Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BEZOBRAZLUK

Hrvatski ministar odbrane udario po Srbiji

Autor: Tanjug | 17.07.2015 - 19:17:00h | Komentara: 2

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović izjavio je da je Oluja bila legitimna akcija koja je sprečila, izmedju ostalog, "još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice".

Egzodus civilnog stanovništva nakon akcija Oluja i Bljesak

Egzodus civilnog stanovništva nakon akcija Oluja i Bljesak | Foto: Profimedia

Reagujući na izjavu premijera Aleksandra Vučića da bi Srbija dolazak stranih delegacija na vojnu paradu povodom 20 godina Oluje shvatila kao uvredu, Kotromanović kaže da je namera Hrvatske bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje drži dalje od medjudržavnih odnosa.
Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da će on dan kada Hrvatska bude obeležava Oluju provesti u 'tuzi i boli', kao i da tu vojno-policijsku akciju smatra najvećim etničkim čišćenjem nakon Drugog svetskog rata.

Prema rečima Kotromanovića, proslava 4. i 5. avgusta je daleko iznad toga, objavio je portal zagrebačkog "Jutarnjeg lista".
"Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivice i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo ko je bio agresor, a mesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore ko je bio žrtva", rekao je Kotromanović.
Hrvatski ministar odbrane smatra da bi srpski premijer trebalo, kako kaže, više da uvažava operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo verovatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i izvinjavati za još jedan genocid.
"Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti istorijske činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH", naveo je Kotromanović.
On je rekao i da je u poslednjih 20 godina Hrvatska izgradila državu koja ne promoviše mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše.
"I zato je danas članica Evropske unije i NATO-a. Nadam se da će rukovodstvo Srbije uvideti da je to jedini put koji vodi napred", naveo je Kotromanović.
Akcija Oluja počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.
U operaciji je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog veća odbrane, dok je srpska strana imala 31.000 vojnika.
U toj akciji izbeglo je više od 200.000 Srba, pa se ona ubraja u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.
Nema preciznih podataka o žrtvama. Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske Oluja nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinki odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.
Dokumentaciono-informativni centar Veritas u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, medju njima 522 žene i 12 dece.
Poslednji komentari
  • Ćira Vreme: 17.07.2015 19:43h

    Spisak stranih zvanica i broj onih koji su se odazvali pokazuje kakva je akcija Oluja bila-genocidnog karaktera etničkim čišćenjem i to sa Slobinim aminovanjem da ne bude otpora,ali po američkoj taktici-brza i sa što manje žrtava,što neke krvi žedne ustaše nisu shvatile,te su tukli po starcima! Ovakva izjava g.Kotromanovića je samo izraz dubokog razočarenja što Oluja nije priznata kao velika pobeda,već iznuđena američka akcija u kojoj su Hrvati po ko zna koji put ostali ili postali veliki američki i nemački dužnici u budućnosti sa umišljenim suverenitetom i navodnom nezavisnošću!

  • Traktorista Vreme: 17.07.2015 21:33h

    Zna EU šta radi.Izglasavanjem rezolucije o genocidu akcija oluja i bljesak lažni branitelji će ostati bez svojih bednih nadica, a MMF uštedeti na socijalnim davanjima.Tvrdim da 90% onih koji u Hr primaju naknade front nije ni videlo i da bi bio red da sve što su dosad dobili vrate sa kamatom.Izgleda da su i oni to delili sa 2 svedoka kao i bosančerosi posle 45te.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP