Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

AKO DO JUNA ISPUNIMO USLOVE

Han: Prva poglavlja pre kraja godine

Autor: Beta | 06.05.2015 - 20:07:00h | Komentara: 0

Evropski komesar Johanes Han ocenio je danas u Briselu da Srbija može pre kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, ako do juna budu ispunjeni bitni uslovi za poglavlje 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

Johanes Han

Johanes Han | Foto: Profimedia

Han je govoreći na skupu o ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana, predočio da možda s tim u vezi ne moraju biti ispunjeni baš svi, ali ipak oni bitni uslovi i rekao da je ključno da srpske vlasti sprovedu reforme i merila za vladavinu prava i napreduju bitno u sređivanju odnosa s Kosovom.
Evropski komesar za susedsku politiku EU i proširenje je naglasio da je uveren da je početak pregovora o članstvu najbolji put za preobražaj zemalja.
I, kako je podvukao, “bez obzira na često navođenu izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u idućih pet godina neće biti proširenja, želim da uverim da Komisija i sveinstitucije EU žele da vide ceo Zapadni Balkan unutar Unije”.
Naglasio je i da je ubeđen u veliku svrsishodnost što skorijeg otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom i da nastoji da sve članice EU uveri da će time najbolje podstaći kako reforme, takoi sređivanje odnosa Beograda i Prištine.
- Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svako da svoj doprinos, rekao je Han i podsetio da Srbija tek treba da povuče neke poteze vezane za vladavinu pravai sprovođenje dogovora iz dijaloga o normalizaciji.
On je istakao profesionalnost i pregalaštvo srpskog pregovaračkoga tima na čelu s Tanjom Miščević, koji je u martu s uspehom dovršio skrining.
Han je naglasio da su sva tela EU i Evropski parlament ozbiljno zabrinuti zbog krize u Makedoniji i ponovo pozvao vlasti i opoziciju da teške nesporazume reše dijalogom.
Evropski komesar je ocenio da je Crna Gora ostvarila bitan napredak u pregovorima o članstvu s EU, a rekao je da je veoma povoljna potpisana izjava političkih lidera iz BiH o novom zamahu evropskih reformi i usaglašavanju napora za evropsku integraciju.
Skupu o ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana u Briselu, koji su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju,prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regiona, funkcionera EU i analitičara koji prate region.
Generalni sekretarSaveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović je u uvodnom izlaganju i raspravi podvukao da su politička i ekonomska merila za članstvo u EU bitna, ali i da je danas objavljena analiza Saveta Balkanski barometar pokazala da poslovni krugovi i građani regiona vide kako bi se moglo izaći iz duge krize, a tu su u mnogome ukazali i na loše upravljanje poslovima vlada i država.
Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati se u izlaganju na skupu veoma založio za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, ali je ocenio da se to područje suočava s ozbilnim geopolitičkim izazovima i naglasio da sve zemlje regiona treba da uđu u EU i NATO.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP