Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MINISTAR ODBRANE O PADU HELIKOPTERA

Gašić: Moralno se ne osećam krivim

Autor: Alo.rs | 07.04.2015 - 21:19:00h | Komentara: 9

Bratislav Gašić, ministar odbrane Republike Srbije, izjavio je da je lično naredio poletanje helikoptera 13. marta, da je sve uradio po zakonu i da se ne oseća krivim zbog nesreće koja se dogodila, a u kojoj je poginulo sedam osoba.

Bratislav Gašić

Bratislav Gašić | Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je gostujući u emisiji RTS "Upitnik" da je shodno svojim ovlašćenjima i zakonima doneo odluku da se krene u misiju spasavanja.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu Tužilaštva rekao je kako će se svakako pozivu odazvati kada poziv stigne.

Na pitanje ko je od njega zatražio da se Vojska angažuje, Gašić je rekao da je to bio direktor bolnice Novog Pazara.

- Prvo su se obratili MUP-u, ali im je rečeno da oni nisu nadležni. Našli su me telefonom, dok sam bio kod kuće u Kruševcu - rekao je Gašić.

On je naveo da je pozvao telefonom generala Predraga Bandića i izdao mu nalog za poletanje, iako je bio na odmoru.

- Načelnik generalštaba je načelnik generalštaba i kada je na odmoru, pa tako je i general Bandić to što jeste i kada je na odmoru - rekao je Gašić. On je dodao da su sve nadležnosti na operativnom centru od momenta kada je taj centar obavešten o letu i da centar  komanduje kompletnom operacijom.

Na pitanje zašto je general-major Ranko Živak ukazao na propuste u komandnom lancu on je rekao da ga je Bandić u 19:40 jasno obavestio o operaciji. 

- Od trenutka obaveštenja komandanta ratnog vazduhoplovstva ostali koraci su provera meteouslova i provera posade - ništa drugo nije Bandić ni uradio - rekao je Gašić.

Iako mnogi uslovi nisu odgovarali tome da helikopter uopšte poleti, Gašić tvrdi da su vremenski uslovi bili takvi da je moglo da se poleti, kao i da su meteo uslovi bili u skladu sa obučenošću posade.

- Od trenutka prijave leta imali su 20 minuta da ga obustave ako bi procenili da je nešto loše - kaže Gašić.

Na pitanje zašto je sat i 15 minuta kasnije načelnik Generalštaba saznao za operaciju, Gašić citira zakon o odbrani (član 14): za angažovanje snaga Vojske Srbije u miru ministar odbrane može doneti odluku o pružanju pomoći stanovništvu.

Gašić, istina, nije objasnio zašto lično nije obavestio načelnika Generalštaba i zašto je očekivao da to umesto njega uradi operativni centar.

Gašić je citirao današnji tekst Alo! da je general major Slavoljub Janićijević bio na bazenu kada se akcija odigravala i da je zato načelnik Generalštaba kasnije obavešten.

- Prvo smo pokušali da uz pomoć inženjerijske jedinice osposobimo put i uklonimo odron koji je zaustavio ambulantno vozilo u kome je bila beba - rekao je Gašić i dodao da je pre Bandića, kontaktirao pukovnika Dragoslava Sladakovića, iz Kraljeva.

Na pitanje kada je krenuo za Beograd iz Kraljeva Gašić je odgovorio:

- Tačno u 22:30 smo krenuli, kada smo saznali da je izgubljen kontakt sa helikopterom. Otišli smo na Aerodrom na kome su bili direktor policije, komandant Žandarmerije... U dva sata iza ponoći pronašli smo olupinu, posle tri i po sata potrage- rekao je Gašić i dodao da je bio totalni mrak, kišno vreme.

- Nije bilo velike magle. Bilo je tu pripadnika policije, BIA. Prvi je olupinu ugledao pripadnik BIA - rekao je Gašić.

Na pitanje ko je odlučio da se sleti na Aerodrom Nikola Tesla, Gašić kaže da je to goruća tema manipulacije opozicije:

- Pilot je tako odlučio jer su bili loši meteo uslovi na Banjičkom visu i jer nema odgovarajućeg svetla na VMA. Mehić je prihvatio da ide na Aerodrom, to se vidi i iz transkrita koji su objavljeni - kaže Gašić.

On tvrdi da nije bilo spoljnih uslova osim civilne kontrole leta, ali i operativnog centra Vojske Srbije sa kojim je pilot bio na vezi sve vreme.

- Vojna kontrola, operativni centar sistema odbrane rekao mu je da su uslovi za Banjički  vis gori nego na Aerodromu Nikola Tesla. Ovde je bezbednost posade bila u prvom planu - rekao je Gašić.

On je rekao da ima apsulutno poverenje u Tužilaštvo i ponovio da mu je "struka rekla da može da ispuni zadatak" i odbacio mogućnost da je došlo do nesporazuma između civilne kontrole leta u komunkaciji sa vojnim licem.

Na pitanje da li je helikopter slan na aerodrom Nikola Tesla jer je tamo bio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Gašić je potvrdio da se čuo sa ministrom tokom akcije.

- Nisam nameravao da prisustvujem završnici akcije, jer ne bih mogao da se teleportujem - rekao je Gašić i ukazao na niz dezinformacija koje su te večeri puštene medijima.

- Niko nije imao nameru da se slika i poentira - rekao je Gašić.

Ministar je naveo i da je medicinska ekipa bila spremna za prihvat bebe na VMA, a da je na Surčin poslata kada se ustanovilo da na heliodrom neće moći da se sleti.

Na pitanje ima li spora između njega i načelnika Generalštaba oko toga treba li ceo izveštaj da se objavi Gašić tvrdi da on od početka insistira da se sve objavi u javnosti.

- Želimo da sve objavimo i kažemo "gospodo, evo izvolite". Generalštab se ne slaže da se sa dela dokumenata skine oznaka vojna tajna. Ne radi se o dokumentima koja su presudna da se rasvetli ova nesreća, već se radi o poverljivim informacijama, šiframa i stvarima koje mogu da ugroze borbenu gotovost naše Vojske. Ono što se odnosi na izjave učesnika, treba da se objavi.

Gašić je ponovio, iako je posada u izveštaju koje je objavilo Tužilaštvo označena kao prvi krivac, da se radi o herojima, ma kako to opozicija i deo javnosti želeli drugačije da prikažu.

Na pitanje o alkoholu u krvi posade, Gašić je rekao da samo porodica ima pravo da zna i čini šta hoće sa obdukcionim nalazima. Što se tiče pitanja da li su propustili medicinski pregled tog dana, rekao je da će se time Tužilaštvo verovatno pozabaviti.

Gašić je naveo da je 40 vrhunskih stručnjaka radilo na ovoj istrazi, ali on nije umeo da objasni odakle u javnosti informacija o procentu alkohola u krvi posade.

- Istraga će pokazati ko ima korist. Oni društvenopolitički radnici,  Bojan Dimitrijević, Aleksandar Radić i drugi vojni analitičari. Šutanovac se hvalio po Skupštini da još ima svoje ljude koji mu dostavljaju informacije - rekao je Gašić i podsetio na ranije padove vojnih vazduhoplova i na to da su samo komisije ustanovile šta se desilo, a niko krivično nije odgovarao. Podsetio je i na nesreću na Pasuljarskim livadama kada su poginula dva pitomca, a nekoliko je ranjeno.

-  I tada smo imali samo nalaz komisije, a ne krivično gonjenje - podsetio je Gašić i nastavio sa nabrajanjem nesreća u vosci koje nikada nisu do kraja rasvetljene.

Gašić nije umeo da konkretno obasni zašto tvrdi da je ceo slučaj pretvoren u napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Minsitar je rekao da što se njega tiče anketni odbor o ovom slučaju može da se oformi u Skupštini, ali da će taj odbor morati da se pozabavi i svim nesrećama u Vojsci koje je spomenuo ranije.

- Vojska Srbije je ušla u reorganizaciju prema NATO standardima. Neke stvari ćemo morati da menjamo i da nastavimo sa reorganizacijom. U periodu od 2000. do 2012. Vojska je uništavana, a naročito Ratno vazduhoplovstvo. Radilo se kontinuirano da se vazduhoplovstvo uništi - tvrdi Gašić.

On je rekao da oseća odgovornost od kada je položio zakletvu i oseća odgovornost svakog dana.

- Radimo opasan, odgovoran i težak posao. Namera mi je da standard Vojske bude bolji i da ti ljudi budu bolje plaćeni. Osećam odgovornost kao prvi među jednakima, izgubili smo četiri vrhunska oficira. Ako me pitate da li se osećam moralno odgovoran, apsolutno ne. Sve što sam radio, radio sam po zakonu - rekao je Gašić.

- Bili smo u humanoj misiji spasavanja života i miran sam - zaključio je Gašić.

Poslednji komentari
  • TOP Vreme: 07.04.2015 22:37h

    Cim je moralo, znaci da je moralno... Razumeli smo...

  • misho Vreme: 08.04.2015 06:15h

    da,gašić je zaista visoko moralan čovek?to zna ceo kruševac iI mora mu se na reč verovati!a. a što mu se nos malo iskrivio????

  • mada Vreme: 08.04.2015 07:51h

    Mene je bilo sramota slušati ovog čoveka.Podrška porodicama poginulih!

  • info Vreme: 08.04.2015 08:25h

    vi i neznate sta je moral ,vama gospodine ministre to nedozvoljava vas inteligencija .pre svega nemojte upotrebljavati reci koje obican covek nerazume a vi pokusavate da budete pametni..brzopleto i nepromisljeno ste reagovali to je nedopustivo za coveka na takvoj funkciji . neke druge vrline potrebne koje vi nazalost nemate...nemojte nikad vise da kazete da vi radite tezak posao !!!!

  • mima Vreme: 08.04.2015 08:25h

    Ko nema morala, ne moze ni da se oseca krivim!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP