Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BURAN DAN U SKUPŠTINI SRBIJE

Gašić: Ja sam potpisao da Vučića čuvaju Kobre

Autor: Alo/Agencije | 26.01.2015 - 20:27:00h | Komentara: 4

Izmene Zakona o odbrani i Vojsci Srbije stigle u Skupštinu Srbije, ali je današnje zasedanje obeležila polemika Gašića i Šutanovca o bratu premijera Aleksandra Vučića i bratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali i otome da li i koga prisluškuje VBA.

Skupština Srbije Bratislav Gašić

Bratislav Gašić u Skupštini Srbije| Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je danas u Skupštini Srbije da je brat premijera Vučića, Andrej, imao vojno obezbeđenje jer je sa predsednikom Vlade trebalo da ide na porodični ručak.
- Premijer i ja smo se neposredno pre tog dogadjaja vratili iz poplavljenog područja kod Kladova, i trebalo je da odu na ručak kod svojih roditelja, a to je u neposrednoj blizini. Što je greh što su se našli na ulici - rekao je Gašić u Skupštini Srbije.
Ministar je precizirao da je on potpisao odluku da pripadnici specijalne vojne jedinice "Kobre" štite predsednika Vlade Aleksandra Vučića.
Pripadnici te jedinice bili su u pratnji brata premijera Srbije Andreja Vučića kada je pretučen na dan održavanja Parade ponosa 28. septembra u Beogradu. Tom prilikom pretučen je i brat gradonačelnika Beograda Predrag Mali.

Prethodno je sednicu Skupštine obeležila rasprava između sadašnjeg i bivšeg ministra odbrane Gašića i Dragana Šutanovca.

Osim o okolnostima pod kojima su pretučeni Andrej Vučić i Predrag Mali, raspravljalo se i o tome da li i koga prisluškuje VBA.

Razmena replika počela je kada je Šutanovac rekao da je šteta što se o izmenama ta dva zakona razgovara u senci "velike afere koja potresa Minsitarstvo odbrane i Zaštitnika građana" što onemogućava ombudsmana Sašu Jankovića da svoj posao obavlja "u ustavnoj kategoriji".

Ministar, međutim, nije prihvatio Šutanovčevu ocenu da tu postoji bilo kakva afera.

- Aferu pravite vi. Već sam jednom izjavio, a verujem da bi moj šef, premijer Aleksandar Vučić, isto to rekao, a to je da ne tražim izvinjenje za mene i ne očekujem izvinjenje od toga ko veštački pravi aferu, ali očekuje izvinjenje od vas lično, zato što ste pet godina proveli na čelu Ministarstva odbrane - rekao je Gašić.

Gašić je Šutanovicu poručio da izvinjenje ne treba ni njemu ni premijeru, "već časnim oficirima VBA, sa kojima je (Šutanovac) proveo pet godina".

- Zato što ste bili na tom mestu, trebalo je da izađete i da kažete - ne, to što pričate je nemoguće. A gde je izveštaj ombudsmana, da li ga je neko video, da li smo ga mi u vojsci dobili - pitao je ministar i odmah odgovorio - nikada.

Gašić je ponovio da se u VS apsolutno drže Ustava i zakona i upitao bivšeg ministra odbrane da li VBA može bilo koga samostalno da prisluškuje.

Na Šutanovčev potvrdan odgovor, Gašić je ogovorio suprotno - ne može, a na ponovljenu tvrdnju poslanika DS da može, ministar je odvratio da na to - nema komentar.

Demokratska stranka, inače, poručila je da neće prihvatiti navedene izmene Zakona, ukoliko se ne usvoje njihovi amandmani.

Poslanik DS-a Dragan Šutanovac kaže da Zakon o Vojsci i Zakon o odbrani definitivno treba da se menjaju i da se prilagode vremenu, ali da oni moraju da idu zajedno ili paralelno sa strategijama nacionalne bezbednosti i strategijom odbrane, kao i sa Zakonom o vanrednim situacijama.

Opomena zbog "pretnje"

Inače, predsedavajući sednici Skupštine Igor Bečić izrekao je opomenu poslaniku Šutanovcu, zbog opaske da ta stranka ima 20 amandmana i da rasprava može trajati u nedogled ukoliko vođenje sednice ne bude u skladu sa Poslovnikom.

- Možete da imate i 520 amandmna, ne možete da pretite predsedavajućem Narodne skupštine, zbog toga vam izričem opomenu - rekao je Bečić.

Šutanovcu nije bilo jasno zašto je "zaradio" opomenu, što je Bečić pojasnio rečima - "zbog pretnje koju ste uputili predsedavajućem Narodne skupštine".

Na pitanje Šutanovca u kojoj je to rečenici pretio predsedavajućem, Bečić je rekao:

- To je rečenica da imate 20 amandmana i da ćete blokrati sednicu skupštine, ako mi nastavimo da je vodimo na ovakav način.

Posle insistiranja Šutanovca da to nije tačno i da se to može proveriti u stenogramu sa sednice, Bečić je insistrao suprotno i dodao da neće da se ubeđuje sa poslanikom DS-a.

Inače, poslanik Šutanovac je osim iz skupštinske klupe polemiku sa Gašićem vodio i putem Twittera, pa je tokom dana, između ostalog, objavio i fotografiju dukata sa likom ministra odbrane:

Poslednji komentari
  • Gordana Vreme: 26.01.2015 21:22h

    Gasicu,Gasicu,najpametnije bi ti bilo da se vratis u svoj grad i radis ono sto znas a to je postavljanje keramike.Za taj posao ne treba ti mnogo skole vec ti treba masta.A ministarstvo odbranre prepusti skolovanijim i pametnijim ljudima.

  • Alek Vreme: 26.01.2015 22:50h

    I dalje zamena teza, traze, fraze.... Gasic nije shvatio da su izbori prosli i da sad mora da odgovara za ono sto radi . Jedno od kljucnih pitanja je ; Otkud VBA u pratnji brace Vucica i Malog??? Koje su to oni licnosti da ih vojska obezbedjuje???? I sto je najgore, tom idolopoklonstvu nema kraja. Da sad Vucic kaze kriva su ova dvojica , svi bi u glas ponovili to isto. Ljudi moji, nemate pravo na sopstveno misljenje.

  • Zvezdana Vreme: 28.01.2015 16:39h

    Momenat kada je Gašić, povodom prozivki opozicije zbog postojeće opreme za prisluškivanje, maestralno „zapušio usta“ Šutanovcu rečima da je nabavka te iste opreme izvršena u vreme upravo njegovog mandata - neprocenjivo! Dokaz više da ono što demokrate nesmotreno izjavljuju, ide samo na njihovu sopstvenu štetu.

  • mladen Vreme: 29.01.2015 08:21h

    Jadna Srbija sa ovakvim ministrima uvlakačima.Ovaj Gašić nema blage veze šta treba da radii u čemu je problem

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP