Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DRŽAVNA SEKRETARKA DAJE AMEN

Hilari (pr)overava Tominu platformu

Autor: Ekipa Alo! | 26.10.2012 - 19:57:00h | Komentara: 2

Strategija za pregovore o Kosovu biće finalizirana, kako se čuje u političkim krugovima, tek kada je overi državna sekretarka SAD Hilari Klinton koja za nekoliko dana dolazi u Beograd, pišu "vesti online".

Hilari Klinton

Dolazi u Beograd da proveri platformu o Kosovu: Hilari Klinton | Foto: Reuters

Nedelju dana pre njene posete, a nakon susreta sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sazvao je državni vrh da bi mu predstavio nacrt platforme o KiM.

Te smernice, koje su prvobitno trebalo da budu razmotrene na dan kada se Dačić rukovao u Briselu sa Hašimom Tačijem, prema svemu sudeći, pre Skupštine Srbije proći će sud međunarodne zajednice. Naime, Klintonova i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton zatražile su susret sa Nikolićem i Dačićem na kome će im, kako se spekuliše, biti predočen nacrt pregovaračke strategije.

Zla namera opozicije

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da vlast nema tajne aktivnosti, već da opozicija zlonamerno tumači događaje.
- Reč je o radnoj verziji koju tek treba da usaglase nadležni državni organi i da izrade platformu koja će odmah biti predstavljena javnosti i političkim subjektima - rekao je Drecun.

Opoziciju brine što je preskočena u dogovorima, iako je šef države na sva zvona govorio da se zalaže za konsenzus o Kosovu svih političkih snaga u Srbiji.

Ljuti ih i što je Nikolić "zaboravio" da je kao opozicioni lider optuživao prethodnu vlast da krije šta pregovara, a onda na svoj nacrt strategije nalepio oznaku "državna tajna".
Čudno je, tumači bivši šef pregovaračkog tima i poslanik DS-a Borislav Stefanović, što aktuelna vlast sada radi sve ono za šta je teško optuživala bivšu.

- Mi smo o svemu obaveštavali i javnost i Skupštinu, jer je stavljanje oznake državna tajna i tada, kao i sada bilo nepotrebno pošto su poznata opšta mesta i ustavne kategorije i u tim okvirima vlast može da pregovara o Kosovu - rekao je Stefanović.
On podseća da u razgovore o platformi nisu uključeni ni opozicija, ni Srbi sa Kosova, ali ni SPC i nevladin sektor.

Hilari Klinton

Naše vlasti rešavanje pitanja Kosova dogovaraju sa Amerima: Hilari Klinton | Foto: Karel Navarro

Zbog načina izrade platforme zabrinut je i bivši ministar za KiM i šef poslaničkog kluba DSS-a Slobodan Samardžić, jer će, kako je rekao, Vlada napraviti platformu za pregovore bez osnovnog dokumenta o kojem bi raspravljale parlamentarne stranke. On smatra da postoji niz čudnih sakrivenih radnji u vezi sa ovim dijalogom, iako se priča da će biti transparentan.


- Vlada ima pravo da napravi platformu za pregovore i čuva u diskreciji neko vreme, ali izgleda da će ona napraviti platformu za pregovore bez bazičnog dokumenta, a to mene brine - rekao je Samardžić i objasnio da Skupština ne razmatra platformu za pregovore, već dokumenta koja su osnov za takve platforme, rezolucije i deklaracije.

Poslednji komentari
  • Виде Даничић Vreme: 27.10.2012 09:36h

    Пошто клинтонка нема химен - даће амен! А ни Томо нема праву алатку, па ће обоје да .ебу нас. Платформа је тајна за Скупштину, србску јавност и народ, али није за ову караконџулу из империје зла. Шиптарска платформа је тајна само зато што пре одласка у Скупштину мора да је одобри безхименка клинтонка.

  • Раде Vreme: 27.10.2012 11:49h

    клонирана америчка кретенуша

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP