Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IVICA DAČIĆ PORUČIO SKUPŠTINI DA SRBIJA MORA HITNO DA SE UBRZA I PROMENI

Hoću sad i hoću sve!

Autor: M. D. | 31.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ekonomski oporavak zemlje je apsolutni nacionalni prioritet, poručio je u svom novom ekspozeu premijer Srbije Ivica Dačić, koji je juče pred poslanicima u Skupštini Srbije, 13 meseci nakon formiranja Vlade, izneo program svog rekonstruisanog kabineta. On je slikovito poručio pred svojim novim timom da se Srbija nalazi na prekretnici, da ne sme da postane ili ostane „amputirano upaljeno slepo crevo modernog sveta“ i da mora u budućnost da grabi krupnim koracima.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: O. Bunić

- Ušli smo u najtemeljniju i najširu rekonstrukciju jedne vlade u parlamentarnoj istoriji Srbije zato što nemamo prava da budemo zadovoljni i da zaboravimo da je samo stalna promena jedini put do cilja koji ova država i njen narod zaslužuju - a to je modernija, uređenija, poštovanija, sigurna i bogata Srbija - poručio je Dačić osvrćući se na svoj prethodni ekspoze „Vlada za budućnost“ i kao dva nova zadatka istakao da se zemlja ubrza i promeni, a da ne bude talac međustranačkih sukoba i političkih podela.


- Zato su među 11 novih ministara više od polovine nestranačke ličnosti. Srbiji danas treba sve, i to odmah - naveo je premijer podsetivši mnoge na popularne stihove Caneta „iz Partibrejkersa“ - „Hoću sad i hoću sve!“, koga je često umeo da citira i izbačeni ministar Mlađan Dinkić. Dačić je potom dodao da moramo da igramo na pobedu.

- Mala smo mi zemlja za toliku količinu nepravde i poraza koje slavimo i ne treba nam više žrtava od onih koje smo podneli. Moramo da igramo na pobedu - sportskim žargonom se poslužio predsednik Vlade i pobrojao dosadašnje uspehe svog tima, kao što je dijalog s Prištinom i dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Dragan Šutanovac

Dragan Šutanovac | Foto: Beta

- Evropa je pred vratima, ali nije još u Srbiji i onoliko koliko mi budemo u stanju da budemo Evropa, toliko će ona biti ovde - ocenio je Dačić, koji je glavni deo govora posvetio ekonomskom oporavku zemlje, a kao primer dobre prakse naveo aranžman „Etihada“ i „Jata“.


- Cilj je da se hrabrim potezima javne finansije izvedu na održivi put, kao i nulta tolerancija i visoke kazne za privredni kriminal i neplaćanje poreza.

Šule, kako te nije sramota?!


U parlamentu je do kasno sinoć vođena oštra polemika između opozicije i predstavnika vlasti. Tako je premijer, reagujući na zamerke, poručio Draganu Šutanovcu da se seti kako je napravljena vlada sa Koštunicom. On je na opaske da će novi kabinet biti izglasan u ponoć, rekao da mu ne pada na pamet „da se biramo u ponoć“ i podsetio da se to dešavalo upravo u vreme kada je sadašnja opozicija bila na vlasti.
- Bili ste izabrani, gospodine Šutanovac, dva minuta pred ponoć i kako vas nije sramota da govorite o noćnim vladama? Ja sam molio Tomislava Nikolića da prekine diskusiju da bi Koštunica mogao da izabere vladu, da se ne bi išlo na vanredne izbore - podsetio je Dačić.

Vučićevi „skakači sa motkom“


Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je juče u Skupštini Srbije da ova vladajuća većina „kada skače sa motkom, hoće da preskoči šest metara, a ne metar i po”.
- Neki nisu bili u stanju ni metar i po da preskaču, pa nije bilo potrebe ni da se menja. Nisu se mnogo ni sekirali, nisu mnogo ni odgovornosti pokazivali. Odgovorni, ozbiljni i pre svega uspešni ljudi uvek tu granicu pomeraju na više i uvek od sebe, pre svega, a onda i od drugih traže više i traže bolje - istakao je Vučić.

Nova vizija Srbije:


1. Univerzalni minimum socijalne zaštite.
2. Konsolidovane javne finansije bazirane na novoj poreskoj politici (stimulativna fiskalna politika, nulta tolerancija za nepoštovanja zakona, privredni kriminal i korupciju).
3. Korporatizacija privrede - odnos prema državnom kao prema svom (socijalnu politiku izbaciti iz JP, privući strane investicije i uvesti profesionalni menadžment).
4. Smislena regulativa - promeniti zakone o planiranju i izgradnji, o stečaju i privatizaciji, izvršiti strogu giljotinu propisa i uvesti elektronsku upravu svuda gde je to moguće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP