Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VESNA PUSIĆ TVRDI

Hrvatska je za smirivanje strasti

Autor: Tanjug | 02.04.2015 - 13:14:00h | Komentara: 0

Hrvatska želi da se ponovno normalizuje situacija sa Srbijom i smire strasti nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu i prozivke srpskog ministra Aleksandra Vulina upućene hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, poručila je danas iz Zagreba šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Vesna Pusić

Vesna Pusić | Foto: Profimedia

Upitana nakon sednice vlade koji su dalji koraci prema Srbiji, Pusić je
odgovorila da se nada da će to biti "spuštanje lopte" i da sada "nije važan jedan marginalni fenomen iz prošlosti", kako vidi Šešelja, nego odnosi izmedju Hrvatske i Srbije, prenela je agencija Hina.
Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je prethodno oštar protest otpravnici poslova srpske ambasade u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić pozvan je na konsultacije u Zagreb nakon što je Ššelj juče zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu.
"U fokusu našeg interesa su odnosi izmedju Hrvatske i Srbije koji znače budućnost, i privrednu, političku, bezbednosnu i svaku drugu. To je naš posao, naša odgovornost i to ćemo raditi", najavila je Pusić.
Šefica diplomatije najmladje članice Evropske unije rekla je da je Hrvatska u prvom redu reagovala na izjave člana sprske vlade, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulina, upućene Hrvatskoj, generalu Anti Gotovini i premijeru Zoranu Milanoviću, kao i da je pozivanje hrvatskog ambasadora na konsultacije jedna poruka da takva retorika zaista šteti odnosima u regionu i izmedju dve zemlje.
"Zato je za nas važno da se takva retorika apsolutno suzbije, zaustavi i prepozna kao potpuno neprimerena. Mi, naravno, imamo komunikaciju, imaćemo komunikaciju i želimo jedan evropski standard komunikaciji u regiji", navela je Pusić.
Kako je dodala, prema jučerašnjoj izjavi srpskog premijera Aleksandra Vučića "čini se da i sa strane Srbije dolaze signali da su i oni prepoznali da bi trebalo smiriti odnose i smiriti takve reakcije i ubuduće se u njih ne upuštati".
"Ja bih rekla da su i oni to prepoznali i naš cilj je da se ponovno normalizuje situacija i ove strasti smire. Mi donekle razumemo i uslove u kojima su se oni našli sa slučajem Šešelj, koji je de fakto rezultat odluka Haškog tribunala, ali bez obzira na to odgovornost svi imamo za regiju i život u regiji i time se moramo rukovoditi", smatra ministarka.
Premijer Srbije ocenio je juče da je Šešeljevo paljenje hrvatske zastave loša slika poslata iz Beograda i pozvao na smirivanje strasti, uz najavu da će telefonski razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.
"Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji", poručio je Vučić.
Pusić se osvrnula i na Vulinov poziv Milanoviću da prevlada svoju sujetu, dodje u Beograd i tu kaže sve šta misli o Srbima i Srbiji, da, kako je rekao, "upozna 250.000 proteranih iz Oluje i objasni tim proteranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bežali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom, koga Milanović naziva "andjelom".
"Ono što je važno je očito da je hteo poslati negativnu, lošu,
svadjalačku poruku, poruku koja kvari odnose i da s tim treba jedanput završiti i naša reakcija ide u tom smeru", rekla je ministarka.

Pusić je naglasila i da nijedan hrvatski zvaničnik takvu vrstu retorike niti koristi, niti bi koristio u vezi s bilo kojom zemljom, a kamoli nekom susednom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP