Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OSVOJENA VEĆINA U PARLAMENTU

Godinu dana od izbora na kojima je pobedila SNS

Autor: Tanjug | 16.03.2015 - 14:23:00h | Komentara: 3

U Srbiji su pre godinu dana održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima je Srpska napredna stranka osvojila 1.736.920 glasova, a time i nadpolovičnu većinu u parlamentu.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Profimedia

Lista "Aleksandar Vučić - budućnost u koju verujemo (SNS, SDP, NS, SPO, Pokret socijalista) osvojila je 158 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Socijalisti sa koalicionim partnerima i listom "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS", osvojili su 484.607 glasova, odnosno 44 mandata, Demokratska stranka 216.634 glasova, odnosno 19 mandata, a lista koju je predvodio Boris Tadić 204.767 glasova, tačnije 18 mandata.

U parlament su posle martovskih izbora ušli i Savez vojvođanskih Mađara, sa 75.294 glasa i šest mandata, SDA Sandžaka sa 35.157 glasova i tri mandata, kao i Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi, sa 24.301 osvojena glasa i dva mandata.

Ispod cenzusa su ostali Demokratska stranka Srbije, Dveri, LDP, lista "Dosta je bilo - Saša Radulović", SRS, "Treća Srbija", Ruska stranka, Crnogorska partija, grupa građana "Patriotski front - dr Borislav Pelević", lista nacionalnih zajednica-BDZ-MPSZ-DZH-MRM-MEP-Emir Elfić, kao i "Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS-SDS)".

Na parlamentarnim izborima 16. marta prošle godine glasalo je 3.592.375, a u birački spisak bilo je upisano 6.765.998 građana.

Skupština Srbije je konstituisana mesec dana kasnije, a 27. aprila poslanici su javnom prozivkom glasali o programu Vlade i predlogu za izbor predsednika i članova Vlade.

Većinom od 198 glasova Skupština Srbije je usvojila program Vlade i za njenog predsednika izabrala Aleksandra Vučića.
Poslednji komentari
  • Miroslav Nikolić Vreme: 16.03.2015 15:46h

    Na žalost i neizmernu nesreću časnih građana Srbije koji za vas nisu i nikada ne bi glasali. Kamo puste sreće da se nikada niste pojavili na našoj političkoj sceni i kamo puste sreće da ste i na redovnim i vanrednim parlamentarnim izborima ostali ispod cenzusa. Doneli ste nam jad, čemer, bedu i krađu penzija i dabogda nestali sa političke scene još u maju 2015. godine. Došli ste na lovorikama lažnih obećanja, a onda ste nas doveli u stanje propasti, bede i siromaštva. Nestali sa političke scene odmah kao mehur od sapunice. Sa vama nama nema dobra, niti prosperiteta Srbiji, samo propasti i ništa više od toga. Otete nam penzije pred dušu vam bile.

  • nenad 2008 Vreme: 16.03.2015 22:21h

    Pod hitno, reizbor KOALICIONIH PARTNERA i IZBORI u STRANCI na svim nivoima. Posebno obratiti pažnju na sentencu "što južnije to tužnije"

  • sada Vreme: 17.03.2015 07:49h

    crni dan je osvanuo za srbiju kada je ovaj izabran da bude na vlasti.ko se nadao da ce sva predizborna obecanja budu obicna farsa,laz i obmana naroda, kako bi se docepao fotelje.ko se nadao da ce da bude produzena ruka eu i mmf da unisti srbiju i srpski narod,i dadovede sve do gladi,jada i bede.sve nam je neprijatno koliko nam je dobro.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP