Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VESNA PUSIĆ TVRDI

Hrvatska nema posebne kriterijume za ulazak Srbije u EU

Autor: Tanjug | 10.03.2015 - 13:41:00h | Komentara: 0

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska neće uvoditi posebne kriterijume za Srbiju tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju već da će se od nje očekivati da ispuni iste uslove koje je i Hrvatska morala da ispuni, napomenuvši da "regionalna jurisdikcija kao institut ne postoji" i da je "to uslov".

Vesna Pusić

Vesna Pusić | Foto: Profimedia

Ona je ocenila i da postoji obostrana želja da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović susretnu. "Oni su izabrani na te funkcije i na njima je da brinu o medjusobnim odnosima dve države", dodala je.

Uoči sastanka sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem u Zagrebu, Pusić je kazala i da bi to mogao da bude pomak u odnosima dve zemlje.
- Mi smo prvi korak odavno napravili, i sastanak sa Dačićem mogao bi biti pomak - kazala je hrvatska ministarka za TVN1 dodajući da je moguće da jedna od tema razgovora bude razmena zarobljenika na koju bi Hrvatska pristala.

- Ima nekoliko pitanja koja bi se mogla pomaći na ovom sastanku, a jedno od njih je i slučaj Veljka Marića. Ovo je jedno humanitarno pitanje i nadam se da bi tu moglo biti nekih pomaka. Nama je važna tema i identifikovanje svih nestalih, gde je većina hrvatskih državljana, a relativno mali broj srpskih - kazala je Pusić.
Ona smatra da bi Dačić mogao doći "s predlogom ili pristankom na predloge Hrvatske da napokon završimo taj deo".
- Moguće je da će Ivica Dačić doći s takvim predlogom, u slučaju da postoji neki srpski državljanin koji je u sličnoj situaciji, kao Marić..Ne vidim razlog zašto Vlada ne bi pristala na razmenu zatvorenika - objasnila je ona.
- Imam ambiciju da mi budemo ta Vlada koja će to završiti i otvoriti prostor za ono što je pred nama, a to su dobri bilaterlani odnosi - zaključila je Pusić.
Inače, hrvatskog državljanina Marića Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 2011. godine na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog zločina nad srpskim civilima, počinjenih za vreme rata na hrvatskoj teritoriji.
On je uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu s Bugarskom.
Hrvatskoj strani je sporno to što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti , a koje se dogodilo na teritoriji Hrvatske.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP