Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SLUČAJ ŠEŠELJ

Hrvatska povlači ambasadora iz Beograda!

Autor: Agencije | 01.04.2015 - 18:50:00h | Komentara: 4

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je danas oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, saopšteno je danas iz MVEP-a povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je tim povodom da paljenje zastave ne doprinosi Srbiji, te da naša zemlja neće povlačiti ambasadroa iz Hrvatske.

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj

 

Vučić: Ne vraćamo ambasadora iz Zagreba, pozvaću Milanovića
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće povlačiti svog ambasadora iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj i dodao da će pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.
"Mislim da Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju neuporedivo bolje", rekao je Vučić za RTS u Bratislavi i najavio da će po povratku iz Slovačke pozvati hrvatskog premijera.
"Ja ću čim se budem vratio iz Slovačke pozvati premijera Milanovića da razgovaramo telefonom, da li će on želeti ili neće to je druga stvar", rekao je Vučić.
"Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji", rekao je premijer.

Iz Ministarstva ističu da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj "govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom", pokušava da utiče na region, a posebno na odnose Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Srbije.

"Više javno tužilaštvo, prema navodima medija u Srbiji, reagovalo je pokretanjem krivičnog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je u takvim okolnostima zadatak svih političara smirivanje situacije, te racionalno i odgovorno delovanje.

U saopštenju se dodaje da evropske vrijednosti podrazumevaju dobrosusedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je jedan od preduslova uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u EU.

"U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog zvaničnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim", dodaje se u saopštenju.

Šešelj je danas neposredno pred obraćanje okupljenima pred Palatom pravde u Beogradu zapalio zastavu Hrvatske i poručio da je to odgovor hrvatskom predsedniku Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Zoranu Milanoviću i ministru spoljnih i evropskih poslova Vesni Pusić zbog svih izjava o njemu i metodama koje bi trebalo primeniti da bi on bio vraćen u Hag, koje su davali u proteklo vreme.

Šešelj je istakao da je ponosan što je danas "zapalio hrvatsku ustašku zastavu pod kojom je učinjen genocid nad Srbima u 20. veku" i da ga je "obradovala vest da je zbog tog čina protiv njega podnesena krivična prijava".

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: Oliver Bunić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je on Hrvatskoj poželeo napredak dok njemu odande stižu poruke da se leči. U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da je ministar branitelja Hrvatske Predrag Matić Vulinu poručio "idi, bre, pa se leči!" našta je Vulin odgovorio:


"Ja sam poželeo napredak i uspeh Hrvatskoj, a meni ministar branitelja, Predrag Matić, lečenje. Možda za mene ima leka, ali se ministar branitelja Matić od ustaštva neće izlečiti nikada."


MVEP Hrvatske je saopštio da, u tom kontekstu, današnje izjave Vulina "smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim".


Vulin je ranije danas pozvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića da "ne govori protiv Srbije" nego da "prevlada svoju taštinu" i dođe u Beograd da kaže sve što misli o Srbima i Srbiji.


Reagujući na Milanovićevu izjavu o zahtevu Žalbenog veća Haškog tribunala da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu tog suda, on je poručio Milanoviću da rešenje svih problema Hrvatske nije u tome da govori protiv Srbije, već u reformama i održavanju dobrosusedskih odnosa za ostalim zemljama u regionu.


"Mi mu (Milanoviću) želimo svako dobro, da Hrvatska napreduje, ona je naš sused i želimo najbolje moguće odnose", rekao je i dodao da bi Milanović, da bi pobedio na nekim budućim izborima morao da radi ono što se u Srbiji radi.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas krivični postupak protiv lidera SRS Vojislava Šešelja zbog paljenja zastave države Hrvatske, navedeno je u pisanoj izjavi.

Poslednji komentari
  • Zeljko Vreme: 01.04.2015 20:37h

    Zato sto grjesite jer odgovarati na ove stvari u ovom momentu nikako nisu prikladne. Svi znamo da je ovo montirano u nekoj kuhinji koji sa strane gleda i u datom momentu povlaci poteze zavisno od situacije. Srbija treba da osudi ovaj postupak g-dina Seselja te paljenje zastave Hrvatske u istom onom obliku da je se bilo koja zastava druge zemlje palila iz razloga sto to vrjedja dostojanstvo i onih dobrih gradjana koji ih je sigurno vecina . Pravdati se nekom mozete ko je koliko toliko spreman na saradnju ako nista drugo u nekom deklarativnom smislu. U ovom slucaju to ne postoji , uvjerili smo se na biserima i g-dina Josipovica kao i predsjednice Kolinde koja jos nije ni sjela u fotelju a Vojvodinu je nazvala drzavom. Iz sveg ovog treba se okrenuti sebi ne regionu jer kolko god se Srbija trudila ako neko zeli da ga zapali zapalit ce ga kao sto su uradili i sa Jugoslavijom.

  • Драгомир Vreme: 01.04.2015 21:52h

    Све док је и један прекодрински србин на власти у Србији нама овде живота нема?Шешељ нема српско држављанство и брука нас где год стигне?Тек ћемо ми још да трпимо.Свет нас бомбардовао због његове политике што је подржао црногорца Милошевића и ми дозвољавамо да таква замлата по Београду дивља?Тек ће нама да државе окретати леђа.Тај се неће зауставити све док је жив!Нека се смири и својој породици што дуже живи а да га у политици нигде да га нема!

  • Peca Vreme: 01.04.2015 22:46h

    Šešelj da ima imalo mozga I da se mane njegove retorike došao bi na vlast očas posla.

  • piton Vreme: 02.04.2015 17:44h

    mogli bi i mene...he he

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP