni direktor URS-a.

 SNS: Čak 2.200 identičnih priloga od simpatizera 

Ljuti lek za ljutu ranu: Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

SNS za izbornu kampanju nije imao priloge firmi, ali je zato imao više od 2.200 priloga fizičkih lica u identičnom iznosu od 19.000 dinara, od kojih je ukupno dobio 43 miliona dinara. Zanimljivo je da je od građana Lebana dobio tridesetak tolikih priloga, iako je prosečna plata u toj opštini tek oko 12.000 dinara.


- Iznosi donacija su stvar izbora i mogućnosti naših članova i simpatizera. Pri tom je u potpunosti ispoštovan Zakon o finansiranju političkih stranaka i sve donacije prijavljene su Agenciji za borbu protiv korupcije - prokomentarisali su za “Alo!” juče u informativnoj službi SNS-a.

Poslednji komentari
  • Ivana Vreme: 08.06.2013 11:32h

    Eto slike, rugala se kuka krivoj Drini.

  • Dunja Vreme: 08.06.2013 12:10h

    Sad nam je jasno zašto se 2200 građana naprasno zaposlilo širom zemlje

  • Miki BG Vreme: 08.06.2013 14:04h

    Dok se ne uvede reda u finansiranje političkih stranaka i dalje će cvetati mito,korupcija i organizovani kriminal! Tužilaštvo mora biti nezavisno i rasvetliti sve ove očigledne mućke kojih, na žalost, nije poštedjena ni jedna stranka.

  • Sanja Vreme: 08.06.2013 14:06h

    Koji su to demagozi,sram ih siju bilo,neću više izlaziti na izbore,a pare skuplja opljačkani narod za lečenje bolesne dece,sram ih bilo.

  • Viki975 Vreme: 08.06.2013 14:42h

    Gle Mladji pomazu pekari a SNS finansiraju bog zna kakvi biznismeni

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP